Turul Romaniei la start! Ciclism in Mica Bucla dupa 5 ani de pauza

0
967
Turul Romaniei la start! Ciclism in Mica Bucla dupa 5 ani de pauza

Turul Romaniei gaseste rutierii implicati in cursa pana pe 23 septembrie. Este un moment aniversar dupa o pauza de cinci ani, chiar in anul in care Romania marcheaza 100 de ani de la Marea Unire. Traseul editiei  cu numarul 51 incepe la Alba Iulia si prima sosire a caravanei va fi la Sibiu. Ciclistii se vor deplasa catre Brasov, Focsani,  apoi dupa o trecere prin Buzau rutierii vor ajunge la Targoviste.

Turul Romaniei la Ciclism se incheie la Bucuresti. 

„Mica Bucla” a avut prima editie in 1934, iar anul acesta are cinci etape. Ciclistii vor acoperi  718 km. Cursa este inclusa in calendarul Uniunii Cicliste Internationale.

La precedenta editie Andrei Nechita a castigat in 2011, iar AIMX a stat de vorba cu fostul campion. Cel mai bun ciclist al momentului Eduard Grosu nu va lua startul dupa o accidentare. Fara Grosu, cele mai mari asteptari de la tricolori vin de la Serghei Tvetcov.

Vor participa la Turul Romaniei 5 echipe nationale: Romania, Moldova, Serbia, Turcia si  Belarus.

Sunt inscrise 11 echipe continentale si 4 de club:  Steaua Bucuresti (Romania),Team Novak (Romania), UVT Devron West Cycling Team Timişoara (Romania) MsTina-Focus (Romania). Din Sua Team Illuminate si Novo Nordisk Development Team. Monkey Town (Olanda), Trevigiani Phonix-Hemus 1896 (Bulgaria), Kobanya Cycling Team (Ungaria), Massi-Kuwait (Kuweit), Pannon Cycling Team (Ungaria), Voster ATS Team (Polonia), Apple Team (Kazahstan), Lvov Cycling Team (Ucraina) si Cycling Team Friuli (Italia) sunt la start.

Ziarul “Sportul Zilnic” a organizat prima editie a Turului  Ciclist al Romaniei. Romania  era a sasea din lume cu propriul tur national destinat sportivilor amatori. Traian Chicomban din Brasov a participat de la prima editie  (1934) pana in 1954. A fost cea mai lunga serie de participari. 9 editii pentru un ciclist in Mica Bucla. Organizatorii Turului Romaniei de la inceputul secolului trecut, mai exact in august 1910 s-au  inspirat de  la francezi.

Marea Bucla ( Turul Frantei) a aparut in 1903

Italienii, care detin si in prezent al doilea tur ca notorietate si ca vechime  au organizat incepand cu anul 1988, „Il Giro”. Printre initiatorii competitiei sunt considerati redactorii gazetei italiene Gazzetta dello Sport.

Sursa foto& istoric: Federatia Romana de ciclism