Mariana Nenu:”N-am vrut sa merg niciun minut. Am vrut doar sa alerg”

150

Mariana Nenu a stabilit un nou record national la 6 zile de alergare. Ea a parcurs 728,918 kilometri, in decursul a 144 de ore, in cadrul puternicei competitii Emu Six Day World Trophy, Ungaria. Alergatoarea in varsta de 47 de ani a castigat cu aceasta distanta competitia feminina si a terminat concursul pe locul 3 la general.

Mariana Nenu „N-am venit sa bat niciun record. Am vrut doar sa vad cum ma descurc timp de 6 zile” a declarat Mariana Nenu in exclusivitate pentru aimx.ro.

„The Romanian Running Machine” au poreclit-o organizatorii, in timp ce celebra ultramaratonista Camille Heron a apreciat-o pentru usurinta si relaxarea pe care a afisat-o in alergare.

In Ungaria, Mariana Nenu a facut cursa vietii sale si a scris istorie pentru ultraatletismul romanesc.

A corectat cea mai buna performanta nationala feminina cu aproape 13 kilometri. Mara Guler alergase 716 kilometri, iar Mariana a ridicat stacheta la 728,918. S-a aflat foarte aproape si de recordul all time care ii apartine lui Nicu Buceanu ( 736,4 kilometri, Sri Chinmoy Ten Day Race, SUA, 2018).

Mariana Nenu si Paul Beckers (dreapta), impreuna cu organizatorul Emu Six Day World Trophy

De altfel Nicu Buceanu a fost aproape de Mariana pe parcursul acestor zile prin intermediul internetului. Cei doi au avut numeroase discutii VIDEO in care Nicu i-a impartasit din experienta sa.

„Probabil daca nu aveam acea problema la coaste in ultimele ore reuseam sa depasesc si recordul care ii apartine lui Nicu. Eu nu am venit insa in Ungaria pentru niciun record. Am vrut sa vad cum ma descurc intr-un concurs de 6 zile. Cea mai lunga distanta alergata pana la acest moment fusese la Spartathlon: 246 de kilometri, in 33 de ore, 49 de minute si 24 de secunde” a declarat Mariana Nenu pentru aimx.ro.

Moment critic in ultima noapte pentru Mariana Nenu

La mai bine de 24 de ore de la realizarea performantei Mariana Nenu era coplesita inca de rezultat.

” Vreau sa zic ca nu-mi vine sa cred ca am terminat aceasta cursa. Sunt emotionata. Nu am avut probleme mari. O singura data am vomitat. Mi-am depasit niste limite. Am plecat cu gandul de a nu merge pe traseu. Am vrut doar sa alerg. Si asa am facut, cu exceptia ultimelor ore. A fost cursa vietii mele. Dar rezultatul nu este intamplator. Am avut parte de un program complet de antrenament stabilit de Mihaela Roventa. Tot ea s-a ocupat de nutritie. Am slabit 6 kilograme pentru aceasta cursa. Nu am neglijat nici recuperarea si toate acestea s-au vazut in concurs” a mai transmis Mariana Nenu prin intermediul aimx.ro.

Cel mai aprig duel l-a avut cu nemtoaica Gielen Silke, locul 2, cu 718,36 de kilometri. Batalia pentru locul 1 s-a dat pana in ultimele ore. Iar Mariana a avut parte de un moment critic pe care a reusit sa-l gestioneze.

„Am tras foarte tare cu mainile si mi-au aparut dureri puternice la coaste, in partea stanga. Nu mai puteam sa alerg, dar am continuat mai mult pe partea dreapta. In dimineata ultimei zile se apropiase la 4 ture de mine (o tura a avut putin peste 900 de metri). Am iesit pe traseu atunci si in ciuda durerii i-am zambit in fata. Acela a fost un moment critic, dar si de bucurie. Cand m-a vazut a parasit traseul. S-a demoralizat. Era pacat sa pierd locul 1 dupa ce muncisem 6 zile” a dezvaluit alergatoarea de 47 de ani cel mai dificil moment al ultramaratonului.

Mariana Nenu a fost insotita in Ungaria de belgianul Paul Beckers ( campion mondial la 24 de ore, in anul 2003, cu 270 de kilometri alergati).

Mariana Nenu la Emu Six Day World Trophy,Ungaria:

Ziua 1: 162 km

Ziua 2: 123 km

Ziua 3: 116 Km

Ziua 3: 103 km

Ziua 5: 106 km

Ziua 6: 119 km

Mariana Nenu despre:

revenirea la o cursa de 24 de ore: Cu siguranta ma voi intoarce. Vreau sa dobor si acest record.

revenirea la o cursa de 6 zile: Sunt invitata aici, gratuit, anul viitor. Stiu ce greseli am facut si cred ca pot sa am o performanta mai valoroasa.

momentul in care a constientizat ca a doborat recordul national: Am inceput sa plang. L-am luat pe Paul in brate si apoi l-am imbratisat si pe organizator. Eram foarte fericita.

Mariana Nenu a reusit in acest an si o alta performanta notabila: a alergat 123,465 km la Campionatul National de Ultramaraton al Serbiei desfasurat in nordul tarii, la Palic , rezultat ce reprezinta recordul national la 12 ore.

Autor: Vlad Lucian Arhire