A inceput teribilul ultra Barkley Marathons, concursul care „refuza” sa aiba finisheri

290

Cumplitul Barkley Marathons a inceput in aceasta dimineata la ora 3 si 4 minute in Frozen Head State Park- Tennessee, SUA. Doar 15 concurenti au reusit sa ajunga la finish din peste 1200 de temerari de-a lungul a 35 de ani. Prima editie a avut loc in anul 1986. Anul trecut competitia a fost suspendata din cauza pandemiei. Triatlonistul John Kelly este ultima persoana care a trecut linia de finish a ultramaratonului de 160 de kilometri cu 19000 mii de metri diferenta de nivel. Se intampla tocmai in martie 2017, la doar doua luni de cand Donald Trump devenea presedinte al Statelor Unite ale Americii.

Jared Campbell, singurul concurent care a ajuns de trei ori la finish, se afla din nou la startul Barkley Marathons

Gary “Lazarus Lake” Cantrell sau mai simplu, „LIZ”(foto dreapta), si-a aprins tigara in aceasta dimineata la ora 3 si 4 minute dand astfel startul concursului care isi „ucide” prin dificultate concurentii. Teatrul de operatiuni este o zona montana salbatica, in care vremea isi face de cap la mijlocul lunii martie: frig, precipitatii mixte si vant puternic. Si in acest an concursul a inceput pe ploaie, iar traseul este unul mai degraba mocirlos.

Oamenii care urmaresc de ani de zile concursul dau putine sanse ca vreun concurent sa reuseasca sa incheie editia din 2021. Asta in ciuda faptului ca la start se afla Jared Campbell, singura persoana care a reusit sa ajunga la finish de trei ori: 2012, 2014, 2016. Campbell a venit la Barkley si in 2019, dar a abandonat dupa prima bucla in urma unei accidentari.

Si celebra ultramaratonista americanca Courtney Dauwalter se afla in mijlocul actiunii. Sportiva este castigatoarea UTMB in 2019 si a Madeira Island Ultra Trail, 115 km, in acelasi an.

DESPRE BARKLEY MARATHONS:

  • presupune parcurgerea a 5 bucle de cate 32 de kilometri fiecare cu un timp final de maximum 60 de ore/bucla. De multe ori concurentii au precizat ca distanta unei ture este mai mare. Pentru a-i induce in eroare pe concurentii epuziati atat fizic, cat si psihic si pentru ca sadismul sa fie total, ultima bucla trebuie parcursa in sens invers.
  • ultramaratonistii nu beneficiaza de un traseu marcat ceea ce necesita din partea concurentilor si serioase notiuni de orientare. Mai mult de 80 la suta din traseu nu este pe poteca ci prin zone extrem de greu accesibile ce lasa rani adanci pe picioarele temerarilor. Sportivii trebuie sa descopere pe traseu anumite carti, cu ajutorul unei harti, din care sa rupa pagina ce indica numarul lor de concurs. Dupa fiecare tura ei primesc un alt numar.
  • de al an la an traseul este modificat.

aimx.ro a obtinut o marturie in exclusivitate a ultimului finisher Barkley Marathons. Interviul il puteti citi, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire