Finish dramatic in cursa in jurul lumii Vendee Globe. Locul al treilea a fost declarat castigator

52

Vendee Globe, editia a 9-a, a avut unul dintre cele mai disputate finaluri de cursa de istorie. 4 skiperi au ajuns in aceeasi noapte la linia de finish a celebrei competitii dupa ce au facut inconjurul lumii fara asistenta si fara oprire. Charlie Dalin (foto) s-a intors primul la Sables d”Ollone, Franta. S-a culcat campion, dar s-a trezit pe locul al doilea.

Organizatorii Vendee Globe au hotarat sa-i ofere locul 1 skiperului Yannick Bestaven, sosit pe 3, dupa ce acesta a participat la o misiune de salvare

A fost noapte alba in localitatea Sables d”Ollone de la malul Atlanticului. In ciuda restrictiilor care nu le permit francezilor sa iasa din case dupa ora 18, prefectul regiunii a acordat o dispensa locuitorilor. Acestia au sarbatorit cu sampanie si artificii in fata caselor finalul competitiei de veliere care le-a facut oraselul cunoscut in toata lumea.

Pe furtuna, cu valuri de 2-3 metri si dupa lasarea intunericului, francezul Charlie Dalin a ajuns primul la finish. A petrecut 80 de zile, 6 ore, 15 minute si 47 de secunde pe marile si oceanele lumii fara a pune piciorul pe uscat.

Evenimentul a fost marcat in Franta cum se cuvine: atat televiziuni locale, cat si nationale au transmis imagini de la sosire. Dalin a coborat de pe barca si a sarbatorit victoria cu fanii si prietenii. Doar ca visul arhitectului naval care locuieste in le Havre si care a studiat la Sothampton, Marea Britanie, s-a naruit in bezna noptii.

Yannick Bestaven a fost anuntat, joi dimineata, de catre organizatori castigatorul celei de-a noua editii Vendee Globe. Skiperul in varsta de 48 de ani a sosit pe locul al treilea , la 7 ore distanta de Dalin

Yannick Bestaven

Bestaven a fost implicat intr-o misiune de salvare cu aproximativ 3 saptamani inainte de finish.

Kevin Escoffier a transmis un mesaj SOS in care a anuntat ca a luat apa la bord si este nevoit sa paraseasca ambarcatiunea folosind kitul de urgenta, o barca pneumatica. 3 skiperi au plecat sa-l recupereze. Printre ei si Bestaven. Doar ca primul a ajuns Jean le Camp.

Organizatoriii au hotarat insa sa le scada 10 ore din timpul final tuturor celor 3 marinari pentru ca s-au abatut de la ruta. Astfel, Bestaven l-a devansat cu 3 ore pe primul sosit.

Globe Vendee 2020

Inclusiv presedintele Frantei, Emanuel Macron, a iesit intr- o conferinta de presa si a salutat salvarea lui Escoffier.

Tot pe aimx.ro poti citi ce au facut romanii in prima proba de la Campionatul European de Biathlon, aici !!!

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: facebook Vendee Globe,