Flacăra olimpică a ajuns în Japonia vineri, iar zeci de mii de niponi s-au adunat să o vadă duminică în oraşul Sendai, din nord-estul ţării. Japonezii nu au ţinut cont de pandemia de coronavirus, care a făcut ca festivitatea aprinderii flacării olimpice, din Grecia, să aibă loc fără spectatori.
Flacăra olimpică, aprinsă pe 12 martie, la Olympia
55.000 de oameni au stat la coadă pentru a putea admira flacăra olimpică expusă la Sendai, în prefectura Miyagi.
Organizatorii JO au numit-o ”flacăra reconstrucţiei”, în condiţiile în care nord-estul Japoniei a avut nevoie de nouă ani pentru a-şi reveni după cutremurul şi tsunamiul din 2011, care au lovit această parte a ţării.
Flacăra olimpică a sosit vineri în Japonia, unde ceremonia festivă prevăzută cu această ocazie a fost redusă la cea mai simplă formă a sa, din cauza pandemiei de coronavirus.
Avionul care a transportat flacăra olimpică din Grecia a aterizat la baza aeriană Matsushima, în nord-estul ţării. Regiunea a fost aleasă special pentru a simboliza reconstrucţia zonelor devastate de tsunami-ul din 11 martie 2011, urmat de accidentul nuclear de la Fukushima.
La ceremonia desfăşurată fără spectatori au participat Yoshiro Mori, preşedintele Comitetului de organizare a JO 2020, Yasuhiro Yamashita, preşedintele Comitetului Olimpic Japonez, Seiko Hashimoto, ministrul Jocurilor Olimpice, judoka Tadahiro Nomura şi luptătoarea Saori Yoshida, ambii cu câte trei medalii olimpice de aur în palmares.
Cei doi campioni olimpici au aprins împreună flacăra într-un imens vas metalic de aur roz, simbolizând floarea de cireş, pe care japonezii o aşteaptă în fiecare primăvară.
Aproximativ 200 de copii care ar fi trebuit să participe la eveniment au fost nevoiţi să rămână acasă pentru a limita riscul de a răspândi virusul COVID-19.
Ştafeta flăcării olimpice pe teritoriul Japoniei va debuta pe 26 martie, la centrul de fotbal J-Village din prefectura Fukushima. Traseul flăcării va include toate regiunile Japoniei, însă festivităţile vor fi reduse semnificativ.
Ceremonia care va avea loc cu ocazia startului ştafetei se va desfăşura cu porţile închise, din cauza pandemiei. Primele alergătoare vor fi componentele naţionalei feminine de fotbal a Japoniei, care au cucerit Cupa Mondială în 2011.
Flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (24 iulie – 9 august) a fost aprinsă pe 12 martie, în antica Olympia din Grecia, în cadrul unei ceremonii restrânse.
A fost pentru prima oară de la JO din 1984, de la Los Angeles, când ceremonia a avut loc fără spectatori, care nu au participat nici la repetiţia generală.
Pe AIMX puteti citi aici si despre unul dintre cei mai valorosi sportivi romani din istorie: Gheorghe Gruia.
Credit foto: channelnewsasia.com