sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăALERGARELevente Polgar, "colosul" dintre "giganti":"M-am gandit ca voi muri"

Levente Polgar, „colosul” dintre „giganti”:”M-am gandit ca voi muri”

Levente Polgar a devenit prima persoana cu dizabilitate din lume care reuseste sa termine unul dintre cele mai dure ultramaratoane montane de pe pamant: Tor des Geants, Italia. S-a intamplat in toamna acestui an. Alergatorul, de 42 de ani, din Aiud, a incheiat cursa dupa un efort colosal de 144 de ore, 38 de minute si 46 de secunde petrecute pe traseul de peste 330 de kilometri, cu aproximativ 24000 de metri diferenta de nivel. Levente Polgar si-a pierdut bratul drept la varsta de 6 ani si jumatate, dupa ce a cazut sub un tren in zona fabricii de betoane din Aiud.

Tor des Geants: „Levente Polgar este, fara niciun dubiu, un mare exemplu de tenacitate si o sursa de inspiratie pentru toti atletii care doresc sa termine fabulosul traseu TORX”

Tor des Geants a „strans” din 2010, de la prima editie, si pana in prezent multe povesti extraordinare aduse de alergatori remarcabili: fie datorita timpului reusit, determinarii/tenacitatii, varstei sau rezistentei. Una dintre acestea este scrisa de Levente Polgar, singurul om din lume, cu dizabilitate, care a incheiat sub limita de timp (150 de ore), competitia extrema de alergare montana.

Extrema datorita conditiilor meteo vitrege, care de multe ori au oprit concursul, altitudinii la care ajung concurentii, dificultatii traseului ( a existat si un deces), diferentei de nivel uriase, precum si a distantei.

„La TOR DES GEANTS toate te consuma, de la lipsa de odihna, ploile torențiale pe care le-am prins , urcarile carora le-am și pierdut numărul, halucinatia, care face cumva parte din acest concurs… Sunt urcări la 3300m sau pe cabluri/lanțuri sau coborâri atât de violente, plus distanta și diferența mare de nivel acumulata” incearca sa descrie „atmosfera” de pe traseu Levi.

Levente Polgar a explicat pentru aimx.ro de ce a fost tentat sa ia startul la un astfel de ultramaraton montan.

„Aveam nevoie sa merg la o întâlnire cu mine însumi. Sa fiu singur cu mine. Sa „trag” de mine și la sfarsit sa realizez ca am totul în mine pentru a realiza lucruri mărețe. În sfârșit pot spune misiune îndeplinită! Încă nu pot sa cred ca am terminat acest concurs care este o aventura a vieții! Am renuntat rapid la latura competivitatii și am lăsat loc răbdării, descoperirii, placerii, întâlnirii cu pasiunea mea, care este muntele, completarea și conexiunea cu mine.”

Levente Polgar: „Zambetul m-a insotit permanent in acest concurs extrem”

„Da mi-a fost frica, cald, rece, m-am gândit ca voi muri la un moment dat, atât de rău mi-a fost. Am plâns, dar mai ales zâmbetul m-a însoțit în aceasta lunga călătorie pana la final. Râdeam uneori de unul singur de mine în ce m-am băgat… Auzeam doar un sfâttttt și urma o trântă … Evitam cât de mult puteam, dar tributul cazaturilor trebuia sa il achit deoarece eram cam ,,restantier”. Ori în a 3 a noapte cautam bolovani imaginari pe o poteca în noapte și ploaie extrema … Eram între halucinatii și extrem. Am dat peste oameni, care mi-au marcat viata, in acele momente grele din noapte ori zi. Cu toții ne doream doar un lucru sa trecem linia de finish. Chiar cu bariere lingvistice ne descurcam de minune. Eram prieteni parca de o viata. Nu mai conta naționalitate, înălțime,nimic… doar OMUL” povesteste Levente experienta cea mai marcanta a carierei sale de alergator.

Levente Polgar a incheiat concursul pe locul 486, editia din 2023, a Tor des Geants. Au luat startul 1480, dar au rezistat doar 620. Dar nu cifrele au contat, ci aventura, „omului cu un sigur brat”, dusa cu stoicism pana la final. Atunci cand nu este pe vreun traseu, Levi isi castiga existenta muncind in constructii.

Cel mai bine clasat conational in 2023 a fost „expertul” roman al competitiei, Cornel Buliga, locul 6, cu un impresionant timp de 73 de ore, 27 de minute si 14 secunde.

aimx.ro scrie despre Levente Polgar inca din 2017. Unul dintre articole il poti citi: AICI !!!

Autor: Vlad Lucian Arhire

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE