Grecia a suspendat după numai o zi ştafeta torţei olimpice

133

Ştafeta torţei olimpice a fost suspendată de Comitetul Olimpic din Grecia la umai o zi după aprinderea flăcării olimpice pentru Jocurile Olimpice din acest an, de la Tokyo. Grecii au dorit să evite atragerea mulţimii, din cauza pandemiei de coronavirus.

Torţa olimpică a fost aprinsă joi, în Olympia

Comitetul Olimpic din Grecia a decis să suspende ştafeta torţei olimpice pe teritoriul său după ce flacăra olimpică pentru JO de la Tokyo (24 iulie – 9 august) a fost aprinsă, joi, în antica Olympia.

Evenimentul a avut loc în cadrul unei ceremonii restrânse, fără spectatori, din cauza riscului de contaminare cu coronavirus.

Actriţa Xanthi Georgiou, în rolul de Înaltă Preoteasă a Templului zeiţei Hera, a folosit o oglindă parabolică pentru a aprinde flacăra, iar primul purtător al ştafetei torţei olimpice a fost în premieră o femeie, campioana olimpică la tir, în proba de pistol 25 m, Anna Korakaki.

Numărul persoanelor din interiorul fostei arene antice a fost redus – doar câteva zeci de reprezentanţi ai Jocurilor de la Tokyo, dintr-un grup de 150 de persoane, au primit acordul să asiste la eveniment.

A fost pentru prima oară de la Jocurile Olimpice din 1984, de la Los Angeles, când această ceremonie tradiţională a avut loc fără spectatori, a căror prezenţă a fost interzisă şi la repetiţia generală de miercuri.

Ştafeta torţei olimpice a atras mulţimi neaşteptate de oameni pe prima parte a traseului, în zona oraşului peloponez Sparti, ceea ce a forţat Comitetul Olimpic din Grecia să anuleze restul traseului.

Predarea torţei olimpice către organizatorii JO de la Tokyo se va face pe 19 martie, cu prilejul unei ceremonii la Atena, tot fără spectatori.

Flacăra olimpică va intra pe Stadionul Panathenaic din Atena, iar campioana olimpică de la Rio la săritura cu prăjina, Ekaterina Stefanidi, o va preda reprezentanţilor Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Torţa va fi transportată în Japonia la bordul unei aeronave, Tokyo 2020 Go, special destinată acestui eveniment.

Credit foto: .japantimes.co.jp

Pe AIMX puteti afla vesti aici despre intrecerile din atletism care au fost bulversate de coronavirus.