Ziua „Micii Uniri” este marcata printr-un maraton la Focsani

45

Duminica 24 ianuarie, la Focșani va avea loc Maratonul Unirii. Competitia a ajuns la a 5-a editie. 6 maratoniști din cele 3 mari regiuni ale tarii isi „dau mana cu mana” pentru a marca acest eveniment. Vor alerga simbolic de-a lungul raului Milcov, pe fosta granita din 1859 ce despartea Muntenia si Moldova.

Fostul ofiter al armatei romane Ilie Rosu este omul care organizeaza Maratonul Unirii

Pandemia de coronavirus nu permite inca reluarea competitiilor sportive cu numar mare de alergatori. Ilie Rosu s-a ambitionat insa, atat anul trecut, cat si in 2021 sa nu „sara” peste maratoanele istorice pe care le organizeaza de ani buni. S-au tinut mai mult simbolic, dar datele marcante din istoria neamului romanesc au fost celebrate.

Duminica, pe 24 ianuarie, 2 alergatori din Moldova, 2 din Transilvania și 2 din Muntenia vor alerga simbolic de-a lungul raului Milcov, pe granița existenta în 1859 între Muntenia și Moldova, între Focșani și Odobești și retur. Startul va fi din fata Monumentului Unirii din Focșani. Sosirea va fi în același loc.

Cei care vor alerga in ziua „Micii Uniri” sunt: Ștefan Salagean -Bistrița Bargaului și Constantin Donos-Codlea, Ilie Adjud și Lovin Adrian-Focsani, respectiv Ilie Victor-Braila și Stan Viorel-Braila. Lor li se vor alătura pe ultimul kilometru al cursei un grup de copii din Focșani purtând drapele tricolore. Maratonul va încheia manifestările dedicate Zilei Unirii în Municipiul Focșani și în Județul Vrancea.

Ilie Rosu, maratonistul care a alergat zeci de maratoane cu steagul Romaniei in mana

„Nu mai pot sa strang pumnul. Mainile mi-au ramas inclestate ca si cum as tine tot timpul steagurile in mana. Acum sunt nevoit sa iau cel putin 2 in fiecare mana pentru a le putea sustine. Sunt practic un corp comun cu drapelurile mele.” – Ilie Rosu pentru aimx.ro

In luna mai a anului trecut aimx.ro a realizat un reportaj exclusiv cu Ilie Roșu, maratonistul care face corp comun cu drapelul Romaniei. Il puteti citi, AICI !!!

Autor: Vlad Lucian Arhire