Record la 61 de ani! Rosa Mota e cea mai buna la Maratonul de la Nara

212
Record la 61 de ani! Rosa Mota e cea mai buna la Maratonul de la Nara

Record la 61 de ani obtinut in cursa de 10 kilometri din Japonia pentru portugheza Rosa Mota! Fosta campioana olimpica la Maraton a revenit in Asia si a facut record mondial in 38 minute si sase secunde! Rosa Maria Correia dos Santos Mota s-a nascut pe 29 iunie 1958. In 1988 la Seul, Rosa castiga medalia de aur, la maraton, la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud in 2:25:40. A fost anul in care a castigat si Maratonul de la Boston in 2:24:30.

Record la 61 de ani! Rosa Mota revine in Asia unde a castigat si titlul olimpic in anii 80! Sportiva Portugheza a facut record mondial la Maratonul de la Nara.

Dupa retragerea din activitatea de sportiva profesionista, Rosa a fost premiata in 1998 in calitate de ambasador al sportului. Alergatoarea portugheza a primit distinctia ”Abebe Bikila Award” pentru contributia si dezvoltarea alergarilor pe distante lungi.

Rosa Mota  face parte din cercul restrans al figurilor emblematice ale Portugaliei de la sfarsitului secolului 20, impreuna cu Eusébio, Carlos Lopes si Luís Figo.

Rosa Mota a fost si la Atena ca sa poarte torta olimpica la Jocurile din 2004 organizate in Grecia. Alaturi de aurul de la Seul, Rosa mai are un bronz olimpic obtinut in SUA la Jocurile Olimpice din 1984 la Los Angeles.

Rosa Mota este campioana mondiala la Maraton. Titlul l-a obtinut in 1987 la Roma. A castigat trei Campionate Europene. S-a impus la Atena in 1982, la Stuttgart in 1986 si in 1990 la Split.

Record la 61 de ani! Rosa Mota e cea mai buna la Maratonul de la NaraPentru Romania, Contantina Dita ramane alergatoarea de referinta la Maraton. Constantina a intrat in Cartea Recordurilor in urma performantei extraordinare obtinute la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, ca fiind cea mai in varsta campioana olimpica la maraton din toate timpurile. Titlul olimpic de la Beijing a fost obtinut la varsta de 38 de ani!

Pe AIMX puteti citi si despre sportivii de la schi alpinism pregatiti de campania pentru Jocurile Olimpice. Articolul este aici!

Autor: Ovidiu Pețenghea