Tibi Useriu incheie Everest Marathon dupa 14 ore de efort

0
1594

Tibi Useriu a luat startul marti dimineata la ora 3(ora Romaniei) la Everest Marathon 2018. Tibi a ales sa participe in cea mai lunga proba: cea de ultramaraton, 60 de kilometri. Startul a avut loc in tabara de baza de pe Everest (5356 de metri). Sosirea e la Namche Bazaar. Tibi a venit cu cateva saptamani inainte in Nepal pentru a se acomoda cu altitudinea.

Tibi Useriu incheie Everest Marathon, editia 2018, pe locul 12 din 22 de concurenti.

Tibi Useriu incheie Everest MarathonTibi Useriu a incheiat proba de ultramaraton marti seara. Romanul din Bistrita a ajuns la finish dupa 14 ore 1 minut si 30 de secunde, timp care i-a adus clasarea pe locul 12. Primele 8 pozitii au fost ocupate de alergatori din Nepal. Cel mai valoros a fost Thirtha Tamang. Acesta a oprit ceasul dupa 6 ore, 56 de minute si 13 secunde. Tibi a fost la un moment dat in TOP 10, dar spre final a fost depasit de un neo zeelandez, un polonez si un alergator din Japonia.

Everest Marathon se tine in fiecare an pe 29 mai in cinstea primei ascensiuni reusite pe Everest de catre Sir Edmund Hillary si Tenzing Norgay (29 mai 1953). Nu distanta, ci altitudinea face din Marathon Everest o adevarata provocare pentru alergatori.

Proba de maraton a fost castigata in 4 ore si 2 minute de Bhim Gurung (Nepal). De altfel, primul concurent strain s-a clasat pe locul 18: neamtul Manuel Seyr, 5.59.29. In 2018 Everest Marathon a ajuns la a 16-a editie. Organizatorii propun alergatorilor din intreaga lume trei curse: ultra (60km), maraton (42km) si semimaraton (21km).

Inainte de Everest Marathon Tibi Useriu a urcat pe Island Peak, 6200 de metri altitudine

Pentru o cat mai buna aclimatizare Tibi Useriu a urcat pe Island Peak la 6200 de metri. „A fost ceva fantastic, dar extenuant. Greu pe urcare pentru ca nu am deloc experienta in alpinism si am avut pereti verticali” a spus Tibi pentru aimx.ro 

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo:www.everestmarathon.com