O LUNA PANA LA START
Ora 10. 20 iunie 2017. Suntem la Donaueschingen, un orasel cu 20 de mii de locuitori din Muntii Padurea Neagra, Germania. Este momentul in care Avram Iancu se arunca in celebra fantana din gradinile castelului princiar Furstenberg. De aici se spune ca izvoraste Dunarea. Urmeaza apoi 2860 de kilometri de parcurs inot pana la Sulina. „Ma pregatesc de multa vreme de aceasta incercare, in premiera mondiala, de a strabate intreg fluviul doar in slip. Este cea mai puternica impingere a limitelor mele de pana acum „ a declarat pentru aimx.ro, Avram Iancu, fix cu o luna inainte de marea provocare.
Sunt zile cu intrebari, unele care isi vor gasi raspunsul doar in apa, alergatura, pentru a pune la punct toate detaliile ce tin de logistica, antrenamente din ce in ce mai intense si nerabdare. „Psihic eu spun ca sunt pregatit. Va trebui zilnic,dar zilnic sa fac un maraton acvatic. Distanta este cel mai mare dusman. Si cu masina faci doua, trei zile. Daca ai sta in pluta ai avea nevoie de 20 de ore ca sa parcurgi 50 de km”.
ISI IA FORTA DE LA DECEBAL
Primele zile vor fi cumplite estimeaza Avram. „Intensific antrenamantele tocmai pentru a incerca sa imi obisnuiesc organismul cu genul de efort la care va fi supus. Prima saptamana va fi teribila: cu siguranta voi suferi un soc din toate punctele de vedere pana organismul se va adapta. Stii ce imi da forta? Vad incontinuu chipul lui Decebal de la Cazane. Ma inspira si imi transmite forta, determinare. De la el am invatat ca sunt momente in care nu trebuie sa ne fie frica de moarte.”
La sfarsit de iunie temperatura apei este inca destul de scazuta mai ales in Germania si Austria. Afluentii de pe partea dreapta a fluviului coboara toti din munti, iar pericolele pandesc la tot pasul: „Apa rece, arsurile soarelui, sutele de mii sau chiar milioanele de rotatii ale bratelor imi vor provoca cu siguranta rani, bolile de piele ce le pot face pentru ca fluviul nu este tocmai curat, fenomenele meteo, valurile mari… Chiar imi povestea unul din caiacistii care ma vor insoti si care a parcurs Dunarea, ca la un moment dat se urcau pe creasta valului si in loc sa cada in fata vantul ii impingea in spate.”
NOUTATI:
- Rimbu Valerica, din Galati si Ulise Galu din Brasov vor fi „ingerii pazitori” ai lui Avram Iancu. Il vor insoti din caiac pe tot parcursul expeditiei ( ambii au TID-ul, Tour International Danubien). Au misiunea de a-l flanca, a-i da directia, de a identifica eventualele pericole: vartejuri, ambarcatiuni mici de mare viteza ce ar putea sa nu il vada, butuci ce pot pluti pe apa si deveni periculosi. Fiecare va avea un fluier pentru a-l avertiza sonor pe Avram.
- un Mercedes Vito va avea la dispozitie Avram Iancu pentru echipa de suport terestru.
- primul antrenamanet oficial va avea loc pe Siret (6 iunie) din localitatea Corbu Vechi, pana pe faleza din Galati. Se doreste simularea unei zile complete petrecute pe Dunare si felul in care vor interactiona membrii echipei.
- pe 18 iunie, la ora 11, se va pleca din fata Primariei Petrosani catre Germania.
- in acest moment Ministerul Afacerilor Externe realizeaza demersuri pentru ca Avram Iancu sa primeasca toate aprobarile necesare pentru parcurgerea inot a Dunarii.
- 4,5 kilometri pe ora a fost media scoasa de Avram Iancu in maratonul acvatic din Dunare din urma cu doi ani.
- lipsesc in acest moment din echipa de suport a lui Avram Iancu un nutritionist, un maseur si eventual un psiholog.
Doi oameni au mai parcurs Dunarea de la izvoare la varsare: Martin Strel si Mimi Hughes. Niciunul insa doar in slip.
Martin Strel: un colos al inotului de anduranta. Este detinatorul a 4 recorduri mondiale. Printre ele, cel pentru cea mai lunga distanta inotata ( chiar parcurgerea Dunarii). Slovenul a parcurs cei 2860 de kilometri in anul 2000 in 58 de zile cu costum de neopren si labe.
Mimi Hughes: este o sportiva din Statele Unite care a inotat in costum de neopren tot parcursul Dunarii in 90 de zile.