Povestea lui Andrei Tale, ultramaratonistul „boem”:”Nu consum geluri si nu fac antrenamente specifice”

0
2164

Domeniile Germain  Discutia ne poarta la cativa zeci de kilometri nord de Lyon. In regiunea Rhone-Alpes, Franta. Pe „Domaine du Germain”. Nu foarte departe de locul in care Francois D”Haene, proprietarul domeniului viticol, s-a inscaunat in 2017 regele UTMB-ului. Pentru a treia oara. „Il urmaresc de peste 5 ani. Are un business cu niste vinuri. Face viticultura. Pune foarte multe poze de pe domeniul lui. Este viata perfecta. Este un alergator care a crescut gradual”. Imaginea cu poate cel mai bun alergator montan de ultra din lume (presa franceza scrie ca a facut aproape uitate performantele lui Kilian Jornet), antrenandu-se printre podgorii, la apus de soare si apoi savurand un pahar de vin stors de picioarele „muncite” mii de kilometri are o nota de boemie.

Andrei Tale: „Nu imi place sa ma antrenez!”

„Este talentat. Il ajuta fizicul si ar putea alerga mai bine, dar e mai boem” a spus Radu Milea intr-un interviu pentru aimx.ro. Nu se referea insa la D”Haene, ci la Andrei Tale, „eroul” articolului aimx.ro si un admirator al francezului. Declaratia i-a ajuns la urechi ultramaratonistului roman intr-un supermarket din Bucuresti. Nu am aflat si daca era in fata raionului de vinuri cautand o sticla de „Germain”. „Mi-a spus cineva, „vezi ca a declarat Radu Milea despre tine intr-un articol ca esti mai boem”…Am zambit. Noi suntem prieteni buni. Imi place mai mult sa explorez decat sa alerg. Nu iau geluri in cursele lungi, nu fac antrenamente specifice… Consum doar batoane din fructe si nuci in curse. „

Andrei continua descrierea unui ultramaratonist atipic. „Nu imi place sa ma antrenez…Poate suna socant. Ceea ce vreau sa spun este ca imi plac foarte mult turele intre prieteni, sa combin mai multe sporturi (ciclismul de sosea, MTB ,caiac). Imi plac mai mult astfel de activitati decat sa alerg pe ceas. Am stat in 2017 foarte multe ore pe munte, dar nu am facut antrenamente specifce, lungi, de viteza”, s-a destainuit Andrei , in exclusivitate, pentru aimx.ro

La 23 de ani a alergat la UTMB 

Andrei TaleEste o placere sa-l asculti pe Andrei Tale cand vorbeste despre alergare. In paralel detine o agentie de web development. Turele de mic pe munte, orele de atletism l-au facut sa inceapa alergarea de foarte tanar. Nu facuse 20 de ani cand a bifat intr-un singur an toate ultramaratoanele existente atunci in Romania. A luat startul la primele editii ale Eco Marathon, Hercules, Ciucas,7500, iar la 23 de ani a participat la celebrul Ultra Trail du Mont Blanc. Media de varsta era 40 de ani. Cel mai mult a stat intr-o competitie timp de 50 de ore si jumatate ( ProPark Adventure- prima editie a si castigat-o).„Nu am dormit niciun minut. Daca te culci, nu te mai ridici. Este un concurs in echipa. Dupa atatea ore de suferinta nu mai este nicio masca sociala. Esti chiar tu. De aceea am avut responsabili pe fiecare domeniu in parte, pentru a nu aparea certuri.”

In 2017 Andrei Tale a alergat 3 ultramaratoane Transilvania 50, VMT, Apuseni Ultra Race si doua competitii de 44 de kilometri Hercules si Double Death (Suedia). La Hercules a venit pe doi la general, primul la categorie.In rest le-a castigat pe toate. Este astfel castigatorul primului concurs de 100 de mile din Romania. S-a impus la VIA MARIA THERESIA, ultramaratonul organizat de Tibi Useriu, fara sa alerge deloc cu o aproape doua saptamani inainte de start. A facut insa sute de kilometri in Dolomiti pe bicicleta.

„In 2018 probabil am sa incep sa fac niste antrenamente mai specifice, dar foarte important, daca imi taie placerea voi renunta. Cel mai mult imi place sa calatoresc. Imi place sa descopar locuri noi si pentru asta folosesc sportul. Duc foarte multi oameni din Suedia pe munte. Turele alea pot sa le compar cu finish-ul la un ultra castigat. Daca m-as antrena as pune lucrurile astea pe planul doi si imi place sa nu pierd partea aceasta.” – Andrei Tale

5 intrebari pentru Andrei Tale

Andrei Taleaimx.ro: Ce ti-a placut si ce nu la primul Ultra de 100 de mile din Romania?

Mi-a placut mult ca traseul s-a desfasurat intr-o zona montana pe care nu o cunosteam atat de bine si aveam mult de descoperit. E frumos ca traseul de 100 de mile serpuieste printre cele mai atractive obiective naturale ale Apusenilor. Chiar daca au fost si cateva portiuni de asfalt, traseul a fost destul de tehnic, multe poteci superbe si – din fericire – mai putine drumuri forestiere decat ma asteptam. Sincer, chiar si vremea mi-a placut. Imi plac elementele care adauga un plus de extrem. Am alergat singur aproape toata cursa. De multe ori iti doresti sa fii doar tu cu gandurile tale, dar alteori simti nevoia unei discutii in noapte.

aimx.ro: De ce crezi ca nu s-a „inghesuit” lumea?

Alergarea pe distante lungi nu are o istorie foarte lunga in Romania. Este normal sa nu fie multi alergatori la startul unei curse de 100 de mile. Poate ca este mai bine ca alergatorii sa nu sara peste anumite etape necesare in procesul de acomodare al corpului cu distantele lungi. Si eu am facut anumite greseli pot spune. Am participat la Marathon 7500 inca din 2009 – de la prima editie, am alergat 100 mile la UTMB cand aveam 23 de ani…  Procesul de inscrierea la Apuseni Ultra Race a fost poate prea riguros si anumiti alergatori nu au putut participa pentru ca nu au fost la anumite curse lungi partenere, care ar fi validat inscrierea lor. Este o discutie complexa organizator vs alergator. Pe de o parte, stii ca traseul este lung si salbatic si iti doresti alergatori pregatiti pentru a evita riscuri, pe de alta parte vrei sa oferi sansa multora sa se bucure de experienta cursei.

aimx.ro:  Daca te-ai antrena serios care crezi ca ar fi obiective la indemana de atins (ma refer la curse importante din Europa)?

E greu sa faci supozitii cu ce s-ar putea intampla daca. Probabil o crestere de 20-30% fata de timpii actuali ar putea avea loc. Anduranta o poti antrena foarte mult prin antrenamente, mult mai bine decat viteza, spre exemplu. Sunt destule curse internationale castigate de alergatori mai in varsta. Important este sa fii constant. Nu neparat foarte rapid. Orice crestere de forma are anumite costuri. E important sa ai o viziune si sa stii ce iti doresti cu adevarat. In felul asta poti sa iti faci si un plan de antrenament echilibrat la stilul tau de viata. Dar sunt si alte lucruri in afara de antrenamente care au efect asupra rezultatelor.

aimx.ro: Ce distante ti se potrivesc?

Mai degraba pot spune ca mi se potrivesc cursele tehnice, pe teren accidentat. Imi place atat adrenalina curselor scurte si extreme – tip Oslea Night Ridge, constanta curselor de maraton, cat si strategia curselor lungi – tip Marathon 7500. Sau chiar cursele complexe, de aventura – tip ProPark Adventure, unde trebuie sa iti folosesti toate cunostintele si experienta. Judecand prin prisma rezultatelor, probabil cursele de aproximativ 100 de kilometri. La distante lungi si alergabile simt ca ma plictisesc enorm.

Andrei Taleaimx.ro: Suna inspaimantator numele ultimului concurs la care ai participat si l-ai si castigat DOUBLE DEATH ( Suedia)!!! Asa a si fost?

Este o peninsula cu multa istorie si legende, destul de infricosatoare. Iarna, furtunile sunt atat de puternice, incat multe echipaje au sfarsit sub pietrele ascutite ale peninsulei. Pietre, peste care trebuie sa alergi in cursa. Suedezii sunt alergatori foarte buni de plat, multi amatori au timpi asemanatori cu cei ai lotului national pe distante scurte de 10-20 km. Dar „Double Death” este o cursa tehnica cu care ei nu sunt obisnuiti. Sunt putine locuri in sudul Suediei unde se pot antrena pentru asa ceva. Noi avem antrenamentul perfect din Piatra Craiului si Bucegi. O coborare ingusta si rapida pana pe plaja, de unde trebuie sa alergi numai pe pietre mari pe aproximativ 1 kilometru. Si faci asta de 2 ori.