Tragedie la SÜDTIROL ULTRA: o alergatoare a murit lovita de fulger

483

Tragedie la concursul de alergare montana Sudtirol Ultra SkyRace. O alergatoare de 44 de ani din Norvegia si-a pierdut viata dupa ce a fost lovita de fulger. Si ultramaratonistul roman Stan Turcu a fost prezent la start. Concursul s-a desfasurat in nordul Italiei, cu startul la Bolzano, iar traseul strabate Dolomitii. Competitia are 121 de kilometri cu 7554 de metri diferenta de nivel.

Organizatorii SUDTIROL Ultra Sky Race au oprit concursul cu jumatate de ora inainte ca alergatoarea sa fie lovita de fulger

Sudtirol UltraOficialii concursului spun ca fulgerul a lovit in jurul orei 19.15, ora Austriei, in apropierea lacului di San Pancrazio. Zona se afla intre doua puncte de alimentare. Organizatorii luasera deja decizia de a opri cursa din cauza furtunii. Iar toti alergatorii care ajungeau in punctele de control erau opriti. Ca multi alti concurenti si alergatoarea din Norvegia se afla pe traseu. Mai multi alergatori au observat momentul cand norvegianca a fost lovita de fulger. Au cerut ajutor si un elicopter a transportat-o pe alergatoare la spitalul din Bolzano. Medicii nu au mai putut face nimic insa pentru a o salva. „Cursa nu s-a mai reluat si au fost anulate festivitatile. Din cei 195 de concurenti care au luat startul au reusit sa termine 54 (ceilalti au abandonat sau au fost opriti)” a povestit ultramaratonistul roman Stan Turcu, prezent si el la start.

Organizatorii nu au facut public numele alergatoarei din Norvegia

„Suntem socati si profund marcati de acest teribil accident. Transmitem cele mai sincere condoleante familiei alergatoarei”, a declarat Josef Günther Mair, directorul concursului Südtirol Ultra Skyrace. Ultramartonistul Stan Turcu a abandonat dupa 62 de kilometri alergati. A detaliat motivele pe pagina sa de socializare: „Am reusit sa parcurg intr-un ritm multumitor 40km si apoi inca 20km in ritm de melc, dupa care am abandonat. Au fost (ca intotdeauna la un abandon) mai multe cauze, dar principala cauză a fost lipsa alimentatiei. M-am bazat pe ce era anuntat ca voi gasi la punctele de alimentare si am constatat ca nu pot manca aproape nimic (la km 40 am mancat un fel de supa-pasta pe care stomacul nu prea a agreat-o), dar a fost prea tarziu si putin. Ca atare urmatorii 20km i-am facut in aproape 7 ore si am hotarat sa ma opresc. Ceasul mi-a aratat 62.5km/4240m si timpul oficial 15:41:40″.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Südtirol Ultra Skyrace