Luisa Maria Rasina isi face loc in elita sportivelor din winter triathlon

208

Luisa Maria Rasina practica winter triathlon de doar un an de zile. Ultima isprava a fost un loc 3 la Cupa Mondiala de la Asiago. In palmares are deja titlurile de vicecampioana mondiala si europeana la Under 23, dar si un bronz la Campionatul European de Seniori, in proba de stafeta. „Muncesc mult, respect si la randul meu astept sa fiu respectata”, a declarat Luisa pentru aimx.ro. Tanara nascuta in Magura a fost „impinsa” spre aceasta disciplina aproape fara voia ei. Cititi in continuare un interviu exclusiv aimx.ro.

Luisa Maria Rasina se pregateste de Campionatul European de Winter Triathlon, 13-14 martie, Cheile Gradistei

aimx.ro: Cum ai ajuns sa practici winter-triathlon?

Luisa Maria Rasina: Am fost componenta a lotului de biatlon, din acest sport vin. Am început de mică cu schiul fond, apoi am trecut pe latura biatlonului, crescând de la arma cu laser, la cea cu alică, ca mai apoi sa ajung la glonț. Adolescenta mi-am petrecut-o ca și componenta a Centrului Național de Biatlon, iar mai apoi am făcut parte și din lotul mare Am reprezentat România in etapele de cupa Ibu, Campionate Mondiale, Europene si Naționale. Nu am avut rezultate de excepție in biatlon. In ultima vreme concurenta a devenit foarte mare, s-a evoluat extrem de mult și e destul de greu sa se țină pasul cu marile puterii din biatlonul mondial. Însă pe plan național ma descurcam bine și am obtinut medalii la campionatele nationale. Practic winter triathlon de anul trecut. In luna decembrie a anului 2019, după ce m-am întors in țara de la competițiile de biatlon mi s-a comunicat faptul ca va trebui sa opresc deplasările și activitatea din luna ianuarie pentru ca voi merge catre aceasta disciplina, cu riscul de a pierde lotul, ceaa ce s-a și întâmplat. Trebuia sa inlocuiesc o sportiva de la winter care se pregatea sa devina mama si mi s-a transmis ca sunt cea mai buna varianta pentru ca „alerg bine ,schiez bine, iar pe bicicleta voi învăța”. Nu am acceptat vestea prea bine. Stiam ca bicicleta este dezavantajul meu și îmi era chiar teama de ea ,plus ca toată pregătirea mea fusese specifica pentru biatlon ,dar a trebuit sa accept și sa ma pregătesc specific. Practic de aici a început totul.

Luisa Maria Rasina la un concurs de biathlon din 2016

Luisa Maria Rasina: ” Nu îmi plac oamenii falși, neasumati și care își fac jocurile așa cum vor ei

aimx.ro: Ai fost aruncata direct in „focurile” unei comeptitii importante…

Luisa Maria Rasina: Am avut o luna la dispoziție pana la Campionatul Mondial și mare mi-a fost surprinderea când am obținut medalia de argint la categoria U23 și locul 8 elite. Eram socata, bucuroasa. Nici nu mai știu exact ce emoții m-au încercat, dar atunci am realizat ca a meritat efortul, plânsul ,dezamăgirea și toate cele.

Ca orice persoana frageda intr-o noua disciplina m-am gândit ca a fost totuși doar o zi buna, însă și la Campionatul European am reușit aceeași medalie de argint la U23 și locul 4 elite. De anul trecut am rămas pe aceasta disciplina însă nu m-am putut rupe de trecut și de pasiunile mele. Așadar particip și la competiții de schi-fond biatlon, însă doar pe plan național din păcate.

aimx.ro: Ce te motiveaza sa faci sport la nivel de performanta si ce te-ar determina sa renunti?

Motivația vine din dorință, dorința de a creste pe zi ce trece și de a îmi demonstra mie ca pot. Sunt zile in care lucrurile nu merg conform planului. Așa e in sport: câteodată pierzi, alteori câștigi, dar mereu vorbesc cu mine și ma încurajez reușind sa duc sarcinile pana la capăt indiferent de rezultat . Când vine vorba de renunțat in sportul de performanța cred ca influența cea mai mare o au persoanelor din jur.

Nu îmi plac oamenii falși, neasumati și care își fac jocurile așa cum vor ei. Sunt genul de persoana care muncește mult, respecta și care așteptata la rândul ei respect din partea oamenilor. Am întâlnit adesea persoane care au încercat sa ma saboteze, însă bunul Dumnezeu a făcut mereu dreptate. Pentru mine acesta este unul dintre aspectele care m-ar putea face sa renunt și bineinteles depinde ce se va întâmpla cu performanța mea fizica pe viitor și cum voi raspunde cerințelor .

aimx.ro: Ce progrese ai inregistrat in acest an de cand ai inceput sa practici winter-triathlon?

Consider ca de anul trecut am tot mers in progres și sper in continuare sa fac la fel. Mai am multe de invatat la bicicleta (aici e veriga slaba), însă nimeni nu s-a născut invatat și cred ca sunt capabilă sa progresez și pe latura asta. Telul meu cel mai de preț și probabil al tuturor sportivilor ar fi Jocurile Olimpice ,bineinteles dacă va fi introdus între timp ca sport olimpic.

Luisa Rasina va implini 24 de ani in vara acestui an

aimx.ro: Ce sentimente ai atunci cand concurezi pentru Romania si mai ales cand o faci acasa?

Sunt emoționată la fiecare cursa in care iau startul. Ma simt onorata sa reprezint România la competițiile internaționale, iar când sunt competiții pe plan internațional in țara mereu îmi doresc sa-i fac mândri pe cei care ma susțin și cred in mine. Se întâmpla adesea înaintea curselor sa fiu foarte agitata și sa spun ca e greu sau ca nu pot. Asta pana se da startul. După nu mai simt absolut nimic și ma concentrez foarte bine, iar la sfârșitul cursei (de obicei după un rezultat bun) încep sa rad gândindu-ma la cât de panicata eram.

aimx.ro: Ce hobbyuri ai?

Îmi place mult sa alerg, sa conduc și sa petrec timpul cu cei dragi.

aimx.ro: Ce ai invatat de la partenerul tau de stafeta, Viorel Palici?

Cu Viorel as spune ca ma completez destul de bine. Noi locuim in același sat. Ne știm de mici copii. Este un băiat foarte ambițios și curajos. Lupta foarte mult atât pentru el cât și pentru familie. De la el as putea spune ca am invatat sa fiu mai curajoasa.

Luisa Maria Rasina si Viorel Palici dupa medalia de bronz cucerita in 2020 la Campionatul european de Winter Triathlon, Cheile Gradistei

Luisa Maria Rasina vine dintr-o familie sportiva. Tatal ei a practicat schi fond in tinerete, iar fratele ei mai mic s-a indreptat spre schi si biathlon. A absolvit Facultatea de Educatie Fizica, iar in prezent este in ultimul an de Master. Are doar 48 de kilograme si 1.60 inaltime, „cat un sac de cartofi”, cum i-au spus in gluma prietenii. Dar „sacul” se poate transforma si in „buturuga mica ce rastoarna carul mare”.

„Consider ca tot ce s-a întâmplat in ultimul an a avut un scop . Dumnezeu lucrează prin oameni și prin oportunități. Am avut ocazia sa ma bucur de niște rezultate foarte frumoase in plan sportiv, rezultate de care îmi voi aminti cu drag toată viața.In continuare sper sa ma descurc la fel de bine in competițiile ce vor urma.” – Luisa Maria Rasina

Tot pe aimx.ro poti citi despre un ultramaraton organizat in premiera in Romania, AICI !!!

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Cheile Gradistei Wintertriathlon European Championships 2020