UTMB: Un salvamontist roman finisher la TDS chiar de ziua lui

697

 Aniversare fericita pentru Sergiu Bersan

 
      Obosit, dar fericit!!! Asa a incheiat Sergiu Bersan cursa de 118,4 kilometri. Nu va uita acest concurs toata viata. In ziua in care a implinit 39 de ani a trecut linia de sosire in poate cea mai importanta cursa a sa de pana acum. Salvamontistul din Campulung Moldovenesc si-a indeplinit o dorinta mai veche: participarea la UTMB. Initial a intentionat sa ia startul la cursa REGINA, de 170 de kilometri, dar nu acumulase suficiente puncte ITRA. „Avea un plan secret. Sa termine sub 26 de ore!”, au „dezvaluit” pentru aimx.ro surse aproapiate lui Sergiu :). Asa s-a si intamplat. Sergiu a parcurs distanta in 25 de ore, 12 minute si 5 secunde ( locul 353). Din mai a alergat in fiecare luna cate un ultramaraton de 100 de kilometri: a mai participat la Transilvania 100K, Lavaredo Ultra Trail si Maraton 7500.  Barbatul antrenat sa salveze vietile oamenilor care sunt in pericol pe munte a inceput sa alerge mai serios in urma cu 3 ani. Alte pasiuni: alpinismul clasic si skiul. Acasa, in Bucovina, il asteapta sa-i ureze la multi ani doi copii care ii calca pe urme.  

Stefan Dan, locul 66 din 1818 de participanti

  E joi dupa amiaza. Vremea s-a mai stricat in superba statiune franceza Chamonix. Stefan Dan savureaza pe o terasa un pahar de vin. A baut si o bere imediat dupa calvarul suportat timp de 19 ore, 25 de minute si 14 secunde. Se intampla undeva dupa miezul noptii de miercuri spre joi cand devenea primul roman care trecea linia de sosire la TDS. E linistit si relaxat acum, dar nu in totalitate impacat cu ceea ce s-a intamplat pe traseu.  Mai exact la start. A plecat cu un handicap urias.

 S-a trezit pe primele sute de metri ca este ultimul din cei 1818 de concurenti. A urmat o cursa incredibila de a recupera cat mai multe pozitii in primii 8 kilometri pana cand traseul nu se transforma intr-o poteca ingusta. Si a facut-o! La primul punct intermediar depasise 1400 de sportivi. Intentia sa era de a pleca din start cu primii 100 pentru a alerga in ritmul impus de ei. Pe prima urcare a continuat chinul: ii era aproape imposibil sa depaseasca din cauza ca nu era loc mai mult de o persoana. ” Imi aduc aminte ca mergeam si spuneam non stop pardon, scuze me . Pana pe primul varf de 2500 de metri am mai lasat in spate inca 172 de concurenti!” a povestit pentru aimx.ro Stefan Dan.

Si cursa de urmarire a continuat. Stefan Dan a urcat kilometru dupa kilometru in clasament. Au fost doar doua momente cand a cedat o pozitie, respectiv doua.

„Traseul este foarte greu, tehnic. Nu poti sa alergi foarte tare. Este stancos, bolovanos, sunt corzi puse in mai multe locuri. Am baut in jur de 7,8 litri de lichide. Sunt suparat ca am pierdut la start o ora. Puteam sa ajung intr-un timp sub 18 ore. Cu siguranta ma voi intoarce anul viitor si sper sa fiu acceptat din nou. Am o revansa de luat!” – Stefan Dan, pentru aimx.ro

Toti cei 6 romani de la TDS au ajuns la final. Dinu Turcanu si Sebastian Chiriac au trecut impreuna linia de sosire dupa 32 de ore, 37 de minute si 13 secunde. Au impartit pozitia 1216. 568 de concurenti au abandonat.

Credit Photo: FACEBOOK SportGuru.ro