Vlad Tanase: „FRICA ma face sa ma antrenez”

616
 „The BRUTAL este cu adevarat un triatlon extrem.” „In 2016 a fost votat cel mai DUR triatlon de pe mapamond din 220 de competitii similare.” The Brutal este mai mult decat o cursa, este o experienta de viata!” Suna incitant…, mai ales din spatele tastaturii. Cu siguranta este periculos si epuizant pentru cei care se incumeta sa-l faca. Vlad Tanase este unul dintre ei. „Din ce stiu sunt primul roman care va participa la acest triatlon”, spune ultramaratonistul care a incheiat si celebra cursa din nordul extrem al Canadei, 6633. De ce l-a ales? „De frica!” Vlad a optat sa-si testeze limitele in vara ce vine la doua triatloane tari. Se tin pe taramul neprietenos (ca vreme), dar superb ( ca peisaj) al Marii Britanii. Un pamant batut de ploi, de vant si in care vara temperaturile raman destul de scazute. Cumulat Vlad Tanase va inota 19 km, va pedala 900 si va alerga 210. Datele competitiilor: 6 mai (ENDUROMAN- 7,6 km inot, 360 bicicleta, 84 alergare)) si 16 septembrie (The Brutal – 11,4 km inot, 540 bicicleta si 126 alergare). The Brutal se desfasoara in nordul Tarii Galilor, iar proba de alergare va avea ca „vedeta” varful Snowdon (1085 de m, cel mai inalt din Tara Galilor).
 
aimx.ro: Ai batut in cuie obiectivele pentru 2017 ?                                                                            
Vlad Tanase: M-am decis să particip la două ultra-triatlone extreme: Enduroman, pe distanța de dublu IronMan, în Anglia și Brutal Extreme Triathlon, pe distanța de triplu IronMan, în Țara Galilor. Ambele sunt în format continuu (adică nu câte un IronMan pe zi), ambele în condiții zic eu destul de dure. Voi fi nevoit sa inot in ape foarte reci, in jur de 10 grade, unde costumul de neopren este obligatoriu. De altfel, la proba de înot dupa ce iesi din apă ne așteaptă un medic care dacă nu este convins că putem continua, ne elimina din cursă. Urmează probele de bicicletă care deși sunt pe șosea, au o diferență de nivel pozitivă destul de semnificativă. Spre exemplu, la Brutal am cam 10.000 m de urcare. In ceea ce priveste probele de alergare sunt pe trail și tot cu diferență de nivel. Deși nu se compară cu un ultra veritabil, alergarea nu este în niciun caz pe plat. La Brutal in prima tura va trebui să urc un munte în care este obligatoriu să am suport permanent. Adică pe cineva care să alerge cu mine acea porțiune. De ce? Pentru că stadiul fizic și psihic în care vom ajunge acolo, la poalele muntelui, după proba de bicicletă, să zicem că nu va fi unul de încredere. În plus, știm cu toții cum e vremea prin acele zone ale continentului, mai ales în perioadele în care se desfășoară concursurile, adică în mai și septembrie.
 aimx.ro: De ce si cum ai ales aceste competitii ?
Vlad Tanase: În primul rând m-am gândit să aleg niște curse care costă mai puțin, așa am ajuns la acestea care sunt mai aproape de noi. În plus, după ce am terminat un IronMan m-am tot gândit la ce o să urmeze. Evident că gândul m-a dus la creșterea distanțelor, însă am vrut ceva într-adevăr dificil și ce este mai dificil decât să parcurgi aceste distanțe în condiții ostile. Numele acestor concursuri, Enduroman si Brutal, sunt grăitoare. Nu am ambiții să fac cele mai grele concursuri, cele mai friguroase, cele mai cele etc. Doar că eu am nevoie de un imbold ca să ies din casă la antrenamente, iar pentru mine acela este frica. Eu așa funcționez. Și deși aceste încercări au o puternică componentă personală, asta nu este totul, niciodată n-a fost. Voi merge acolo așa cum am făcut-o mereu până acum, la toate încercările sportive care m-au modelat ca om și sportiv amator: pentru Pădurea Copiilor. Este modalitatea mea prin care eu aleg să #rezist, implicându-mă, prin exemplul personal.
 aimx.ro: Nu te sperie duritatea lor?
Vlad Tanase: Ohooo… Mă sperie și încă cum! 🙂 Dar frica este bună, ți-am spus. Mă face să nu subestimez duritatea unui concurs și să tratez pregătirea cu maximă seriozitate și responsabilitate.
 aimx.ro: Vei avea un program de antrenament adaptat? Care este acela?
Vlad Tanase: Este foarte greu să-ți spun acum totul despre planul meu de antrenament pentru că este foarte riguros și detaliat. Pe scurt, am cam în jur de 20 de ore de antrenament pe săptămână în care înot, pedalez, alerg și merg la sală. Am câte 2 sau 3 antrenamente pe zi, mai scurte sau mai lungi. În weekend se îngroașă gluma pentru că atunci sunt cele lungi, de peste 6 ore. Nu-mi ies toate așa cum aș vrea, pe unele le sar pentru că viața mea este alta,iar sportul este doar o pasiune. 🙂 Dar mă adaptez, asta e cheia în sporturile de anduranță.
aimx.ro: Te va ajuta in vreun fel si cum experienta 6633?
Vlad Tanase: Categoric da, mă va ajuta foarte mult. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost o experiență de viață, iar tăria psihică dobândită în urma acestei experiențe nu se compară cu nimic. Voi avea nevoie să apelez la aceleași trucuri la care am apelat și la Cercul Polar pentru a trece peste momentele grele. Va trebui să retrăiesc anumite momente. Vreau să duc steagul României și la aceste concursuri la care, din câte știu eu, nu a mai participat vreun român până acum.
 aimx.ro: Cine ti-a spus si cand ultima data ca esti „nebun”?                                        
Vlad Tanase: Prietena mea, tocmai ce mi-a spus asta acum. :))) Și mi-o tot spun colegii de la birou, mai mult sau mai puțin pe față. Dar îi înțeleg, pentru că și pentru mine cei ce fac lucruri diferite par „nebuni”. 🙂
aimx.ro: Ce ai recomanda unei persoane care vrea sa inceapa sa faca sport: sala, alergare, inot, bicicleta…?
Vlad Tanase: Să facă orice, dar să înceapă odată! 🙂 Și mie mi-a fost greu să încep, dar am încercat de toate tocmai pentru a putea să văd ce îmi place mai mult.