Weekendul romanilor la Jocurile Olimpice: schi alpin si skeleton. Reactii de la sportivi

624
Weekendul romanilor la Jocurile Olimpice: schi alpin si skeleton. Reactii de la sportivi
Mazilu la skeleton credit IBSF

Weekendul romanilor la PyeongChang a inceput  cu Ania Caill in concurs la Super G. Patru secunde au despartit-o de castigatoare. A avut emotii dar le-a stapanit ca sa termine penultima cursa dupa un sezon in care a trecut peste accidentari si a revenit in mod curajos pe partie.  Ania mai are proba de coborare la Jocurile Olimpice pe care o va ataca plina de incredere.

Weekendul romanilor continua la schi alpin cu slalomul unde cuncureaza duminica Alexandru Barbu!

„Totul e bine, antrenamentele au decurs foarte bine. Zapada si partia imi plac si cred ca o sa fac o cursa buna. Abia astept sa ies din poarta de start.” –Alexandru Barbu

Weekendul romanilor a adus actiune si la skeleton.

Dorin Velicu a incheiat pe 25 dupa ce a concurat in trei manse si a prezentat pentru AIMX proba in care concureaza.

” Skeletonul este cea mai veche disciplina, dar bobul si sania au avut parte de o mai mare mediatizare. Bobul nu au lipsit de la nicio editie de Jocuri Olimpice. Skeletonul a disparut intre razboaie si a fost reintrodus la Jocurile Olimpice din 2002. Sunt saniile din copilarie dar mult mai joase si aerodinamice. Pozitia este facial culcat cu capul inainte.”

Dorin Velicu a punctat momentele cheie in skeleton.

„Startul este un element important.Se face specific cu o mana sau doua maini din pozitia aplecat inghemuit pe o distanta de 50 m. Apoi atletul se aseaza pe skeleton si poate merge pe canalul de gheata cu viteze de pana la 145km/h. Toate partiile sunt diferite si ca lungime si ca proiectie si ca inclinatie.” 

La feminin Mazilu a încheiat pe 18.

Este cel mai bun rezultat la Jocurile Olimpice, dupa locul 19 in 2010 si 20 la precedenta editie.

Mazilu si-a  petrecut tot timpul la PyeongChang cu pregatirea  fizica si mentala, cu vizionarea partiei, una noua pentru Maria Marinela. A stat ore in sir sa vada virajele, sa invete tot.

Am aflat ce inseamna skeletonul pentru Mazilu.

„E un sport foarte frumos de iarna unde pe langa seria de calitati atletice trebuie sa ajungi si un bun pilot. Am fost selectionata de la atletism. In acest sport ai nevoie de un start bun. Alergi pe langa skeleton aproximativ 30m. In mod normal pe parcursul verii ma atrenez doar pentru conditie fizica si pe partea de start.  Si cu doua saptamani inainte de concurs  incepem pregatirea pe gheata undeva la sfarsitul lui octombrie. Sezonul de iarna cu toate competitiile tine din noiembrie pana la sfarsitul lui februarie. In tara nu avem unde sa ne pregatim, concuram in strainatate, avem Campionatul National  la Innsbruck.”

Weekendul romanilor in sezonul de skeleton este trait anual de Mazilu si de Velicu departe de Romania.

Sportivii  nu se gandesc nici la periculozitate nici la sacrificii. Iubesc skeletonul!

„La inceput nu te dai direct de sus cu skeletonul. Totul e treptat. Se incepe de la mijlocul partiei fara start. Ca sa te acomodezi cu pozitia cu viteza si virajele. Dupa, ajungi sa te dai de sus fara start la inceput si apoi ajungi sa inveti si alergarea. Nu se gandeste nimeni la accidentari.”

Autor: Ovidiu  Pețenghea