Vlad Rosca Metaxa pionierul roman de la celebra cursa MTB ABSA CAPE EPIC

0
1443

    In 2017 Romania a avut in premiera o echipa la Absa Cape Epic. Cu doi ani mai devreme insa, la editia din 2015, Vlad Rosca devenea primul roman care „testa” duritatea traseelor acestei curse fabuloase. Vlad, in varsta de 38 de ani, este nascut in Brasov si este de profesie inginer constructor. De 4 ani s-a stabilit impreuna cu familia sa in Orientul Mijlociu. La celebra cursa MTB, Vlad a facut parte din echipa romano- engleza PREMIUM. A concurat impreuna cu Ben Walton un rider englez care locuieste in Dubai. Vlad Rosca si Ben Walton au incheiat concursul pe locul 184, din 503 echipe. „Sportul a ajuns sa reprezinte pentru mine un mod de viata, un al treilea pilon de echilibru, impreuna cu familia si profesia ” a spus pentru aimx.ro Vlad Rosca. A inceput sa practice sportul de performanta in 1996: ski alpinism iarna si triatlon vara.  De atunci a luat startul la mai multe curse de renume precum Pierra Menta (ski alpininism – Franta), “O Till O” (Campionatul mondial de Swim- Run Suedia), Iron-Man Triathlon, Maratoane de MTB si de alergare montana, curse de adventura. „Absa Cape Epic a fost, intr-un fel, cireasa de pe tort ” dezvaluie Vlad.

„ABSA CAPE EPIC ESTE O CURSA UNICA”

aimx.ro:  Cum a fost aventura Absa Cape Epic si cum ai ajuns sa participi ?

Vlad Rosca: A fost o experienta extraordinara, care insa a venit catre mine in mod neasteptat. Partenerul meu, Ben Walton, cetatean englez care locuieste in Dubai, s-a inregistrat initial pentru cursa cu un alt coechipier. Acesta nu a mai putut sa participle si Ben mi-a propus mie sa ii iau locul. Echipa noastra s-a numit Premium. Eu si Ben ne cunosteam de la o alta cursa la care am participat impreuna, in Sultanatul Oman (Trans Hajar). Locuiam in tari diferite, asa ca ne-am antrenat separat, eu la Doha si el la Dubai.

aimx.ro: Cu ce este diferita ABSA CAPE EPIC de alte curse de Mountain Bike?

Vlad Rosca: Absa Cape Epic este o cursa unica. In primul rand organizarea este de nereprosat. Apoi, nivelul de pregatire al participantilor depasesteste cu mult media altor curse similare, nu doar concurentii profesionisti, ci si cei amatori fiind deosebit de bine antrenati. Nu in ultimul rand, peisajele in care se desfasoara cursa sunt spectaculoase. Daca nu am fi fost prinsi in tensiunea concursului, ne-am fi oprit sa admiram peisajul la fiecare curba. Pe langa aceste aspecte, rulezi mai mult sau mai putin cu aceleasi alte echipe in 8 zile consecutive. Astfel se creeaza sub-grupe de nivel . Cursa e mai distractiva: se leaga prietenii, se fac glume, se nasc ambitii personale.

„…e foarte usor sa faci greseli”

aimx.ro: Se vorbeste mult despre duritatea traseelor. E o exagerare? Ce ti s a parut cel mai dificil lucru?

Vlad Rosca: Nu este o exagerare, chiar daca traseele sunt foarte echilibrate. Ai cate ceva din fiecare tip de traseu in fiecare zi – single trail-uri tehnice, drumuri forestiere, urcari abrupte, nisip, bolovani, traversari de rauri. Apoi, din cauza distantelor, diferenta de nivel cumulata zi de zi, a dificultatii traseului, e foarte usor sa faci greseli. La nivelul profesionistilor, o greseala costa o pozitie, insa in randul sportivilor amatori o accidentare sau o problema mecanica te poate costa cursa. Nimeni nu vrea asta! Pentru noi cel mai dificil moment al cursei a fost in ziua 4 cand partenerul meu a cazut intr-un viraj pe o coborare. Am crezut ca s-a terminat. Ben insa a avut puterea de a continua si a reusit sa termine etapa in ciuda dureilor mari provocate de vibratii. Este o cursa dificila din punct de vedere mental si trebuie sa fii una cu partenerul tau pentru a reusi sa termini.

aimx.ro : Te-ai mai intoarce?

Vlad Rosca: DA!!!!

 

In editia din 2015 Vlad Rosca si Ben Walton au avut de parcurs 748 de kilometri, cu o diferenta de nivel de 16 mii de metri. Cei doi au incheiat competitia cu un timp total de 46 de ore, 15 minute si 6 secunde. Viteza medie a fost de 16,17km/h.