Horia Colibăşanu a urcat pe al zecelea vârf de peste 8.000 de metri.

0
280
Horia Colibăşanu a urcat pe al zecelea vârf de peste 8.000 de metri.

Horia Colibăşanu a urcat pe al zecelea vârf de peste 8.000 de metri. El a ajuns pe Broad Peak fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.

Horia Colibăşanu a urcat pe al zecelea vârf de peste 8.000 de metri.
sursa Facebook, Horia Colibasanu

Horia Colibăşanu a urcat pe al zecelea vârf de peste 8.000 de metri, pe al 12-lea munte ca înălţime de pe planetă, Broad Peak!

Pe 7 iulie, Horia se afla deja în Tabăra 1 a Broad Peak, la 5.600 de metri altitudine, alături de alpinistul austriac Lukas Worle, pe care l-a întâlnit în tabăra de bază. Pe 13 iulie, cei doi au ajuns în Tabăra 3, ultimul punct intermediar înainte de vârf. 

”Sunt pe vârf la 8.051 de metri. A fost o ascensiune epuizantă de 12 ore. O creastă foarte lungă. Foarte greu vârful, pentru că nu ştiam care din vârfurile de creastă era, de fapt, vârful propriu-zis. Am urcat, sunt obosit, vreau să încep coborârea cât mai repede şi sper să ajung cât mai repede în tabăra de bază. Toate cele bune, de aici de la 8051 de metri!”, a transmis Horia Colibăşanu, chiar din vârf prin telefonul-satelit.   Este postare de pe pagina de socializare Horia Colibasanu!

Horia Colibăşanu a participat la 24 de expediţii internaţionale, a ajuns pe K2 şi Dhaulagiri, doi dintre cei cinci munţi cotați cu grad mare de periculozitate în lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei şi cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. Horia a primit în 2017 cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României: Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler. De asemenea, este cetăţean de onoare al oraşelor Timişoara şi Slatina.

Expediţia “Broad Peak 2023” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timişoara, afiliat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internaţional.

Pe AIMX  citiți mai multe articole despre români implicați în competiții de alergare. Detalii aici!