„Culisele” unui rezultat urias: Cornel Buliga a dormit doar 150 de minute in timpul a 3 zile si jumatate de alergare la Tor des Geants

0
1462

Cornel Buliga este unul dintre romanii care a impresionat la Tor des Geants. A terminat pe pozitia a 10-a fiind cel mai rapid concurent din tara noastra. „A mers incredibil. A plecat din valul 2 si dupa 6 ore el m-a ajuns deja. In 4 ore a facut vreo 30 de kilometri, cu 2500 de metri diferenta de nivel. Am zis ca a confundat cursa, ca e la skyrace” este marturia lui David Iancu si el finisher la Tor des Geants. Competitia este un must have pentru multi ultamaratonisti care doresc sa isi testeze limitele. Cei 350 de kilometri, cu peste 24000 de mii de metri diferenta de nivel au fost strabatuti de Cornel in 85 de ore si 13 minute. Termenul limita este de 150 de ore.

Cornel Buliga: „Armele mele au fost pregatirea temeinica in antrenamente si strategia de concurs”

Ultramaratonistul este nascut la Suceava, dar s-a mutat in Bucuresti de o perioada buna de timp. Are 32 de ani. A alergat primul maraton pe plat in 2012. Trei ani mai tarziu a experimentat prima cursa montana: maraton 7500 Elite. De-atunci s-a „dezlantuit”. In 2017 a facut „cunostinta” cu Tor des Geants.

„Am ajuns aici destul de nepregatit. Nu stiam la ce sa ma astept. Era prima experienta de acest gen. Am reusit totusi sa termin in 110 ore. Mi-am promis atunci ca o sa revin mai pregatit pentru ca stiam ca pot mai mult de atat” a dezvaluit din prima sa experienta, Cornel Buliga, pentru aimx.ro.

La fel ca infractorii care se intoc la locul crimei si ultramratonistii par vrajiti sa revina la Tor des Geants. Unii sa-si imbunatateasca performantele, altii sa-l dovedeasca.

“Armele” mele au constat in pregatirea temeinica atat pe partea de antrenament, cat si strategia de concurs. La sfarsitul lui iulie am facut o simulare de cursa: 270km pe munte, de la Azuga pana pe Valea Jiului. Am pornit sambata dimineata si am terminat marti seara. Prima noapte nu am dormit deloc, iar in urmatoarele cate 4-5 ore. Ideea a fost sa pun corpul in situatii cat mai apropiate de cele intalnite intr-o cursa precum TOR.

Cornel Buliga in timpul aclimatizarii pentru Tor des Geants

Al doilea lucru esential – am venit aici cu 3 saptamani inainte de concurs. In primele zile am facut aclimatizare dormind la 3300, apoi la 4500m. Dupa o mica pauza am facut recunoasterea traseului pentru a sti la ce sa ma astept. Am reusit sa fac aproximativ 200km din cei 350 ai cursei”, a sintetizat Cornel Buliga.

Tor des Geants 2021 a fost cea mai importanta experienta din cariera de alergator a lui Cornel Buliga

Omul care ii admira pe „maiestrii” Kilian Jornet si Francois d’Haene a ajuns relaxat la startul Tor des Geants. Confortul psihic era dat de faptul ca stia aproape 70 la suta din traseu. In ultima saptamana s-a concentrat doar pe odihna si o alimentatie cat mai sanatoasa.

„In primul rand e de departe cea mai lunga cursa a mea. E greu de descris in cuvinte o astfel de experienta. Pot spune ca m-a fascinat si m-a marcat de prima data tocmai prin faptul ca e atat de greu. Asadar, faptul ca acum am reusit sa fiu competitiv si sa termin intr-un timp relativ bun face din TOR cea mai importanta experienta in ceea ce privested alergarea”, a punctat ultramaratonistul.

Nu a avut mari surprize pe traseu. Sectiunea dintre ultimul varf (Col Malatra) si ultimul check point – Refugiul Bertone i s-a parut insa mai lunga de cat se astepta, iar noaptea, ceata, ploaia, si faptul ca pe o portiune nu mai erau nici marcaje amplifica senzatia.

„Am ramas insa surprins de cat de bine a “functionat” corpul meu. Atat pe partea de alimentatie cat si gestionarea durerilor (inevitabile intr o astfel de experienta) si mai ales cum a reactionat la nesomn. Deci din punctul asta de vedere surprizele au fost placute” – Cornel Buliga

Cornel Buliga inainte de start

Nopti de nesomn „traduse” in cel mai bun timp al unui roman la Tor des Geants

aimx.ro a realizat si un flash interviu cu Cornel Buliga, destul de la”cald”, la doar 36 de ore de la incheierea competitiei.

aimx.ro: Ai vrut sa ai si cel mai bun timp al unui roman?

Cornel Buliga: Stiam de Cristi Manole ca are cel mai bun timp, dar nu stiam cat. Competitia a fost in primul rand cu mine. Cand am terminat Tor in 2017 am spus la cativa prieteni ca vreau sa revin pentru ca mi-ar placea sa fac cu 20 de ore mai putin insa in sinea mea visam la 24 de ore mai putin. Acum am reusit chiar cu 25 de ore mai putin. Faptul ca se intampla sa fie si cel mai bun timp reusit de cineva din Romania ma bucura, dar nu are o relevanta majora pentru mine. Clasamentul este general. Nu pe tari.

aimx.ro: Cum au decurs noptile?
Cornel Buliga: Prima noapte nu am dormit deloc. M-am simtit bine, energizat si am avut un ritm foarte bun. A doua noapte am dormit de doua ori cate 25-30 min. Prima data pe la 12-1, iar a doua oara pe la 4 dimineata. A treia noapte am urmat aceeasi strategie dormind de doua ori la fel de putin. Miercuri dupa amiaza, pe la ora 3-4 ma simteam mai obosit si am mai dormit 20 minute.

Cornel Buliga la Retezat Sky Race in 2016

Nu imi explic nici eu cum, dar acele minute de somn fac o diferenta foarte mare chiar daca nu e somn profund. (I never knew the power of a power nap). In total au fost maxim doua ore jumatate de somn.

aimx.ro: Cine te a sustinut pe traseu?

Cojocaru Aurelian si sotia lui Madi care desi erau in luna de miere au ales sa petreaca cateva zile in atmosfera Tor des Geants din postura de echipa de suport. Le multumesc si pe aceasta cale, le sunt recunoscator si ma simt onorat ca au ales sa ma sustina. Chiar daca nu a fost fizic alaturi de mine ii multumes si Iuliei Dragutu care m-a ajutat cu planul de antrenament si strategia de cursa. De multe ori i-am cerut sfaturi in legatura cu situatiile prin care treceam.

aimx.ro: L-ai mai repeta?

Cornel Buliga: Cu siguranta. Simt ca pentru mine experienta Tor des Geants inca nu s-a terminat. Nu stiu cand si cum, dar presimt ca ne vom reintalni.

aimx.ro: De ce alergi?

Cornel Buliga: Alerg pentru placerea de a explora – pe deoparte muntii si locurile prin care alerg, pe de alta parte este o explorare interioara, o descoperire a capacitatilor fizice ale corpului meu – “atunci cand crezi ca nu mai poti, mai poti un pic” – un ultra e locul perfect pentru o astfel de explorarea, iar TDG e chiar mult mai mult decat atat.

Tot pe aimx.ro poti afla povestea celei mai valoroase clasari romanesti din istori la Campionatul Mondial de Half IronMan, AICI !!!

Autor: Vlad Lucian Arhire