Horia Colibăşanu și Marius Gane au plecat spre vârful Dhaulagiri, de 8.167 metri.

170
Horia Colibăşanu și Marius Gane au plecat spre vârful Dhaulagiri, de 8.167 metri.

Horia Colibăşanu și Marius Gane continuă proiectul început în 2019, deschiderea unei rute noi spre vârful Dhaulagiri, de 8.167 metri. Ei vor avea o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor.

Horia Colibăşanu și Marius Gane au planificată misiunea pe Dhaulagiri în perioada martie-iunie. La sosirea în Kathmandu vor respecta perioada de carantină de câteva zile. Din 24 martie Horia va parcurge tura de aclimatizare pe traseul gheţarul Khumbu – tabăra de bază Everest. 

Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611 metri). Manaslu (8.163 metri). Dhaulagiri (8.167 metri). Shishapangma (8.027 metri). Annapurna (8.091 metri). Makalu (8.463 metri). Lhotse (8.516 metri). Everest (8.848 metri). În iunie 2017 Horia a primit cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele: Ordinului Naţional “Steaua  României”, în grad de Cavaler. 

Horia Colibăşanu și Marius Gane au plecat spre vârful Dhaulagiri, de 8.167 metri.

„Faţă de prima expediţie pentru acest proiect, de a deschide o rută nouă în Himalaya, anul acesta avem avantajul că ştim jumătate din traseu. Ştim la ce să ne aşteptăm, ce vom întâlni, ce avem de făcut. Avem nevoie doar de o fereastră de vreme bună”, a declarat Horia Colibăşanu, la plecarea spre Himalaya. 

Horia Colibasanu, Marius Gane și slovacul Peter Hamor au încercat să deschidă o rută nouă pe coasta nord-vestică a masivului, fără oxigen suplimentar ori aport din partea Sherpa.

„Noi am facut cam jumatate de treaba. Am avut un perete de urcat si de acolo urma o creasta. Nu prea mai sunt rute noi in Himalaya ca s-a urcat tot ce era interesant. A ramas ce e mai greu. Au mai incercat cateva echipe rusesti care sunt printre cele mai tari. Nu au reusit. Noi am reusit sa ajungem in creasta. Era partea tehnica, dificila, de ascensiune. Ne-a luat foarte mult timp numai ca de acolo, mai sus, la altitudine anul acesta a batut tot timpul vantul cu peste 50 de kilometri la ora. Au fost niste intervale foarte scurte de calm. Nu a fost o fereastra de vreme buna si a trebuit sa renuntam. Partea grea a fost facuta. Au ramas corzile acolo si vrem sa mai mergem acolo in primavara.”-Horia Colibasanu la Digi FM

Expediţia poate fi urmărită aici!

Pe AIMX aflați aici mai multe vești din sporturile de iarnă!

Autor Ovidiu Pețenghea