Bogdan Berende e marele castigator al concursului de sanii trase de caini!

630
Bogdan Berende e marele castigator al concursului de sanii trase de caini!
Bogdan Berende e  marele castigator al concursului de sanii trase de caini organizat in Muntii Bargaului. Bogdan, in prezent dublu campion european si vicecampion mondial, a participat la doua categorii: atelaj cu patru caini si atelaj cu sase caini. 

Bogdan Berende e castigatorul celor trei trofee la concursul international de sanii trase de caini. Concursul este cunoscut sub numele de Drumul Romanilor si a ajuns la a treia editie.

Bogdan Berende e castigatorul trofeului „Via Transilvanica„. Este vorba de un premiu nou. Distinctia este acordata sportivului care a realizat cea mai buna viteza medie dupa cele doua probe de concurs.
Bogdan Berende e marele castigator al concursului de sanii trase de caini!„Pentru prima data ca si element de noutate, am gandit un trofeu pentru sportivul care va fi realizat cea mai buna viteza medie, din toate categoriile. Logica este urmatoarea: acolo unde avem atelaje mai mici, respectiv doi caini, sa zicem, ei alearga mai putini km. Fiind mai putini caini, la patru caini alearga mai mult. Mai exact, la categoria doi caini s-a alergat 3.5 km. La patru caini 5 km, la sase caini s-a alergat 10 km, iar la opt si peste zece caini s-a alergat 15 km.”-Damaschin Berende, organizatorul concursului.
Cu cat sunt mai multi caini, cu atat mai mult pot alerga. Efortul se diminueaza si atunci devine posibila o comparatie prin viteza medie, chiar daca traseele au lungimi diferite.
„Fiecare sportiv realizeaza o viteza medie. Astfel, devine posibila o comparatie si intre diferitele categorii prin acest factor numit viteza medie. Este un element de noutate inclusiv la nivel european”– a declarat pentru aimx.ro Damaschin Berende, organizatorul concursului.

Bogdan Berende e fericitul posesor al trofeului Via Transilvanica. Bogdan a primit premiul de la jurnalistul britanic Charlie Ottley, realizatorul documentarului Wild Carpathia.

Bogdan Berende e marele castigator al concursului de sanii trase de caini!Competitia Drumul Romanilor a avut loc in Pasul Tihuta, in zona unde se intersecteaza Drumul Romanilor. Au fost prezente peste 30 de echipaje. Au fost concurenti din Romania, Bulgaria, Serbia, Slovacia si Polonia. Cat despre cainii care au tras de sanii, au fost prezenti cei din rasele nordice. Rase precum Malamut de Alaska, Husky Siberian sau Caine de Groenlanda.
„Concursul s-a desfasurat in conditii foarte bune din toate punctele de vedere. A fost un succes. Cea de-a treia editie a fost in mod categoric deasupra primelor doua si prin dobandirea experientei specifice. La care se adauga reprezentare externa, ca si numar de tari, ca si logistica pe care am pus-o la dispozitie. Am introdus categorii noi, ceea ce a presupus per total mai multi kilometri de pista, 33 km. Discutam de 4 trasee individuale care au cuprins 9 categorii„, ne-a declarat Damaschin Berende.
Castigatorii Drumului Romanilor pe categorii 
categoria skijoring: Igor Stefan, Slovacia, (de altfel este si campion mondial)
categoria D1 doi caini husky: Igor Pribula, Slovacia, (campion european la un moment dat la aceasta categorie)
categoria D2 doi caini: Paul Petreanu, Romania – Cluj-Napoca
categoria patru caini C1: Bogdan Berende, Romania – Bistrita-Nasaud, (dublu campion european si vicecampion mondial in acest moment)
categoria patru caini C2: Nagy Radu, Romania
categoria sase caini B1: Bogdan Berende
categoria opt caini A1: Kiss Attila, Romania – Bistrita-Nasaud, (campion mondial pe categorie si dublu vicecampion european)
categoria peste zece caini – Open: Janecki Krzysztof, Polonia
Drumul Romanilor ar putea gazdui si un Campionat European sau un Campionat Mondial
Principalul obiectiv al organizatorilor competitiei Drumul Romanilor este acela de a organiza in viitor un Campionat European sau unul Mondial.
Este motivul pentru care la Bistrita-Nasaud a fost prezent si un race marshall, un asa-numit judecator de cursa. E vorba de Justyna Janecka, desemnata de World Sleddog Association (WSA) sa supervizeze atat concursul. Janecka a observat modul in care se desfasoara concursul.