Tanar si ambitios. Iulian Pop ar muta muntii pentru pasiunea sa

0
977

Iulian Pop este nascut la Ciocanesti, localitatea „muzeu” din Bucovina. A crescut la poalele Suhardului, iar maretia muntelui l-a chemat spre el de mic. Nu a practicat niciun sport in copilarie, dar de cand si-a scos buletin a descoperit alergarea montana. „Sus pe munte mă eliberez de tot ce înseamnă stres, anxietate și alte probleme” dezvaluie tanarul. Primii doi ani au fost presarati cu rezultate dezamagitoare si ganduri de renuntare. A pus capul in jos, a tras de el, a muncit pana la epuizare si soarele a iesit si pe cararea lui.

Iulian Pop: „Alergarea montană a fost o pasiune pentru mine, dar de ceva timp a devenit stil de viață”

„Acolo sunt doar eu cu mine, cu visurile și dorințele mele, văzând lumea atât de mică, sub pașii mei. De mic mi-au plăcut drumețiile montane, singur sau cu prietenii și aveam momente când mă vedeam alergând, concurând” povesteste Iulian Pop.

Fost dublu campion european de juniori, Gabriel Bularda, i-a „bagat batul prin gard” lui Iulian. Rezultatele excelente la nivel de juniori pe plan international ale prietenului sau, l-au facut in prima faza curios in legatura cu alergarea montana. Apoi l-au motivat. A intrat in hora tintind sus, iar iluziile i-au adus in prima faza deziluzii.

„După prima competiție, una locală, am rămas profund dezamăgit de rezultat. Așa că m-am gândit să renunț. O dată cu trecerea timpului mă gândeam și la faptul că, dacă aș începe să mă antrenez aș ajunge acolo unde îmi doresc. În 2018 am început să mă antrenez mai serios, să zic așa, gândindu-mă la Campionatul Național de alergare montană. Eram la început. Stiam că nu mă aflu printre cei buni, fiind și netalentat, dar speram să ajung cândva, acolo, sus „, rememoreaza pentru aimx.ro baiatul din Ciocanesti.

Iulian Pop

Iar competitia oficiala l-a facut knock-out. A terminat pe 25 in clasamentul juniorilor. Gandul renuntarii i-a incoltit din nou in minte. Considera timpul investit in antrenamente o pierdere de vreme.

„Ceva mă împingea insa din nou să alerg, să mă antrenez mai din greu. Concuram adesea și la competiții pe pistă sau pe asfalt, dar nu-mi plăceau deloc. Antrenându-mă uneori cu Gabriel Bularda ,pe munți, am decis să pun accent pe antrenamentele de alergare montană și, un an mai târziu, în 2019, a venit spre uimirea mea un loc 6 la naționale”, povesteste Iulian despre prima mare satisfactie a sa.

Doua luni la cules de pere in Italia pentru a face rost de bani pentru vitamine

Cu podiumul deasupra capului, Iulian isi regaseste motivatia de a trage la antrenamente. Si trage ca un Pitbull, cu speranta ca in 2020 va avea medalia la gat.

„Iarna a fost foarte greu sa ma antrenez prin pădurile si munții din Ciocănești și din Vatra Dornei. Uneori ii aveam alaturi pe colegii mei Valentin Iluca si Alexandru Morosan, cu care reușeam sa trec mai ușor peste antrenamentele lungi și intense. Ma antrenam mult, în toate zilele săptămânii.. Nu reușeam sa impac scoala cu sportul asa ca am renunțat sa mai învăț cum o faceam înainte. Ma gândeam doar la Nationale.”

Pandemia de coronavirus si inchiderea scolilor i-au „venit manusa” lui Iulian Pop.

„Totul era bine cu antrenamentele, doar că eram conștient ca va trebui sa investesc niște bani pentru suplimente, dacă vreau sa fac fata antrenamentelor intense și sa fiu pe podium. Nu am avut de ales, asa ca a trebuit sa plec la muncă in strainatate. Am muncit 2 luni în Italia, la cules de pere, dar în fiecare seara, după 12 ore de munca în caniculă, ieșeam la antrenament. Stiam de ce sunt acolo și pentru ce lupt cu adevărat.”

Iulian a revenit in tara la inceputul lui septembrie si a avut la dispozitie 3 saptamani de antrenamente specifice inainte de Nationale. A facut cate doua sesiuni pe zi pentru a recupera aproape urland ca timpul se scurge prea repede.

„După o cursa nebuna, atat pe urcarea ce m-a avantajat, cât și pe coborarea care mi-a luat medalia, pe ultima parte a cursei, am reușit sa ma clasez al patrulea la individual si sa devin pentru prima data campion național cu echipa datorita si colegilor mei. Locul 4 mi-a adus și calificarea la Campionatul Balcanic de Alergare Montană, unde, la prima participare, am reușit sa vin al nouălea la individual și sa devin vicecampion balcanic cu echipa de juniori a României si cu ajutorul colegilor mei din lotul național. A fost un an dificil, dar am făcut tot posibilul sa îmi îndeplinesc scopul si sa ma antrenez zilnic”.

IULIAN POP DESPRE:

2021 ...: Am niște obiective mai mărete. Vreau sa câștig etapa de selectie pentru Campionatul Balcanic de Alergare Montană, din cadrul Campionatului Național de Alergare Montană, să iau o medalie la individual si cu echipa la Campionatul Balcanic de Alergare Montană, să particip pentru prima data la Campionatul European de Alergare Montană din Portugalia și sa ma clasez în primii 10, sa castig etapa finala a Campionatului Național de Alergare Montană si sa particip pentru prima data la campionatul mondial de alergare montană din Thailanda.

trecerea la seniori: Sunt convins ca trecerea la seniori va fi una foarte grea, dar voi încerca să fiu la fel de constant în pregătire ca și în acești ani. Vreau sa ma înscriu în armată si sa am un venit care sa îmi ofere niște conditii sa ma pot antrena, recupera si hidrata, astfel încât sa ajung cât mai sus.

modelul sau de sportiv…. Killian Jornet. Îmi place mult la el faptul ca toată ziua este pe munti. Acolo e viata lui, acolo se antrenează.

Iulian Pop, in Franta, la primul sau concurs in afara tarii: Semimaratonul Marvejols-Mende

Iulian Pop:

Anul nasterii : 2002

Greutate: 61 de kg

Inaltime: 1,73

Incaltaminte: modelele Pegasus Trail sai Trail 2 de la Nike.

Antrenor: Cristian Prasneac

Club: CSM Dorna Vatra Dornei

Tot pe aimx.ro poti afla rezultatele etapei a doua a Nationalelor de atletism, aici !!!

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Pixel ProSport