sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăFII DE NEOPRITȘtiri AIMXJustin Ionescu la zece ani de când urcă în Himalaya și Karakorum.

Justin Ionescu la zece ani de când urcă în Himalaya și Karakorum.

Justin Ionescu la zece ani de când urcă în Himalaya în ciuda înălțimii muntelui, fără oxigen suplimentar își îndeplinește un nou obiectiv. Aplinistul ajunge pe vârful Makalu (8.485 metri), al cincilea cel mai înalt munte din lume. Ascensiunea a fost realizată fără utilizarea de oxigen suplimentar.

Justin Ionescu la zece ani de când urcă în Himalaya ajunge la cel de-al al 7-lea ”optmiar” din palmaresul alpinistului de top, cu 27 de ani de experiență.

Justin este singurul român care a urcat două vârfuri de peste 8.000 de metri fără oxigen suplimentar, într-un singur sezon. A fost desemnat alpinistul anului în 2021!

”Makalu 8.485 metri, a 7-a ascensiune reușită, fără utilizarea oxigenului suplimentar, pe un vârf de peste 8.000 de metri. Expediție aniversară de zece ani de când urc în Himalaya și Karakorum. Am plecat din tabăra 3 Makalu în jurul orei 22:30 pe o vreme liniștită și destul de caldă pentru acea altitudine, motiv pentru care pe toată ascensiunea către vârf și înapoi nu am purtat mănușile de puf, ci doar unele de ski cu degete. În porțiunea numită “Culoarul Francez”, din cauza rafalelor de vânt ce depășeau cu mult prognoza pentru acea zi, a trebuit să-mi opresc înaintarea care devenise foarte riscantă, fiind singurul moment când abandonarea ascensiunii a fost luată în calcul. Am ajuns pe vârf singur la 11:36 ora locală, după o ascensiune lungă pe un traseu dificil cu porțiuni de stânci foarte înclinate la altitudinea de peste 8.000 de metri și am găsit piramida finală a vârfului, fantastic de frumoasă și impunătoare, care mi-a încântat sufletul printre rafalele ce viscoleau ultima porțiune de creastă. După vârf mă concentrez la o coborâre cât mai rapidă și la ora 17 sunt în tabăra 3, unde îmi strâng echipamentul și pornesc către tabăra 2 la 6.500 metri. Ajung la 18:30, unde în sfârșit mă pot relaxa și odihni cu adevărat după două zile. În ciuda înălțimii muntelui, fără oxigen suplimentar, este ascensiunea cea mai frumoasă și cea mai lejeră de până acum.” a postat pe pagina de socializare Justin Ionescu.

Pe AIMX citiți aici și despre un eveniment de alergare unic în România. La Reghin are loc cursa: Transylvania 6 Days!

Autor: Ovidiu Pețenghea

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE