160 de km. Apuseni. Pentru prima data in Romania. 22 septembrie 2017. APUSENI ULTRA RACE. aimx.ro a stat de vorbă cu mai multi alergători montani pe tema organizării primei curse din istoria României pe distanta clasică de 100 de mile. E prea mult? E de lăudat initiativa? Era momentul ca si România să apară pe harta tărilor cu ULTRA-uri de 100 de mile? Sunt pregătiti sportivii? Am „furat” startul cu vreo 10 luni si două zile pentru primele reactii.
RADU MILEA:
„Apuseni Ultra Race este încununarea direcției în care merge alergarea din România, existând „nevoia” în zona alergarilor de lungă distanță a unui ultra pe o distanță „clasică” de 100 de mile. Eu salut initiativa și mă bucur că cineva are curajul să se înhame să organizeze așa ceva și să ne pună și pe noi pe harta tărilor care au ultra-uri de 100 de mile. Pe de altă parte, tentația va fi mare pentru foarte mulți alergători să participe, dar întrebarea care se pune este una simplă: câți alergători din România sunt cu adevărat capabili să alerge 100 de mile în condiții de siguranță pentru propriul organism? Eu m-am evaluat greșit și asta m-a costat și pare că mă va costa pe termen lung și mi-aș dori ca alergătorii să treaca peste „heirupism” și să se evalueze corect și să decidă dacă sunt sau vor fi suficient de pregătiți pentru o astfel de cursă!… e foarte important să nu ardem niște etape. Le doresc succes organizatorilor!! Vor avea de muncit enorm și sper că satisfacțiile la finalul proiectului să fie pe măsura!”
Levente Polgar:
” Normal că este o cursă binevenită. Mai ales că este în Apuseni, acolo unde timpul a stat în loc. Doritori vor fi mulți, dar puțini o vor termina. Eu mi-am făcut loc în calendar pentru ea.”
ANDREI PREDA:
„În principiu cred că mulți au tendința să alerge la ULTRA și sar peste anumite etape ….cel puțin pe la noi prin țară. Avem câțiva alergători buni de ultra, cum ar fi Robert, Radu , dar probabil mai mult de jumătate din participanți nu vor fi pregătiți fizic pentru așa ceva. Eu unul nu mă simt pregătit. Am fost la un singur ULTRA, la Ciucaș și mi-am dat seama că nu e deloc ușor.”
ROBERT HAJNAL:
„Clar m-aș băga, dar UTMB-ul e pe 3 septembrie anul viitor. În plus, în perioada aia voi traversa Carpații :). Mi-ar fi plăcut să particip. Vor fi cred în jur de 100-150 de doritori maxim.”
TIBI USERIU:
„Cred că poți să numeri pe degete alergătorii care pot bifa 160 de km. Mă aștept să vină în jur de 20, poate maxim 50 de oameni. La ora asta în România cred că sunt 100 de sportivi care pot face 100 de km. Mie îmi place ideea. Aș vrea și 300 de km sau turul Carpaților, de ce nu? De ce la alții se poate și la noi să nu se poată? „
DANIEL STROESCU:
” Bineînțeles că și în România trebuia să fie un punct zero de plecare pentru acest gen de curse. Inițiativa este mai mult decât binevenită mai ales și dacă echipa de organizare din câte știu are experiență în alergarea montană. Din experiența mea le recomand atât alergătorilor cât și organizatorilor să trateze pregătirea cursei cu toată seriozitatea. Fiind vorba de 160 km se pot întâmpla multe. Anul urmator nu știu dacă am în plan o cursă de 100 mile, dar cu siguranță aș participa la concurs.”