5000 de kilometri: 2 romani fac turul Marii Negre pe bicicleta

953

     Vali Catargiu si Danut Hrituleac au ajuns miercuri 27 septembrie in cel mai indepartat punct de Romania: Batumi, Georgia. De 27 de zile se afla pe biciclete in tentativa de a ocoli Marea Neagra. In total, aproximativ 5000 de kilometri. „Ride the sea!” Asa si-au intitulat cei doi pasionati de MTB aventura. 

   Vali si Danut se afla in cel mai indepartat punct de Romania

Vali Catargiu are 41 de ani si este din Botosani. A absolvit Facultatea de Arta din Iasi si este organizatorul Maratonului Nordului Moldovei de 7 ani de zile. A inceput sa fie atras de turele lungi de bicicleta departe de asfalt. Proiectul turului Marii Negre il are in cap de mai multi ani, dar abia in aceasta toamna a reusit sa-l puna in practica. Vali este insotit de tanarul de 25 de ani Dragos Hrituleac. Si el tot din Botosani. Are studii de ecologie la Facultatea din Worcester, Marea Britanie. In 2013 a parcurs 3200 de kilometri impreuna cu un prieten pe distanta Romania- Anglia.

Cei doi au parcurs joi segmentul de traseu cel mai indepartat de casa: Batumi – Poti, 70 de kilometri.

” Georgienii nu pot fi lăudați ca șoferi în schimb sunt oameni primitori, inclusiv polițiștii. Acum suntem la o pensiune în Poti într-o locuință tipic georgiană la o doamnă cu care ne înțelegem prin semne. Cel mai important aspect de astăzi e priveliștea asfințitului pe marea noastră. E pentru prima dată!”, au dezvaluit cei doi pe pagina lor de socializare

 

Aventura celor doi rideri a inceput pe 3 septembrie: „Am plecat sambata seara cu TransDor pana aproape de Galati. Am stat in port de la 2 la 5 dimineata pana a venit bacul. A urmat apoi o zi cu 143 km parcursi spre Tulcea si „Sinaia Dobrogei” – Babadag. Intamplator m-am revazut cu Muti alaturi de 2 triatlonisti de la Galati, oameni de podium! Ne-am luptat cu oboseala si cu un vant puternic din fata. Acum am campat in adancul padurii de langa Babadag”, si-au scris impresiile cei doi.

Vali si Danut au inaintat pe tot felul de drumuri: de la cele din pamant, pana la sosele asfaltate.

    Marea Neagra cucerita si din caiac

Pe 20 septembrie Marin Chirazi a incheiat tentativa de a inconjura Marea Neagra, singur, in caiacul sau. Formalitatile vamale si chestiuni legislative l-au facut sa nu poata inainte pe mare intre orasele Soci (Rusia) si Odessa ( Ucraina). A stat pe mare singur peste 50 de zile si a vaslit 3200 de kilometri.

„A fost o experienta interesanta. As pleca si maine inapoi. Nu este vorba doar de musculatura, de partea fizica, ci si modul nostru de a ne gestiona gandurile. Doar in primele doua saptamani am reusit sa ma concentrez pe lucruri foarte intens. Apoi mintea merge in principal spre lucruri negative, dar am fortat sa o duc spre cele pozitive. Am trecut si prin momente de „ceata”. Daca ma intrebai la ce ma gandesc nu puteam sa-ti spun exact. Ii multumesc fiului meu Marian care mi-a recomandat sa iau mp 3-ul cu mine. Nu stiu ce s-ar fi intamplat fara el in ultimele doua saptamani. Tot ce am avut la mine a trebuit reparat, inclusiv padela„, a spus Marin Chirazi la finalul provocarii extreme.