TIBU USERIU: „FRIGUL TE OMOARA! TE SUGE DE ENERGIE!”

0
1136

   A spus ca se intoarce! Si s-a intors! Iadul alb isi deschide din nou portile pentru romanul Tibi Useriu incepand de vineri. Pentru 566 de km si maximum 191 de ore (limita de timp in care trebuie parcursi) nordul arctic al Canadei va fi casa ultramaratonistului. Nimeni in istorie nu a reusit sa castige  temuta competitia ULTRA 6633 de doua ori consecutiv. Daca vreti o comparatie cu fotbalul niciodata in noul format al Ligii Campionilor trofeul nu a fost adjudecat doi ani la rand de aceeasi formatie. aimx.ro a stat de vorba in exclusivitate cu Tibi imediat dupa sedinta tehnica din Whitehorse- CANADA,cu doar cateva ore inainte de a pleca spre locul startului: Eagle Plains.

„SUNT BINE! DE-ABIA ASTEPT SA PLECAM SPRE START”

Am vorbit cu un Tibi increzator, dar perfect constient de duritatea ultramaratonului ce urmeaza sa-l parcurga, de pericolele, nu putine, ce il asteapta, dar si de concurenta puternica din acest an. Este ultima editie care se va desfasura pe traseul clasic pentru ca drumul de gheata din ultima parte a competitiei nu va mai fi circulabil de anul viitor.

In total 24 de concurenti vor lua startul, dintre care 18 in cea mai lunga proba. 14 dintre ei sunt la prima participare. ” 4 dintre ei imi vor crea probleme,dar asta ma provoaca”, s-a destainuit Tibu Useriu. Doar daca te uiti pe harta, distanta dintre Eagla Plains, locul de start si Tuktoyaktuk, locul unde este programat finish-ul cursei constientizezi si te sperii de imensa distanta ce trebuie parcursa. Mai rau este ca nu distanta e inamicul principal ci: „Frigul care te omoara. Te suge de energie, in timp ce vantul te zboara efectiv cu sanie cu tot de pe drum. Va fi o competitie pe cinste mai ales ca temperaturile sunt cu 12-16 grade mai joase decat anul trecut.”

Temperatura resimtita de corpul uman pe timp de vant ajunge la -70 de grade.” Daca ai ghinionul sa iti bata si din fata esti terminat”, a explicat Tibi pentru aimx.ro. 

 

Tibi Useriu despre:

  • strategia din cursa: ” Cred ca voi pleca tare ca sa-mi iau un avans din start pentru a-i descuraja sa ma mai urmareasca. E riscant in acelasi timp acest lucru pentru ca aceasta cursa incepe efectiv dupa km 300.”
  • greutatea saniei pe care o va cara dupa el: ” La sedinta tehnica de astazi si controlul echipamentului am avut 31 de kilograme pe cantar. Se vor mai adauga inca 5 litri apa din termos.” 
  • frecventa cu care organizatorii si medicii vor verifica starea in care se afla concurentii: ” Asta se intampla intre 4 si 8 ore.”
  • pericolul de a intalni ursi pe traseu: „Inexistent. Sunt la 300 de km in Oceanul Arctic. O singura data un concurent a relatat ca a vazut un urs, dar s-au dovedit a fi halucinatii.”

De vineri 10 martie un roman, Tibi Useriu, va purta tricolorul in nordul extrem al Canadei, in timpul unui ultramaraton extrem. El singur impotriva gerului, vantului, degeraturilor, halucinatiilor, oboselii. El singur impotriva a doi japonezi, a unui scotian, a cinci englezi, a doi canadieni, a trei australieni, a doi neo-zeelandezi, a unui spaniol si a unui francez.

Cu siguranta insa Tibi va simti puterea VOASTRA, a celor de acasa. Hai, Tibi! Hai, Romania!

Pe aimx.ro va vom tine la curent cu up-date-uri legate de tot ceea ce se va intampla in timpul acestui ultramaraton.