Bogdan Zurbagiu a „gustat” din Oceanul Indian intr-un concurs grandios de inot

459
  Bogdan Zurbagiu a incheiat cu succes provocarea pentru care s-a antrenat timp de jumatate de an: concursul de inot Rottnest Channel Swim (20 de kilometri). A descoperit o adevarata religie in Australia in ceea ce priveste inotul in ape deschise.”Comunitatea de inotatori amatori in ape deschise din zona este impresionanta. Practic nu exista plaja, bar, centru de oras si sa nu gasesti un tricou care sa aiba legatura cu inotul” a spus Bogdan Zurbagiu pentru aimx.ro. 

   Bogdan Zurbagiu a inotat cei 20 de kilometri in 6 ore, 51 de minute si 52 de secunde. 

   Rottnest Channel Swim este un concurs de traditie pentru Australia. Se organizeaza din 1991. Editia din 2019 a adus un record de participanti. „Au fost aproximativ 2500 de concurenti. Asociatia care organizeaza evenimentul are doar 2 angajati. Au fost insa zeci de voluntari, din comunitate, care au sprijinit organizarea evenimentului. La start am fost anuntati ca sunt aproape 1000 barci pe apa pentru asistenta inotatorilor. Pentru a avea o idee despre amploarea evenimentului trebuie sa stiti ca startul a fost in valuri, pentru a permite inotatorilor sa se gaseasca cu kayakul si barca. Startul a durat 2 ore„,a declarat Bogdan pentru aimx.ro.
 Nu au lipsit incidentele. La doua zile de la competitie o concurenta in varsta de 47 de ani se afla in coma indusa in Fiona Stanley Hospital. Este tratata pentru „un serios incindent medical”, fara sa fie anuntate mai multe amanunte. Femeia a primit ajutor medical inca din apa, in apropierea liniei de finish, inainte de a fi dusa la mal cu o barca. A fost transportata apoi cu un elicopter la spital. Se afla in coma indusa. Medicii spun ca se afla intr-o situatie critica, dar stabila.

Bogdan Zurbagiu a „gustat” din Oceanul Indian si la propriu si la figurat: „Senzatia de inot in ocean este total diferita fata de cea din lac”

Bogdan Zurbagiu Oceanul Indian„M-am inscris la acest eveniment tocmai pentru a beneficia de conditiile inotului in ocean. Ma asteptam sa fie diferite. Aceasta a fost provocarea: maraton de inot in ocean, terminat cu succes. Senzatia este mult diferita. Apa, desi nu era intr-o forma rea, te misca peste tot. Desi nu au fost valuri mari, existau curenti laterali, care la fiecare 3-4 secunde te zdruncinau. La un moment dat, in apropiere de insula Rottnest, din cauza acestora am ajuns sa inot mult in stanga pentru a ma deplasa drept” a povestit Bogdan.
  Inotatorul de 33 de ani a vorbit si despre latura psihica. Cum si-a „adormit” gandurile de a renunta in cele aproape 7 ore de inot continuu:”Mi-am adus aminte de intrebarea ta despre cata apa am inghitit in Lacul Orta. Daca atunci am raspuns ca nu cred ca destula, acum am pierdut numarul. Apoi, pe parcurs a venit provocarea mentala… Atunci ridicam capul din apa, priveam inainte, vedeam insula si stiam ca acolo vreau si trebuie sa ajung. In cateva locuri se vedea fundul apei… Ma gandeam ca mai e putin pana cand voi putea calca pe nisip si ca depinde numai de mine. Pe alocuri am resimtit o stare de rau de mare si incercam sa tin un echilibru intre opririle pentru alimentare, ragaz si riscul de hipotermie. Au fost portiuni ale traseului cand termperatura apei scadea brusc. Sigur, mi-ar fi placut sa fiu mai rapid, insa pentru asta continuam pregatirea. Vor mai fi si alte evenimente…”
Autor: Vlad Lucian Arhire