joi, februarie 22, 2024
AcasăFII DE NEOPRITȘtiri AIMXULTRABALATON. Noapte de cosmar pentru romani in Ungaria. Unul singur a trecut...

ULTRABALATON. Noapte de cosmar pentru romani in Ungaria. Unul singur a trecut linia de sosire la individual

 Noapte neagra la propriu si la figurat pentru romanii care au participat la ultramaratonul din jurul lacului Balaton. Si nu doar pentru ei. La masculin doar 74 de barbati din cei 160 care au luat startul au fost in stare sa parcurga cei 218,2 kilometri. In competitia feminina 11 sportive din 26 si-au dus efortul pana la capat. Ambele romance au avut nevoie de interventia medicilor dupa ce au abandonat. Andrei Szell este singurul roman care a ajuns la finish in competitia individuala ( locul 54, 29 de ore, 55 de minute, 48 de secunde).  Ultrabalaton a fost castigat in 18 ore, 30 de minute si 20 de secunde de englezul Dan Lawson.

Ziua cald, noaptea furtuna

12 romani au luat startul la Ultrabalaton. S-a intamplat sambata la 5 dimineata, ora Ungariei. Pe parcursul zilei caldura a devenit sufocanta pentru alergatori. 30 de grade la nivelul asfaltului dupa spusele lui Laurentiu Moga. Noaptea situatia avea sa se schimbe radical. Problemele au inceput dupa primul sfert din cursa. Prima care a renuntat a fost Mara Morosan la kilometrul 62. Romania l-a pierdut apoi si pe castigatorul ULTRABALATON de anul trecut: nimeni altul decat Florin Ionita, romanul care detine recordul de kilometri alergati in decurs de 6 ore. Florin a avut probleme la ficat, iar apoi la sold si a bifat primul abandon din cariera sa. S-a intamplat la kilometrul 80.

La lasarea intunericului romanca Mariana Nenu arata o forta si o forma incredibila. Era cel mai bine clasat sportiv roman ( locul 22 la general, 4 la feminin) la kilometrul 142. Au urmat inca 20 de kilometri in care Mara a continuat sa urce in clasament. A ajuns pe 2, pana in spatele celei care a castigat la feminin, unguroaica Maraz Zsuzsanna ( 22 de ore, 31 de minute, 31 de secunde).

La km 160 conditiile meteo vitrege, oboseala acumulata si durerile insuportabile au fortat-o pe Mariana sa reduca ritmul: ” A trebuit sa ma opresc usor dupa kilometrul 160 si am luat-o la pas. Vantul era groaznic. Efectiv te spulbera. Aveam dureri insuportabile cu trei degete mai sus de locul unde iti inchei sireturile. Muschii din acea zona mi-au facut mari probeleme si nu am mai putut merge”, a povestit in exclusivitate pentru aimx.ro, Mariana, momentul in care a fost nevoita sa renunte. S-a oprit efectiv la kilometrul 161. Voluntarii au invelit-o in paturi si au transportat-o inca un kilometru de unde a fost preluata de ambulanta. Astazi la pranz Mariana era cat de cat bine. ” Pot sa merg!” ne-a spus ea.

„Nu voiam sa ajung in ambulanta!”

La prima sa cursa pe o astfel de distanta Laurentiu Moga a plecat ca din pusca. Primul maraton l-a facut in 3 ore si 30 de minute. A mai crescut apoi ritmul si dupa 9 ore si 37 de minute trecea de borna de 100 de kilometri. ” Asta in conditiile in care de la km 60 traseul a fost doar in urcare si a fost si foarte, foarte cald. Nu cred ca am plecat prea tare. Daca alergam mai incet era mai rau. Am vrut sa obtin un timp bun”, a declarat pentru aimx.ro, Laurentiu Moga .

Noaptea avea sa-l prinda pe Laurentiu in spatele Marianei Nenu fiind al doilea cel mai bine clasat roman. A depasit-o in timp ce Mariana astepta ambulanta. Dupa inca 10 kilometri a inceput furtuna si s-a adapostit intr-o benzinarie. ” Hotarasem ca nu are rost sa plec prin ploaie si sa fac hipotermie. Eram si foarte obosit si cu siguranta ajungeam acolo. Dupa o ora am hotarat sa chemam masina sa vina sa ne ia. Am avut doua fete romance care au treminat in salvare. Nu voiam sa ajung si eu acolo.”

Grea decizia de a abandona? „A fost foarte greu pentru ca am avut foarte multi sustinatori. Nu voiam sa-i dezamagesc !”, a explicat Laurentiu. 50 de kilometri mai avea de parcurs pana la finalul cursei Laurentiu Moga si 10 ore la dispozitie pana la expirarea timpului limita.

Romania a fost reprezentata si in proba de stafeta de echipa „Melcii Carpatilor”. Romanii au terminat cei 218 kilometri pe locul 6.

Credit Photo: Ultrabalaton Facebook

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE