sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăFII DE NEOPRITReportaje AIMXTibi Useriu "ataca" Tor des Geants: "Sunt pregatit si nerabdator!"

Tibi Useriu „ataca” Tor des Geants: „Sunt pregatit si nerabdator!”

     Tor de Geants sau „Turul Gigantilor” este una dintre cele mai solicitante competitii din Europa: 330 de kilometri, cu 24 de mii de metri diferenta de nivel. Timpul limita pentru a ajunge la finish este de 150 de ore. Se desfasoara in regiunea Aosta, din Italia. Traseul trece prin apropierea a 4 masive impozante: Mont Blanc (4810m), Matterhorn (4478m),Monte Rossa (4634m) si Gran Paradiso (4061m). 

  Tibi Useriu: „Se strica vremea. Avantaj, EU!”

Este miercuri, 6 septembrie. Putin dupa pranz. Tibi tocmai a coborat din munte de la antrenament. Urmeaza cateva minute de odihna in hotelul din Courmayeur. De 5 zile a venit la „locul faptei”. De marti si-a stabilit cartierul general in superba statiune italiana. Isi arunca ochii pe prognoza meteo. Este ca un reflex. Vestile sunt proaste…, pentru unii. „Prognoza arata ca se strica vremea. Pe mine ma avantajeaza conditiile foarte grele: frig, zapada, ploaie…, dar sa nu se intample ca in 2015 cand s-a anulat concursul „, precizeaza pentru aimx.ro dublul castigator al cumplitului Arctic Ultra 6633.

Prin geamul camerei de hotel se intrezareste un orasel care se transforma. De la o clipa la alta. Courmayeur-ul traieste pentru Tor des Geants si ii asteapta pe concurenti cu o atmosfera de sarbatoare. Primii sportivi si-au facut deja aparitia si au inceput sa bata potecile masivelor. 2000 de voluntari si 300 de bucatari se vor ocupa de ei. „Este impresionant. Macar o data in viata merita sa traiesti acest spectacol extraordinar. Tor des Geants a ramas o competitie faina. Fiecare localnic, hotelier este implicat in acest concurs. In timpul cursei, cand treci noaptea prin sate, gasesti bere si mancare lasate pe mesele de la terase. In munti oamenii lasa branza si lapte la stani” , dezvaluie Tibi Useriu.

Tonusul este bun. E nerabdator sa ajunga la start.  De pregatit este pregatit. „Mai bine ca anul trecut si mult mai bine ca acum doi ani”. Chiar si asa ceea ce urmeaza este extrem de greu de gestionat: 330 de kilometri, cu 24 de mii de metri diferenta de nivel. Concurentii au de urcat 32 de varfuri. Marea lor majoritate undeva la 2700-2800 de metri. Cea mai mare altitudine de „invins”: 3300 de metri. Cursa se castiga in aproximativ 4 zile. Recordul il detine un scotian cu un timp absolut fenomenal: 71 de ore.

” Este foarte multa strategie in aceasta cursa. Trebuie gandita foarte bine. Toti cei care au inceput in forta nu au ajuns la final sau au avut foarte mari dificultati. Ca sa fii sigur ca te impui iti trebuie o medie 3,8, 3,9 kilometri/pe ora. Nimeni nu tine insa acest ritm. Urcarile sunt criminale. Cursa incepe efectiv la kilometrul 200. E o competitie dificila si plina de neprevazut. Poate sa te loveasca ceva cand crezi ca ti-e mai bine”- Tibi Useriu pentru aimx.ro

 Vrea in TOP 15

 

Tibi Useriu a studiat in amanunt traseul. Este la a treia participare. In vara a urcat pe Monte Rossa ( foto). „Este o parte foarte tehnica acolo . Pietre, stanci, lanturi, franghii. Acolo am avut halucinatii cu elefanti. Indiferent de cate ori ma antrenez in acea zona cand sunt in concurs  mi se pare totul schimbat.” Acum face aclimatizare. Are o strategie exacta cu orele la care ar trebuie sa ajunga in diferite check point-uri si cu timpul pe care ar trebui sa -l petreaca acolo. La Via Maria Theresia, competitie pe care o organizeaza, a facut o ultima sedinta tactica impreuna cu ultramaratonistul Adrian Toma.

    „Planul meu a fost facut pentru 90 de ore. Asta ar insemna primii 15.” 

Diferenta intre 6633 si Tor des Geants: „Mi-a fost mult mai greu la Tor des Geants. La 6633 trebuie sa fii bun prieten cu frigul, iar eu m-am imprietenit cu el.  La Tor trebuie sa fii prieten bun cu urcarile si eu mai am mult de lucrat. E greu sa recuperez in doar 5 ani ceea ce altii fac de 20. Marea problema aici este diferenta de nivel.”

4 romani vor incerca sa termine cei 330 de kilometri si sa-si depaseasca propriile limite incepand cu dimineata zilei de 10 septembrie. Lor le tinem pumnii: Cornel Buliga, Alex Petrut, Bogdan Iovu si Tibi Useriu.

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE