David Iancu vrea sa-si „incheie” socotelile cu Tor des Geants. Si Tibi Useriu revine dupa 3 abandonuri

372

Tor des Geants este ultramaratonul care anima statiunea Courmayeur si cararile Alpilor la mijloc de septembrie. Cursa de 330 de kilometri, cu 24000 de mii de metri diferenta de nivel este cea care l-a consacrat ca o mare provocare pentru ultramaratonisti. „Cel mai important e ca aici totul trece incet. Nu trebuie sa te gandesti la timpi, ore…. Ideea e ca daca nu abandonezi e aproape imposibil sa nu te incadrezi in timp (150 de ore)”, a punctat pentru aimx.ro David Iancu. 6 romani sunt in competitie.

David Iancu, Zsolt Gyalai, Tiberiu Useriu, Mihai Husleag, Corneliu Buliga si Popa Georgiana sunt romanii de la Tor des Geants

150 de ore pentru a parcurge 330 de kilometri. Este limita de timp impusa de organizatori. 800 de concurenti sunt la editia din 2021.

„Teoretic sunt 24.000 de metri diferenta de nivel, dar practic in clasamentele lor live din anii precedenti scria ca ar fi peste 30.000+. Cifra a fost confirmata si de Adi Toma si alti participanti. Sincer nu ma sperie asa de tare nivelul, pe urcari abrupte intr-un fel chiar e mai usor pentru ca ajungi sa mergi extraordinar de incet si nu mai este asa de dificil” a declarat David Iancu pentru aimx.ro.

David Iancu in Courmayeur, Italia

Alergatorul de 28 de ani revine la Tor des Geants dupa experienta din 2018. Atunci a abandonat.

„Acum o sa fie mai simplu ca stiu deja peste jumatate de cursa, dar sa vedem. Sunt mult mai ok cu moralul fata de 2018, atunci fiind prima participare si poate fiind prea tanar pentru asa ceva (25 de ani) am fost extraordinar de stresat. Sunt destul de entuziasmat sa vad cum va fi, sper ca o sa fie o experienta interesanta. Am venit mai pregatit cu echipamentul si stiu la ce sa ma astept – soc mare cand ajung prima oara la peste 3000m, si cel mai important e ca aici totul trece incet. Nu trebuie sa te gandesti la timpi, ore… Ideea e ca daca nu abandonezi e aproape imposibil sa nu te incadrezi in timp” a explicat David cu doar cateva ore inainte de start.

Regula in premiera impusa de organizatori: „Se doarme doar in Base Vita”

Sunt 6 astfel de puncte la aproximativ 50 de kilometri distanta unul fata de celalalt. Sunt singurele locatii in care ultramaratonistii au voie sa doarma. David crede ca va fi destul de greu sa gasesti un loc liber si vorbeste de provocarile de la Tor des Geants.

„In primul rand lipsa de somn, cum zicea si Claudiu ( Beletoiu – participa la Tor des Glaciers) , nu mai gandesti ok si in plus scade foarte tare imunitatea. Ti se face repede frig si ajungi la epuizare. In al doilea rand vremea. Este foarte imprevizibila la altitudinea asta”.

Si Tibi Useriu are de luat o revansa la Tor des Geants

„Este o competiție superbă, pe care am ratat-o de 3 ori din diverse motive. Nimic nu te învață mai multe decât o înfrângere. Teoria mea e că mereu trebuie să te întorci la locul traumei pentru a mai încerca o dată. Asta o să fac – o să dau tot ce am mai bun, încercând să frâng blestemul. Va fi frumos, va fi greu, va fi totul la limită. Dar no, „ușor poate oricine”, a scris Tibi pe pagina sa de socializare.

Claudiu Beletoiu se afla pe locul 5 dupa ce a parcurs 127 de kilometri din cei 450 ai ultramaratonului Tor des Glaciers. Cursa este condusa de francezul Luca Papi care are un avans de aproximativ 15 kilometri. Startul ultramaratonului a avut loc vineri la miezul noptii.

Tot pe aimx.ro poti afla care este noul record national la 100 de kilometri de alergare, AICI !!!

Autor: Vlad Lucian Arhire