Ultramaratonul Autism 24H, care te provoaca sa alergi in nisip si sa faci fapte bune, se desfasoara in 4-5 septembrie. In acest an ajunge la a sasea editie. A crescut in vizibilitate de la editie la editie si nume importante din sportul romanesc au devenit ambasadori ai concursului. aimx.ro este partener media oficial al Autism 24H si va prezenta intr-o serie de articole „povestea” acestei competitii. Adrian Gemanaru, omul care conduce Centrul de Autism Marea Neagra si organizeaza competitia explica rolul echipelor in concurs.
„Vraja” marii si a noptii, un motiv in plus pentru a participa la Autism 24H
aimx.ro: Alergarea este un sport individual. De ce aceasta conditie sa alerge in echipa ?
Adrian Gemanaru: Este obligatoriu pentru a putea participa. Trebuie sa faci parte dintr-o echipa, dar evident ca poti alerga singur sau alaturi de un grup. Imi place foarte mult acest format, deoarece exista sustinere din partea celorlalti. Fiecare membru lupta in primul rand pentru gasca frumoasa din care face parte.
Cel mai bun exemplu privind ambitia este urmatorul exemplu. La prima editie, in 2017, am avut o echipa numita Pisicile Aristocrate, formata doar din doamne si domnisoare. Acestea au mers impreuna si s-au incurajat una pe cealalta timp de 24 de ore. O alta echipa formata doar din sportivi de performanta au alergat doar pe timpul zilei si au considerat ca e suficient ca sa castige, dar dupa cele 24 de ore, echipa Pisicilor Aristocrate a fost in fata echipei de sportivi desi doar au mers in cele 24 de ore de competitie. Au ramas insa pe plaja atat ziua cat si noaptea.
aimx.ro: Este obligatoriu ca macar un membru al echipei sa fie in permanenta pe traseu ?
Adrian Gemanaru: Nu exista aceasta conditie, dar am avut surpriza ca noaptea sa fie la fel de multi alergatori ca si ziua. Nu a fost diferenta foarte mare. Briza marii, linistea noptii, sunetul valurilor ce lovesc tarmul sunt elemente pe care ziua nu le simti. Noaptea se alearga mai putin si foarte multi participanti pe timpul noptii se descalta, merg desculti pe plaja si stau la povesti in timp ce merg.
Dupa 12 / 14 ore de competitie, odata cu lasarea intunericului apare o anumita inimitate, o legatura speciala intre oameni. Ai impresia ca toata lumea cunoaste pe toata lumea. Toti se saluta din priviri si se incurajeaza.
aimx.ro: Care este numarul echipelor participante ?
Adrian Gemanaru : In 2017 am avut 16 echipe, in 2018 au crescut la 40, in 2019 s-a ajuns chiar la 60, iar la editia virtuala din 2020 au fost 45. Pentru anul acesta estimez ca voi depasi borna de 60 de echipe. Acum, cu 3 luni inainte de start sunt undeva la 50 de echipe. Numele echipelor inscrise pot fi descoperite pe site-ul evenimentului www.autism24h.ro
Cei mai multi dintre concurenti au ca obiectiv depasirea barierei de 100 de kilometri in timpul celor 24 de ore de alergare
aimx.ro: Exista doar Cursa de 24 de h pe echipe ?
Adrian Gemanaru: Incepand de la editia din 2018 am avut si Cursa Scaunelor rulante si Cursa Copiilor.
Daca Cursa Scaunelor Rulante in acesti ani s-a desfasurat timp 15 minute, anul acesta ne-am propus ca in parteneriat cu Comitetul Paralimpic Roman sa organizam aceasta cursa timp de 24 de ore, iar cei inscrisi vor avea amenajat un traseu pe faleza ce va fi paralel cu zona de alergare de pe nisip. Vom avea cel putin 15/20 de persoane in scaun rulant inscrise in cadrul competitiei.
Pentru Cursa Copiilor pregatim in jur de 1.000 de kituri de concurs pentru familiile ce-si doresc sa participe la eveniment. Fiecare copil va avea numar de concurs, iar la final toti vor primi medalie de finisher. Cursa copiilor se intinde pe o distanta de 1 km si dureaza 60 de minute, deoarece start-ul va fi dat pe grupe de varsta.
aimx.ro: Exista o limita de kilometri alergati ?
Adrian Gemanaru: Nu exista o limita, dar in randul participantilor exista o regula nescrisa prin care fiecare isi propune ca in cele 24 de ore sa atinga 100 de km. Doar in primele ore ale evenimentului se alearga. Dupa ora pranzului marea majoritate a participantilor merg pe plaja si aduna kilometri. Ultramaratonul inseamna in primul rand anduranta. Cine reuseste sa fie constant si sa-si dozeze asa cum trebuie efortul are cele mai multe sanse sa-si atinga obiectivul.
Pare greu de crezut, dar am intalnit persoane supraponderale ce nu au reusit sa parcurga pe jos cativa kilometri niciodata, iar in cadrul evenimentului au strans in cele 24 de ore mai bine de 50 de km.
Formatul evenimentului iti permite sa te odihnesti, sa te hidratezi si apoi sa incepi sa pleci intr-o noua bucla de 3 km. Fiecare are posibilitatea sa-si gestioneze singur resursele si sa-si gandeasca propria strategie.
Adrian Gemanaru, organizatorul Autism 24H: „La noi interactiunea sociala este cea mai importanta, este esentiala”
aimx.ro: Cum arata traseul de concurs ?
Bucla de concurs masoara 3 km. Fiecare participant are un numar de concurs cu chip ce inregistreza distanta parcursa. In fiecare secunda iti poti verifica online numarul de kilometri parcursi. Totul se actualizeaza in timp real.
Se pleaca din Piateta de la Perla din zona Satul de Vacanta din Mamaia, se ajunge pe plaja la firul de apa si pe o latime de 6 m acolo unde nisipul este batatorit se continua deplasarea pana la Café del Mar unde are loc punctul de intoarcere.
Cu exceptia zonei de START, unde sunt in jur de 100 de m pe asfalt, restul traseului este in totalitate pe nisip, dar este un nisip batatorit pe care deplasarea se face cu usurinta.
aimx.ro: Care sunt cele mai bune echipe ?
Adrian Gemanaru: Autism24h este in primul rand un eveniment caritabil, in care oamenii se aduna si petrec impreuna un weekend pe plaja in statiunea Mamaia. Multe echipe participante vin pentru atmosfera si pentru a avea o mai buna comunicare in grup. Este un adevarat teambuilding. Este o activitate ce implica miscare si dezvolta in primul rand legaturile dintre oameni. Daca la alte evenimente sportive doar alergi si nu ai timp de interactiune sociala, la Autism24 interactiunea sociala este cea mai importanta, este esentiala.
aimx.ro: Ai un moment favorit pe timpul evenimentului ?
Adrian Gemanaru: Da! Clar. Cel mai mult imi place momentul rasaritului. In 2018, dimineata, aranjam niste mese la punctul de hidratare si eram prins cu totul in organizare. Unul dintre participantii a venit, m-a batut pe umar si mi-a spus. “Adrian, relax. Priveste rasaritul. Merita!” Atunci m-am oprit, m-am linistit, m-am pus jos pe nisip si m-am bucurat de spectacolul oferit de natura. Este singurul moment din eveniment in care este liniste totala.
Toata lumea se opreste din ceea ce face, voluntari, alergatori, cu totii privesc rasaritul. Momentul cand soarele rasare din apa marii este cu adevarat unic si nu te saturi niciodata sa-l traiesti.
Este singurul meu sfat. Prinde rasaritul la Autism24. Se merita!!!
Si tu te poti inscrie la utramaratonul pe nisip, AICI!!!
Autor: Vlad Lucian Arhire