Alex Blejdea campionul Romaniei la „Orientare” debuteaza la European

568
Alex Blejdea campionul Romaniei la

Alex Blejdea campionul Romaniei ataca Elvetia. Impreuna cu el la Europene sunt  George Minoiu, Roman Ciobanu si Bogya Tamas. Prima parte a anului a fost una deosebita pentru Blejdea, iar AIMX urmareste parscursul campionului.

„In prima parte a anului am schiat, am facut orientare,schi fond ,pana la sfarsitul lunii februarie. Apoi am inceput usor pregatirea si spre surprinderea mea a fost un succes surprinzator. Am castigat semimaratonul,locul 2 cu echipa la Brasov. Am castigat una dintre probe cea de medie distanta din ultima zi. In primele zile am ocupat un loc 5 ,poate si din cauza unei accidentari la glezna.”

Campionatul European din Elvetia  incepe  duminica (6 mai). Alex Blejdea campionul Romaniei ataca prima proba ,cea de sprint,  dimineata calificarile, urmand ca finala sa fie dupa amiaza in aceeasi zi.

„Pentru mine proba de sprint nu este cea favorita ,dar sunt optimist ca o sa fac o cursa buna pentru mine ,pentru moralul meu. Este prima participare la un Campionat European.”

Alex Blejdea campionul Romaniei la orientare are un program incarcat in Elvetia.

Marti in data de 8 mai Alex ataca seria de calificari in proba de medie distanta. Miercuri 9 mai e programata finala la medie distanta. Dupa 3 zile de pauza, Alex va alerga lunga distanta direct in finala.

„Este proba mea preferata. Sper la un loc cat mai sus in clasamentul european. Concurenta este una foarte mare.”

Alex Blejdea campionul Romaniei la "Orientare" debuteaza la EuropeanAlex Blejdea campionul Romaniei la orientare va alerga in proba de sprint 4 km.

Proba de medie distanta are 5 km, iar lunga distanta 15 km si 1000 m diferenta de nivel.
„Aceste lungimi sunt pe ruta aeriana ,dar cum la orientare poti sa iti alegi varianta pe unde vrei poti face mult mai mult. La Orientare nu iti poti propune un timp anume deoarece terenul este unul nestiut. Te adaptezi la fata locului , in functie de viteza  si cat de tehnic este traseul. Antrenamente pe acest tip de teren nu avem in mod deosebit si nici o strategie foarte bine pusa la punct. Suntem o generatie la inceput de drum. Incercam sa ne adaptam cat mai bine, sa vedem ce nivel de pregatire au nordici in mod special. Ei domina campionatele mari.”-Alexandru Blejdea

Autor: Ovidiu Pețenghea