Nicoleta Sasu țintește sus dupa ce a devenit campioana mondiala la alergare montana masters

0
921

Nicoleta Sasu, 35 de ani, a castigat titlul de campioana mondiala la alergare montana la categoria sa de varsta: F35. Concursul a avut loc in Telfes im Stubai, Austria, in weekendul 3-5 septembrie. O delegatie de 21 de sportivi a dus Romania in statiunea asustriaca. Tricolorii au mai revenit in tara cu inca 4 medalii, una de argint si 3 de bronz, obtinute in concursul pe echipe. 591 de concurenti din 20 de tari au luat startul la Mondial, cei mai multi din Germania, Austria si Italia. „Am obtinut titlul de campioana mondiala fix la 4 ani si jumatate de la primul antrenament de alergare” a declarat Nicoleta pentru aimx.ro.

  Nicoleta Sasu este legitimată la ACS Athletic Târgu Lăpuș și lucreaza ca politist local în cadrul Primăriei Târgu Lăpuș

Toamna se numara medaliile la Targu Lapus. Oraselul de 12 mii de locuitori din Maramures, aflat la sud de Baia Mare, are o „ambasadoare” si in sport cu care se poate mandri. La 35 de ani, Nicoleta Sasu a devenit campioana mondiala de alergare montana masters. A obtinut si medalia de argint, cu echipa, in cadrul aceluiasi concurs.

„Imi plac provocarile. M-am antrenat cu intentia de a obtine o medalie individuala. Ma gandeam insa si la titlul mondial. Stiam ca se poate. Studiasem timpii din anii trecuti. Cand imi era mai greu in antrenamente ma motivam cu gandul la acest obiectiv” a dezvaluit Nicoleta pentru aimx.ro.

Nicoleta Sasu trece linia de finish

Traseul a avut 7,5 kilometri, cu 750 de metri diferenta de nivel si finishul la 2100 de metri altitudine intr-o panorama de vis. A fost pentru prima data cand Nicoleta a participat la o competitie internationala in afara granitelor tarii.

„7,5 km nu este o distanta mare. Dificultatea consta in urcare. Trebuia sa rezisti si sa ai un ritm adaptat. In acelasi timp era necesar si sa scoti un timp bun. Mi-am asumat sa fiu la conducerea cursei inca din start. Ultimii 3 kilometri i-am alergat umar la umar cu o concurenta din Cehia. Cu 500 de metri inainte de final am sprintat. Mi-am spus ca sunt la Campionatul Mondial si acum e momentul sa dau tot ce pot. Nu m-am mai uitat in spate. Eram concentrata sa calc unde trebuie, sa nu ma impiedic si sa abordez cat mai bine panta de dinaintea finishului. A fost o bucurie imensa. Cea mai importanta performanta reusita de mine pana acum”, a marturisit sportiva.

Nicoleta Sasu provine dintr-o familie de sportivi. Tatal ei a practicat luptele libere

M-a indrumat spre karate cand eram mica. Am obtinut centrura verde, dar asta a fost tot. De alergare m-am apucat pe 4 martie 2017. Atunci am facut primul antrenament la ACS Athletic Târgu Lăpuș. Aveam un job sedentar, in resurse umane, si simteam nevoia de miscare. La exact 4 ani si jumatate, pe 4 septembrie am devenit campioana mondiala”.

In 2021 Nicoleta Sasu, antrenata de Artur Miklos, a castigat 4 titluri de campioana nationala masters: alergare montana, sosea 10 kilometri si in probele de pista 1500 si 5000 de metri. Cel mai bun timp pe distanta semimaratonului este de 1.29.57, iar pe 10 kilometri de 42.17.

E greu sa ajungi sus, dar provocarea mai mare este sa reusesti sa te mentii. Anul viitor vreau sa-mi dublez aceasta performanta si sa sa-mi apar titlul de campioana mondiala in Irlanda. Inainte voi participa si la mondialele in aer liber de pista, cros, sosea din Finlanda” a dezvaluit Nicoleta pentru aimx.ro.

Romania are prin Cristina Simion si titlul de campioana mondiala la alergare montana pe distanta lunga, Argentina 2019. Sportiva de la CSA Steaua a fost atunci surpriza competitiei reusind o performanta fabuloasa pentru tara noastra.

Romania la Campionatul Mondial de alergare montana masters, Austria 2021:

Nicoleta Sasu cat. + 35 ani – locul 1, campioana mondiala

Sasu Nicoleta, Albu Luciana, Mirela Gal Diana, Brănișteanu Irina, echipa +35 – locul 2

 Ciortan Nicoleta, Spătaru Simona, Alexandru Ionela– echipa + 40, locul 3

Herman Gabriela, Maria Voica, Ghizela Dămoc Angelica – echipa +45, locul 3

Borș Paraschiva, Marin Daniela, Suciu Gloria – echipa +50 locul 3

Lotul Romaniei l-a avut coordonator pe antrenorul Gabriel Branisteanu.

Autor: Vlad Lucian Arhire