Daria Haristiade tinteste un record in Argentina la Tir, la Jocurile Olimpice

758
Daria Haristiade tinteste un record in Argentina la Tir, la Jocurile Olimpice

Daria Haristiade implineste pe 17 iulie trei ani de cand practica tirul sportiv. A inceput dintr-o simpla dorinta. Daria a vrut sa vada cum este sa tragi la tinta. Tatal ei a dus-o la poligonul din Arad. Dupa doar 4 luni deja participa la primul concurs national. Daria  a tras 355 din 400.

„Nu m-as fi gandit vreodata sa ajung la un astfel de nivel inalt, dar uite-ma acum aici, in pragul olimpiadei, totul pornind de la o nevinovata dorinta.”

Daria Haristiade a povestit pentru AIMX cine a inspirat-o!

„Parintii joaca un rol important, fiindu-mi alaturi inclusiv in tribuna arenei de la Gyor, la Europene. Parintii ma motiveaza din plin. Ma incurajeaza sa-mi urmez visul. La aceasta varsta frageda, intr-un sport de performanta e important sa imi pot mentine calmul si gandirea obiectiva. Nu trebuie sa  ma las doborata de lucrurile care apar in drum. Doamna Mihalache Lucia, directoarea clubului CSM Arad si tragatoare la randul ei a avut mereu incredere in mine. M-a ajutat atat din punct de vedere al carierei de sportiv cat si moral. Daria Haristiade tinteste un record in Argentina la Tir, la Jocurile OlimpiceCa inspiratie le am pe sportivele Anna Korakaki si Arunovic Zorana, prima la doar 22 de ani este deja numarul unu mondial la doua probe de pistol. Zorana este de asemenea sportiva olimpica si campioana mondiala, Amandoua dau dovada de modestie si un caracter notabil.”

 

Rolul  antrenorului jucat de Mircea Budurisan a ajutat-o pe Daria!

„Domnul Mircea Budurisan a avut rabdarea si calmul sa se ocupe de temperamentul meu. S-a ocupat de abordarea tactica si tehnica a acestui sport si multe alte aspecte. In strainatate, la competitii am fost cu alti antrenori, de la care am „furat meserie’’ si care au avut si acestia intr-o anumita masura impact asupra invatarii acestui sport. Cum in tirul sportiv ceea ce este universal corect este foarte limitat, este important sa gasesti lcururile care ti se potrivesc tie. Este important sa gasesti o metoda de lucru care este cea mai eficienta, asa ca e bine sa observ mai multe abordari.”

Daria Haristiade se gandeste la un nou plan tactic dupa o colaborare de succes cu antrenorii carora le-a multumit .

 „In anul urmator voi avea alt antrenor, pe domnul Pop Gheorghe cu care preconizez ca ma voi intelege foarte bine.”- dARIA HARISTIADE

Daria Haristiade tinteste un record in Argentina la Tir, la Jocurile Olimpice

„Acest sport, impreuna cu scoala, sunt esentiale in viata mea. Imi ofera un scop, un viitor si un refugiu. In decursul a celor trei ani de practicare am ajuns sa ma maturizez pe diferite planuri, datorita psihologiei si mentalitatii necesare tirului. Este un sport pentru cei cu nervi de otel, rabdare si autocontrol, lucruri care ajung sa se dezvolte in orice practicant. Tirul pentru mine este cel mai bun lucru care mi s-a putut intampla. Mi-am gasit vocatia si scopul anilor urmatori.”

Daria Haristiade are un sfat pentru cine doreste sa abordeze acest sport, TIR!

 „Pentru cei din Arad, poligonul „Babii Sorin” va sta oricand la dispozitie sa incercati frumusetea acestui sport. In tara mai sunt poligoane afiliate federatiei in Oradea, Brasov, Iasi, Suceava, Alexandria, Focsani si bineinteles in Bucuresti. Recomand din plin tirul sportiv, deoarece te ajuta sa iti dezvolti capacitati cognitive si emotionale importante in viata de zi cu zi.”

 Daria este la nivel de seniori  vicecampioana si are recorduri nationale si detine titluri de campioana  la toate categoriile de varsta la pistol aer comprimat. Pe plan extern a prins deja doua finale, la Baku, Azerdbaidjan si la Gyor, la Europene. Daria are un loc 15 din 102 de participante la Cupa Mondiala de la finele lunii iunie din Suhl, in Germania.

„Ca orice sport de performanta, este vorba de angajament pe termen lung. In ciuda oricaror neplaceri si sacrificii care apar intre timp sunt mandra ca ma pot tine de ceva atat de serios. Investesc prin munca si devotament intr-un „eu” viitor care sa exceleze in acest skill. Sport cu vechime, traditie si prestigiu, reprezinta lucrul pe care sunt oricand devotata sa-l fac.”

Daria renunta la multe evenimente care sa o indeparteze de la obiectiv. Isi imparte timpul intre Colegiul „Moise Nicoara” si sportul care ii confera emotie, satisfactie si rezultate!

„Invat la un Colegiu cu standarde si cerinte inalte si vreau sa fac performanta! Este o placere aceasta dezvoltare a sinelui pe mai multe planuri. Este o provocare pe care am fost mereu pregatita sa o accept.  Traiesc sentimente de bucurie sau angoasa. Este un cumul de momente in care ti se canta imnul pe podium si momente in care stai asezat pe jos langa standul de tragere, plangand ca nu ai reusit astazi sa implinesti ce ti-ai dorit. Le-am simtit pe amandoua si pot spune ca nimic altceva nu mai ofera asemenea trairi, atat de pline de umanitate si emotie.”

Daria Haristiade va participa la Jocurile Olimpice ale Tineretului din Buenos Aires, in Argentina!

Autor: Ovidiu Pețenghea