Zsolt Keresztes participa la cursele SPARTAN dupa ce si-a pierdut piciorul din cauza cancerului

768

    Zsolt Keresztes se considera un tanar norocos si fericit. Are 28 de ani. Este nascut in judetul Covasna, langa Targu Secuiesc, in Belani. In urma cu 3 ani trecea prin cea mai cumplita cumpana a vietii. Era diagnosticat cu cancer osos in timp ce se afla in Marea Britanie, la munca. Doctorii i-au amputat piciorul stang de deasupra genunchiului. „Am stiut tot timpul ca este doar un obstacol in viata mea. Am fost tot timpul increzator”, rememoreaza pentru aimx.ro Zsolt. La mai putin de un an de la ultima sedinta de chimioterapie Zsolt traia cel mai fericit moment din viata sa. Incheia o cursa Spartan in carje. 7,5 kilometri de alergare, 670 de metri diferenta de nivel si 23 de obstacole trecute. 

Zsolt nu a facut sport pana in momentul in care i-a fost amputat piciorul:”La scoala mergeam la orele de educatie fizica doar ca sa fie facute”

Nu a avut o legatura stransa cu sportul: nici in copilarie, nici ca adolescent. Insa era un mare „consumator” de fotbal. Este fan Real Madrid si a vazut pe viu 5 din meciurile echipei sale favorite. Ca idol are tot un fotbalist: neamtul galacticilor, Toni Kroos. „Pentru stilul sau de viata simplu, normal. Nu aud nimic rau despre el. In plus, are o asociatie care lucreaza cu persoane cu dizabilitati.”

La 22 de ani Zsolt a ales sa-si caute rostul in viata printre straini. „Am plecat ca sa culeg fructe si in prima zi de munca am fost ales pentru un loc de munca la office. V-am zis ca sunt un om norocos”. La 3 ani dupa ce a „debarcat” in insula Zsolt descopera o mica umflatura la glezna stanga. Era mai 2016. Tine minte perfect datele. Iar evenimentele se succed cu repeziciune pentru tanarul din Targu Secuiesc.

La  mijlocul lui iulie se intoarce acasa si incep durerile. Revine in Anglia pentru investigatii. In septembrie primeste verdictul. Unul crunt. Era singur in fata medicului, dar nu se simtea ca in fata unui pluton de executie. „Cancer osos. Sa incepem cu chimioterapie. Asta mi-a spus. M-a intrebat daca doresc sa vorbesc cu un psiholog pe aceasta tema. Le-am raspuns ca nu simt nevoia sa discut. Stiam ca totul este in regula si ca e doar un obstacol in viata mea. Stiam ca voi iesi invingator din lupta cu boala. Am mers in Anglia singur singurel si intotdeauna m-am descurcat prin propriile forte”, povesteste Zsolt.

  Sedintele de chimioterapie nu au dat insa rezultate. In decembrie 2016 medicii britanici ii dau doua posibilitati lui Zsolt Keresztes 

„Sa facem o operatie in care sa-mi taie din glezna, osul, chimio si sa vedem cum decurge treaba sau sa facem direct amputatie si cateva sedinte de chimio si sa terminam. Am ales varianta a doua. Iar in februarie 2017 am fost operat. Nu pot sa spun ca nu mi-a fost frica” rosteste fara niciun tremur in glas Zsolt. Era hotarat sa puna capat incertitudinii. A deschis youtube-ul si a cautat sa vada cum se descurca oamenii care nu au diferite membre. Tanarul spartan alege tot timpul lucruruile pozitive. „Am fost norocos ca am facut cancer osos si a fost vorba de picior. Fara un picior nu conteaza atat de mult. Dar daca era la alt organ…”

A fost tare pana la capat. „Cand m-am trezit din anestezie nu am avut un soc. Am vrut sa vad cum arata locul operatiei si sa simt cum e piciorul care mi-a mai ramas. Eram bucuros ca am trecut pasul 2. Operatia mi-a salvat viata.  Mai aveam pasul 3: sedintele de chimio.”

Ultima are loc pe 4 august 2018. Iar Zsolt incepe o noua viata: „Nu aveam un vis maret inainte de operatie. Nu aveam motivatia sa lupt pentru ceva, sa-mi demonstrez mie ca sunt capabil de mai mult. Sa fiu bucuros acum e cel mai important. Sunt fericit, foarte fericit. M-am mutat acasa, am un job on-line si o asociatie care incearca sa ajute si alte persoane cu dizabilitati. Proteza mea a fost cumparata cu ajutorul a 2000 de persoane. Iar telul meu e sa ajut oamenii cu dizabilitati, cu probleme. Este ce mai mare motivatie pentru mine.

„Proteza imi permite sa alerg, imi permite sa inot. Pot sa ma duc la munte, pot sa fac orice fel de activitate. Este o proteza superba. Tot timpul cand fac „spartan race” alerg cu carjele, dar la antrenament, in oras sau la plimbare port proteza.”

Zsolt Keresztes: „Am descoperit cativa oameni care au facut cursele spartan cu proteza, fara proteza… Atunci am zis ca eu de ce nu as fi capabil sa fac asta”

aimx.ro: De ce ai ales cursele Spartan si nu un sport mai usor de practicat?

Am cautat sa ma motivez inainte de operatie. M-am gandit si la triatlon, alergare sau la fotbal. Dar cand am vazut prima data pe cei care fac Spartan, cu dizabiltate, am stiut ca si eu vreau sa termin macar o cursa. Prima mea cursa Spartan a fost in august 2018, la Poiana Brașov. Se intampla pe 7 august, la mai putin de un an dupa terminarea chimoterapiei.

aimx.ro: Care sunt probele care te solicita cel mai mult in timpul unei curse?
Cele mai grele exerciții pentru mine sunt: bucket carry, sand bag carry…Toate acele exercitii in care ai ceva de carat pentru ca particip numai cu carje. Dar ma descurc mereu.
aimx.ro: Ai un program strict de antrenamente? Sunt membru al Spartan Training Group Targu-Secuiesc. Avem 5 antrenamente in fiecare saptamana. Ceilalți mai au și antrenamente de alergare in weekend. Acolo facem un fel de „functional training”: exerciții cu greutate corporala, exerciții cu kettlebell, cu TRX.

Zsolt Keresztes: „Sunt dator oamenilor care se afla in situatii dificile.”

aimx.ro: Cum ai reusit sa te folosesti de carje in concurs? Nu sunt dificil de manuit?
Inaintea primei proteze am folosit numai carje timp de 2 luni. M-am obișnuit cu ele. Am facut totul in carje. Am mers la munca, am facut cumparaturile, am mers la plimbare. N-am folosit niciodată carucior. Acum folosesc carje specializate pentru sport. Sunt cu telescop si foarte confortabile.
aimx.ro: Ce ai simtit, ce trairi ai avut cand ai trecut linia de finish anul trecut?
Am avut o senzație de euforie… Cred ca nu am fost niciodata in viata mea atat de fericit. Am simțit ca mi-am gasit sportul si mi-am spus ca vreau sa particip la mai multe concursuri.
aimx.ro:  Care sunt lucrurile care te bucura in viata si te fac fericit?
In primul rand ma bucur ca am primit a doua sansa la viata. Cum am mai spus, sunt un om foarte norocos. Am castigat lupta cu cancerul. Am o prietena fabuloasa, o familie extraordinara si am niste prieteni minunati. Fac parte dintr-un grup sportiv unde gasesc motivatia in fiecare zi. 
aimx.ro: Ce te preocupa acum?
Sunt dator oamenilor care se afla in situatii dificile. Eu am primit ajutor cand am avut nevoie. Acum este randul meu sa dau inapoi ceva din asta. Derulez o campanie pentru un barbat de 33 ani. A suferit un accident grav și este paralizat. Prin participarea mea la competitiile Spartan incerc sa gasesc mijloace financiare pentru a-l ajuta. Incerc sa „vand” simbolic obstacolele din cursele la care particip. In acest proiect fac parte 3 curse Spartan Beasturi. Am avut primul Beast la Eplény, în Ungaria, pe 30 de iunie. Vom avea al doilea la Poiana Brașov, in 4 august și ultimul va fi la Valcinsca Dolina, Slovacia, in 7 Septembrie.
Poti sa te inscrii si tu la cursele spartan, aici.
Autor: Vlad Lucian Arhire