Ieseanca Laura Mares urca pentru prima data la peste 8000 de metri

879

Ieseanca Laura Mares vrea sa devina prima femeie din Romania care face ascensiuni in Pakistan la peste 8000 de metri. Expeditia se va face fara oxigen suplimentar si fara serpasi. Laura este medic oftalmolog si va fi insotita de presedintele Federatiei Romane de Alpinism si Escalada Justin Ionescu.

Ieseanca Laura Mares va incerca sa urce pe Gashebrum II, al 13-lea varf al lumii ca inaltime. Este situat la granita dintre Pakistan si China.

ieseanca Laura MaresGashebrum II are 8035 de metri si este al 13 lea varf din lume ca inaltime.„Asa i-am amagit pe toti sa ma lase sa plec. Le-am spus ca nu este chiar asa inalt” spune zambind Laura care continua: „Sigur ca este greu, dar e o provocare si incercam sa o ducem la capat in condiitii de siguranta”. Ieseanca Laura Mares este completata de Justin Ionescu, presedintele Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, cel alaturi de care face expeditii de 3 ani de zile:„Ne-am hotarat cu greu. Pakistanul e o zona de conflict si asta e un risc in plus. Principalele pericole sunt reprezentate de altitudinea foarte mare, apoi avalansele. Gashebrum II este un varf dificil si pentru ca trebuie sa traversam un ghetar pana in tabara 1. Sunt crevase…”

” Ascensiunea va fi fara ajutorul serpasilor si fara oxigen suplimentar, intr-un stil cat se poate de sportiv.Nu stim daca vor fi corzile montate sau nu. Suntem pregatiti sa le montam”  – Justin Ionescu

Laura Mares este de profesie medic oftalmolog. A devenit prima femeie din Romania care a urcat pe Ama Dablam, Himalaya in toamna trecuta. Tot impreuna cu Justin Ionescu.

„Este relatia dintre un invatatcel si un profesionist. Increderea pe munte este totul. E persoana cu care esti legata in coarda…” spune Laura. „Calitatea ei principala este perseverenta. Am incredere in ea, ca altfel nu as merge” spune si Justin.

Plecarea spre Pakistan este luni, iar intoarcerea este programata cel mai tarziu pe 2 august.

Autor: Vlad Lucian Arhire