Paul Georgescu va inota un ultramaraton teribil: 110 kilometri fara oprire

0
996
Record pentru Paul Georgescu. E primul roman care inoata 100 km in conditii aparte

Paul Georgescu si-a fixat din nou un obiectiv la care ti-e greu sa te si gandesti. Vrea sa inoate 110 kilometri fara oprire in lacul Portile de Fier 1, parte din proiectul romanesc „Seven Lakes”. Ar fi primul roman care reuseste sa parcurga o asemenea distanta impresionanta. Sunt putini inotatori la nivel mondial ce se pot lauda ca au in palmares peste 100 de kilometri inotati non-stop. Ultramaratonul acvatic se va desfasura in data de 14 august.

Paul Georgescu va inota cei 110 kilometri in Dunare de la Moldova Veche pana la Portile de Fier 1

Pandemia de coronavirus i-a pus pe „hold” lui Paul Georgescu doua traversari din mega proiectul Oceans Seven: stramtoarea Tsugaru, Japonia si stramtoarea Gibraltar. Ar fi trebuit sa inoate in Japonia la sfarsitul lui iulie, iar intre Spania si Maroc in luna octombrie. Omul care a scris istorie pentru Romania in inotul in ape libere si in ice swimming s-a reorientat rapid. Si-a propus un test de anduranta extrem: 110 kilometri de la Moldova Veche pana la Portile de Fier.

Startul ultramaratonului se va da pe 14 august la ora 3 dimineata. Estimeaza ca va ajunge la finish in aproximativ 18-20 de ore.

Avantajul fata de ce am mai inotat pana acum in apele deschise este unul clar: aici curentul nu te poate „arunca” stanga si dreapta, ci inainte. Voi fi insotit permanent de doua ambarcatiuni cu motor si de un caiac. Alimentarea, doar sub forma lichida, o voi face la inceput la o ora, apoi la 30 de minute”, a declarat Paul Georgescu in exclusivitate pentru aimx.ro.

Paul Georgescu este si campion mondial la inot in ape inghetate pe 500 de metri

Paul Georgescu va avea o mega-echipa de suport alaturi

Un astfel de proiect poate reusi doar daca totul este pregatit pana la ultimul amanunt. Se iau in calcul toate scenariile si se gandesc planuri de rezerva in functie de cum va decurge inotul in zua respectiva, dar si de factorii externi.

Paul il va avea alaturi pe medaliatul cu bronz la 200 de metri spate de la Jocurile Olimpice, Razvan Florea. Marele performer roman nu va ezita sa intre in apa alaturi Paul si sa inoate in anumite perioade considerate mai dificile. De alimentatie, atat inainte de acest ultramaraton acvatic, cat si in timpul inotului propriu zis se va ocupa Vasile Osean, medicul lotului national de canotaj. Osean este cunoscut si pentru traversarea Oceanului Atlantic intr-o ambarcatiune cu vasle. Mai multe poti citi aici.

Din echipa mai face parte si Florin Tomos, initiatorul proiectului Seven Lakes, un inotator care are la activ printre altele traversarea stramtorii Molokai. El va fi observatorul principal al inotului. Va fi supervizat live, din Irlanda, de Ger Kennedy, observator international, care nu face deplasarea in Romania pentru ca ar trebui la intoarcere sa intre in carantina.

Paul Georgescu: „Ultimii 30 de kilometri vor fi foarte dificili”

Matei Giurcaneanu, antrenorul lui Paul, va fi un alt factor decisiv pentru ca proiectul sa reuseasca. Pe barca se vor mai afla managerul sau, Iulian Zamfir, cel a fost nelipsit de la toate „ispravile” lui Paul din ultimii ani si tatal sau, Eugen Georgescu.

Cea mai mare distanta inotata de Paul pana acum, fara oprire, a fost de 57 de kilometri. In Dunare va trebui sa inoate dublu.

„Sunt intr-o forma mult mai buna ca inainte de carantina. Sunt foarte bine antrenat, am un psihic bun si de-abia astept aceasta provocare”, a declarat Paul pentru site-ul nostru.

El a vorbit si despre evolutia sa din ultimele saptamani: „Am reusit timpi din ce in ce mai buni pe 5000 de metri, care ma incurajeaza. 1 ora 11 minute era PB-ul inainte de pandemie. In ape libere am „coborat”, in Bulgaria, in urma cu aproximativ 10 zile, la 1.07. Ieri am reusit si in bazin sa opresc cronometrul la 1.08.”

Paul va inota cei 110 kilometri dupa regulamentul Marathon Swimming Federation, iar inotul sau va fi recunoscut de catre toate asociatiile internationale de inot in ape deschise.

Va inota doar in slipi, iar din momentul startului pana la finish va avea voie sa atinga doar bidonul cu care va fi alimentat. In caz contrar va fi descalificat.

Pe aimx.ro poti citi si despre cum a „cazut” recordul national la 48 de ore de alergare, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire