Cursele de maraton si mars de la Jocurile Olimpice au fost mutate la 800 de kilometri de Tokyo

305

Cursele de maraton si mars de la Jocurile Olimpice de vara viitoare au fost relocate din capitala Japoniei. Se vor tine in capitala insulei Hokkaido,Sapporo,in zona de nord a Japoniei. Caldura sufocanta si umezeala excesiva din Tokyo au determinat mutarea acestor doua curse de anduranta din cadrul programului atletic.

S-au fript la Doha, sufla in iaurt la Tokyo. Cursele de maraton si mars din cadrul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 au fost mutate in nordul indepartat al Japoniei.

Organizatorii au luat decizia si dupa evenimentele neplacute de la Campionatul Mondial de Atletism din Doha, Qatar, care a avut loc la inceputul lunii octombrie. In ciuda faptului ca startul s-a dat la miezul noptii atletii din cursa de 50 de km mars au suferit enorm din cauza caldurii si a umiditatii excesive.

„Era de speriat cand am ajuns aici si am vazut ce am gasit ca si conditii meteo. Ma asteptam sa fie cald si umiditate, dar mi-au fost depasite toate asteptarile” spunea pentru aimx.ro Narcis Mihaila, al 10-lea marsaluitor al lumii. In cadrul concursului feminin de maraton 28 din cele 68 de alergatoare au abandonat pe parcursul celor 42 de kilometri. Iar timpul reusit de castigatoare (Ruth Chepngetich, 2:32:43) a fost cel mai slab din istorie pentru o campioana mondiala.

„Sanatatea atletilor si confortul lor sunt in mijlocul preocuparilor noastre”- Thomas Bach, presedintele Comitetului International Olimpic

cursele de maraton si mars din tokyoIn zilele de vara temperatura trece frecvent de 30 de grade in Tokyo, iar indicele de umezeala ajunge la fel de des in zona de disconfort. Initial organizatorii hotarasera ca evenimentele de maraton si mars sa se tina foarte devreme, dar episoadele de la Doha se pare ca le-au schimbat strategia.

Astfel o parte din atleti vor fi „izolati” la Sapporo. Orasul este celebru pentru ca a gazduit Jocurile Olimpice de Iarna in 1972. E o atract pentru turisti fiind o statiune frecventata pentru sporturile de iarna, dar si faimoasa datorita berii. Temperatura din Sapporo este cu 5,6 grade mai mica fata de cea din Tokyo. 

Ultimul campion olimpic la maraton, Rio 2016: Eliud Kipchoge ( Kenya) : 2.08.44

Ultimul campion olimpic la mars, Rio 2016: Matej Toth ( Slovacia): 3.40.58

Autor: Vlad Lucian Arhire