Claudiu Beletoiu a inceput lupta cu „monstrul” TOR DES GLACIERS: 450 de km, +32000m

237

Claudiu Beletoiu este singurul roman care a luat startul in cursa Tor des Glaciers. Competitia ii provoaca pe ultramaratonisti sa parcurga 450 de kilometri, cu o diferenta de nivel de 32000 de metri. Startul a fost vineri seara, la ora 21, ora Romaniei, in statiunea italiana Courmayeur. Cei 200 de alergatori au la dispozitie maximum 190 de ore pentru a ajunge la finish. „Ca inainte de fiecare cursa am tot felul de ganduri. Ma bucur insa ca sunt aici si stiu ca sunt pregatit” a declarat in exclusivitate pentru aimx.ro, Claudiu Beletoiu, cu doar 4 ore inainte de a lua startul.

Tor des Glaciers, 450 km, este la a doua editie in cadrul celebrului concurs Tor des Geants

Luca Papi este primul om care a castigat prima editie a Tor des Glaciers. Timpul sau a fost de 134 de ore, 10 minute si o secunda. Anouk Baars s-a impus in 2019 in cursa feminina dupa ce a parcurs uriasa distanta de 450 de kilometri, cu 32 de mii de metri diferenta de nivel in 183 de ore, 6 minute si 20 de secunde. Sunt doar 65 de oameni din toata lumea aflati la start la editia din acest an. Printre ei si Claudiu Beletoiu.

„În primul rand provocarea mare este lipsa de somn, dar și diferență foarte mare de nivel. Plus combinația de vreme și altitudini de peste 3000. Sunt aproximativ 11 vârfuri de peste 3000 de metri” a declarat Claudiu pentru aimx.ro.

Ultramaratonistul roman se afla de 3 saptamani la Courmayeur pentru antrenamente specifice.

„Am făcut porțiuni din traseu. Am urcat la 4000 de metri, de doua ori pe gran Paradiso. Plus, în ultimul an jumătate cam tot ce am făcut ca antrenament a fost pentru cursa aceasta. Ma bucur ca sunt aici și știu ca sunt pregătit. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, având în vedere cât de lunga este cursa” a mai punctat Claudiu Beletoiu.

Avertisment de la organizatori: „Mare atentie la pojghita de gheata de pe pietre si stanci”

A fost o atmosfera electrizanta la start. Muzica, voie buna, nerabdare si zeci de oameni care i-au incurajat pe ultramaratonisti. Organizatorii au tras un semnal de alarma in legatura cu vremea.

„In aceasta seara, dar si in zielele urmatoare sunt sanse mari de ploaie. La inaltime mare zonele stancoase se pot transforma in adevarate „capcane”. Chiar daca la o prima vedere totul poate parea normal pe stanci si pietre se va forma o pojghita de gheata. In cazul in care vom fi nevoiti sa schimbam traseul va vom informa”.

Un alt roman, Cornel Buliga va lua startul in 12 septembrie la cursa de 330 de kilometri , cu 24 de mii de metri diferenta de nivel.

Ultramaratonistul Cristi Manole a reusit un rezultat excelent in cadrul dificiliului concurs Tor des Geants in aul 2019

A incheiat cursa pe locul 7 dupa ce „s-a intors de la groapa”(DNF). Doctorii l-au tras pe dreapta si au vrut sa-l scoata din cursa pentru ca saturatia cu oxigen a sangelui era scazuta, 90 la suta, fata de 97 la suta. Cristi a continuat pana la urma cursa pe propria semnatura si a recuperat alte 9 locuri.

Nu conteaza cat de rapid esti, ci de cate ori esti capabil sa iti revii dupa o problema” declara pentru aimx.ro romanul stabilit in Spania.

Tot pe aimx.ro poti citi despre ce pune Brasovul la cale: una dintre cele mai rapide curse de 10 kilometri din Europa, AICI !!!

Autor: Vlad Lucian Arhire