Ultramaratonistul aparut de „nicaieri”: Catalin Sorecau, victorie cu record la Via Maria Theresia

681

Catalin Sorecau are 26 de ani. Primul concurs al sau de alergare a fost traseul Buta de la Retezat Sky Race.„Am crezut ca mor” a spus Catalin pentru aimx.ro. La 4 ani de la aceasta senzatie, alergatorul de meserie programator IT, a castigat ultramaratonul Via Maria Theresia. Mai mult, a batut si recordul cursei detinut de Robert Hajnal, chiar modelul sau in ultramaraton.

Catalin Sorecau a castigat ultramaratonul Via Maria Theresia. A fost primul sau concurs castigat in cariera

Catalin Sorecau“Nimeni nu se astepta sa castig. Parca aparusem de nicaieri. Tibi Useriu pariase pe Andrei Tale”,spune Catalin. Si totusi, ultramaratonistul venise doar de la un „munte distanta”. Catalin s-a nascut la Sangeorz Bai in urma cu 26 de ani, foarte aproape de locul in care a simtit pentru prima oara „mirosul” victoriei. Intre timp s-a mutat la Cluj Napoca. Acolo a facut facultatea, apoi a devenit programator. Alergarea i-a adus pacea. Chiar daca prima oara cand a fost solicitat de colegii de la job sa iasa la o alergare nu prea a vrut sa-i incurce.

„Hai ca vin, dar nu stiu daca pot. Asta le-am spus. De vreo 4 ani am inceput sa alerg si de 3 ani practic alergare montana. VMT a fost primul meu concurs castigat. Am fost foarte fericit cand am trecut primul linia de sosire. Cel mai frumos moment din cariera mea chiar daca nu ma prea stia nimeni„a povestit Catalin pentru aimx.ro.

In copilarie facea drumetii montane si mai juca fotbal. La asta se rezuma viata sa activa. A renuntat insa in toatalitate cand s-a mutat la Cluj Napoca. „M-am antrenat destul de mult in ultimii doi ani. Voiam sa-mi depasesc colegii. Am reusit sa-i depasesc si cresteam targetul. Voiam tot mai mult.”

Catalin Sorecau il are ca model pe Robert Hajnal:”Daca participa si Robert la VMT, el castiga!!!”

„Am participat la Ultrabug. Robert a terminat pe primul loc si eu pe doi. L-am luat ca model de antrenament. Cu siguranta daca venea si el termina primul. Am avut noroc ca am mers cu Andrei Tale care tragea si el la record”. 

Catalin SorecauCatalin a terminat concursul de 81 de kilometri, cu 4700 de metri diferenta de nivel in 9 ore, 1 minut si 54 de secunde. Nu a fost cel mai lung ultra al sau insa. A avut un ultramaraton la birou, cand lucra sa termine  un site: atunci a stat 16 ore in „focuri”. „In rest stau doar 6 ore pe zi la birou. Am spus ca mai bine am mai mult timp pentru mine si mai putini bani. De cand alerg sunt mult mai organizat si in viata personala, mult mai atent la detalii. In fiecare week-end vreau sa plec din oras la munte, la liniste. Imi place sa citec, sa ma uit la filme, sa gatesc… Am o dieta care exlude mancarea de origine animala. Chiar am simtit o imbunatatire de cand nu mai mananc carne. Am mai multa energie. Recuperarea este mai rapida…”a dezvaluit Catalin.

Ultramaratonistul spune ca in viitor are cateva revanse de luat: la Lavaredo si Transylvania 100.„Am renuntat de doua ori la Transylvania in jurul kilometrului 80. Am avut dureri de cap, ameteli. Imi era frica sa mai continui sa nu cad,sa lesin. Nu stiu ce s-a intamplat”.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Via Maria Theresia