„Brasovul” testeaza una dintre cele mai rapide curse de 10km din Europa

186

„Brasovul” testeaza intr-un eveniment pilot una dintre cele mai rapide curse de 10km din Europa. „Pilotul” se va desfasura pe 26 septembrie pe strazile din cartierul Coresi. Vor participa atat atleti de elita romani, cat si sportivi din Kenya. Si amatorii se pot deja inscrie la concurs. De anul viitor, in fiecare luna septembrie, orasul de sub Tampa va gazdui ”Brașov Running Festival” ce va avea ca „piesa de rezistenta” cursa de 10 kilometri.

Clubul Sportiv Colțea din Brașov și agenția de evenimente Comparty sunt in spatele „Brasov Running Festival – un festival dedicat alergarii

Ne propunem să organizăm la Brașov una dintre cele mai rapide curse de 10km din Europa. E un plan îndrăzneț, dar realist, având în vedere echipa din spatele proiectului și potențialul pe care îl are traseul pe care l-am identificat” spune Florin Florea (foto), unul dintre inițiatorii proiectului, fost președinte al Federației Române de Atletism.

La start se vor afla cei mai buni alergători români, dar și sportivi din Kenya

Cursa din 26 septembrie e un test cu public, urmând să alinieze la start o serie de atleți profesioniști din România, dar și din Kenya, precum și amatori, pentru ca organizatorii să poată obține un feedback privind traseul, dar și să-l omologheze în vederea ediției de anul viitor.

Ne dorim cât mai repede o competiție care să beneficieze de recunoașterea federației internaționale, prin obținerea în primă fază a unui Bronze Label, iar mai apoi în câțiva ani a unui Gold Label. Sigur că pentru asta e nevoie de resurse consistente și un istoric de organizare în spate, dar sperăm să reușim să ne atingem obiectivele într-un timp foarte scurt”, a completat Florea.

Am ales să organizăm această competiție la Brașov, în cartierul Coresi, în primul rând pentru că am găsit aici o infrastructură impecabilă, cu spații de evenimente, hotel, parcări, zone pentru spectatori, cam tot ce-și poate dori un organizator. De asemenea, am identificat aici un traseu extrem de plat cu străzi largi și asfalt de calitate, astfel că avem toate premisele de a realiza ceea ce ne dorim”, spune Daniel Santa – reprezentantul Comparty Sports, co-organizator.

„Brasov Running Festival” va aborda anul viitor în continuare cursa de 10 km ca și probă vedetă, dar va conține și alergări pe distanțe mai scurte: 3 km pentru juniori și 5 km pentru amatori.

Referitor la acest aspect, Santa declară: „Nu am ales curse mai lungi precum semi-maratonul și maratonul, ci ne concentrăm pe probe mai scurte pentru că vrem să facem competiția mai accesibilă publicului larg. Într-o cursă de 5 sau 10 km, un alergător amator poate prinde gustul competițiilor și să descopere un nou stil de viață. Pasul către un maraton implică un efort și o disciplină mult mai mari. Totodată, aceste curse de 10 km sunt tot mai populare în lumea întreagă, pentru că oamenii aleargă de plăcere sau caută să-și îmbunătățească de la an la an performanța”.

Traseul este în curs de certificare AIMS și World Athletics

Traseul acestei curse fost măsurat de către un consultant acreditat internațional și va primi în curând certificarea AIMS și World Athletics, urmând ca în baza rezultatelor evenimentului-test din 26 septembrie, organizatorii să pregătească de pe acum cursa din 2022. Pe lângă cursa de 10 km, proiectul implică organizarea, începând de anul viitor, și a numeroase evenimente colaterale, activități pentru copii, conferințe, sport expo, seminarii de nutriție, dar și spectacole, toate urmând să graviteze în jurul alergării.

Amatorii se pot înscrie în cursă pe brasovrun.ro, în limita locurilor disponibile.

Cursa test este deschisă și amatorilor, acolo unde se mai pot face înscrieri pe site-ul brasovrun.ro. Kitul de concurs costă 150 de lei și include: tricou, sac, chip de cronometraj, medalie și produse promoționale ale partenerilor. Detalii despre regulament și program, pe site-ul competiției.

Autor: Vlad Lucian Arhire