luni, februarie 26, 2024
AcasăCICLISMTudor Oprea: "Simulam Absa Cape Epic in cantonamentul din Cipru"

Tudor Oprea: „Simulam Absa Cape Epic in cantonamentul din Cipru”

Tudor Oprea si Lucian Logigan, de la Scott Geiger Team, sunt riderii care vor intra in competitie cu cei mai buni sportivi de pe planeta. Totul se va intampla la temuta, dar in acelasi timp atat de dorita competitie Absa Cape Epic. Concursul ce se desfasoara pe parcursul a 8 zile in Africa de Sud este considerat un „Tur al Frantei” in ceea ce priveste mountain-bike-ul. Tudor Oprea, singurul roman care a participat la o editie a Jocurilor Olimpice ( Atena 2004), intr-o proba de cross country, a oferit in exclusivitate un interviu pentru aimx.ro.   

Cum va simtiti fizic si daca au aparut emotiile?

Suntem bine amândoi. Suntem într-o formă destul de bună pentru perioada asta. Ne lipsesc deocamdată antrenamentele care includ tehnică pe mountain bike, dar asta vom face in urmatoarele 3 saptamani. Ne-am antrenat iarna mai mult pe bicicletele de sosea. E drept ca am început să avem ceva emoții. Inițial vizionam clipuri de la Cape Epic din anii precedenți și eram nerăbdători, iar acum am început să ne gândim la toate posibilele situații cu care ne putem confrunta acolo. Pare că nu vor fi puține.

Ce v-ati propus pentru cantonamentul din Cipru?

Participăm în Cipru la Afxentia Stage Race, o competiție de 4 zile. Cele 4 etape sunt un contratimp individual de 14 km, doua etape point-to-point de 52 km respectiv 66 km, și un XCO la final. Deși în calendarul UCI se încadrează în aceeași categorie cu Cape Epic, SHC – Stage Race Hors Class este mult mai scurt așa că îi vom adauga noi două zile cu antrenamente intense de 4-5 ore off-road. Asta pentru a simula puțin ceea ce ne așteaptă în Africa, dar și pentru a vedea cum reacționează organismul după 4 zile de concurs.

Pe ce tip de biciclete veti concura la Absa Cape Epic?                                                                                                                        

Vom folosi Scott Spark RC 900 SL echipate cu Shimano XTR Di2 și suspensii Fox. Bicicletele sunt full suspension, model  2017.

Care credeti ca va fi principalul obstacol al cursei din Africa de Sud?

Durata. Să concurăm 8 zile nu va fi ușor și nici nu este ceva cu care suntem obișnuiți. Cheia va fi modul in care vom reuși să ne refacem după fiecare etapă.

Cat de mult te va ajuta experienta Jocurilor Olipmice ? Va conta in vreun fel acest aspect?

Participarea mea la Jocurile Olimpice din 2004 a fost o experiență frumoasă, dar nu are nicio relevanță în contextul actual. În primul rând s-au schimbat multe în zona de mountain bike în ultimii 10 ani. Apoi și eu m-am schimbat și am acum mult mai multă experiență decât aveam atunci. Și nu în ultimul rând Cape Epic are puține lucruri în comun cu o competiție de Cross Country Olympic (XCO). Așa că va conta mai mult experiența pe care am acumulat-o în toți acești ani în tot felul de competiții decât experiența de la Atena.

Ne puteti dezvalui ce strategie veti adopta?

Nu avem nimic complicat pregătit. Sperăm să ne înțelegem cât mai bine pe parcursul celor 8 zile și să ne ajutăm reciproc atunci când trecem prin momente dificile. Este ceva complet nou pentru noi și vom încerca să ne adaptăm din mers. Sunt și aspecte care țin de strategie și pe care le pregătim intens: ce tip de anvelope vom folosi, câte suporturi de bidon, cum ne vom alimenta și hidrata pe parcursul etapelor, ce componente de schimb vom trimite la zonele tehnice, ce scule vom lua cu noi în Africa și în concurs.

FOTO 1: Lucian Logigan ( Campionatul National Cross Country Eliminator)

 FOTO 2: Tudor Oprea ( Geiger MTB Challenge)  

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE