Obiectivele toamnei pentru Alex Toma: Mondialul de Half, titlul de campion national si recordul national

516

Alex Toma se pregateste de o toamna „fierbinte”. Triatlonistul are programate 3 curse extrem de importante intr-un interval de 6 saptamani. Bucuresteanul va participa pentru a treia oara in cariera la Campionatul Mondial IRONMAN 70.3. Este singurul roman care a obtinut 4 calificari, dar din cauza unei accidentari acesta nu a reusit sa participe la editia din 2018, Africa de Sud. „Trec anii, dar am acumulat si mai mare experienta” gandeste optimist Toma, care va reprezenta Romania, la Mondial, la grupa de varsta 30-34 de ani.

Alex Toma va participa la Campionatul Mondial IronMan 70.3 in data de 18 septembrie

Cei mai valorosi triatlonisti din lume isi dau intalnire in St.George, UTAH, Statele Unite ale Americii, pe 18 septembrie. Este vorba de elitele acestui sport care se descurca de minune pe distanta unui Half IronMan (1,9 km inot, 90 de km bicicleta si 21 de km alergare).

Din TOP 10 clasati la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 6 sau 7 sportivi vor fi prezenti in Statele Unite ale Americii. Este o experienta extraordinara sa poti sa-i vezi in carne si oase cum se pregatesc langa tine. Atmosfera de la un Campionat Mondial nu este comparabila cu nicio alta cursa din lume. La un astfel de concurs castigi experienta si te si motiveaza pentru viitor vazand atatia super atleti. Abia astept sa fiu din nou la startul unul Mondial” a declarat pentru aimx.ro Alex Toma.

Competitia se desfasoara intr-o zona desertica, intr-un peisaj insa de o frumusete aparte, la umbra canioanelor. Atat proba de bicicleta, cat si cea de alergare ii va solicita pe sportivi, traseul fiind unul…”hilly”.

„E un traseu foarte greu, cu diferenta de nivel. Se simte. Te incarca foarte mult pe picior. Nu am un obiectiv de timp in SUA, dar imi doresc sa am o clasare mai buna ca in 2017. Vreau sa intru in top 40, la categoria mea de varsta si in primii 200 la general. Sunt 3000 de barbati inscrisi. Vin cei mai buni din lume” a mai punctat Alex Toma.

 Intermountain Healthcare IRONMAN 70.3 World Championship :

Inot: 1,93 de kilometri

Bicicleta: 90,1 kilometri, cu 1049 de metri diferenta de nivel

Alergare: 21,1 kilometri, cu 400 de metri diferenta de nivel

Alex s-a pregatit in perioadele de varf cate 20 de ore pe saptamana, iar in medie sedintele de pregatire au insumat 15-16 ore in acelasi interval de timp. A pus accentul preponderent pe bicicleta.

„Anul acesta sunt mai pregatit. Sunt mai sus ca timpi de alergare, puls, putere la bicicleta, ritm la inot. Cel mai mult am imbuntatit bicicleta. M-am pregatit calitativ si nu cantitativ. Am punctat anumite zone, trecerea de la bicicleta la alergare, alergarea dupa efortul sustinut la bicicleta. M-am simtit fresh”, a declarat triatlonistul.

Dupa Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii pentru Alex Toma urmeaza campionatul national, pe care doreste sa-l castige, si cursa de „casa” din Turcia unde doreste sa coboare sub 4 ore si sa redevina detinatorul recordului national pe aceasta distanta.

„Sunt 3 curse in 6 saptamani, In Turcia voi merge pentru a sasea oara. Vreau sa-mi redobandesc recordul national si sa merg sub 4 ore.. Daca sunt sanatos eu cred ca pot sa-l fac. Trebuie sa se alinieze astrele si sa prind o zi normala, nu buna sau foarte buna. Imi doresc sa nu am accidentari sau probleme la stomac.”

Alex Toma:

cea mai buna performanta a carierei: locul 2 la general (937 de participanti), 1 la categorie, in cadrul IRONMAN 70.3, Langkawi, Malaysia – octombrie 2019.

este al doilea ceal mai rapid roman pe distanta de Half IronMan: 4 ore, 6 minute si 1 secunda – IRONMAN 70.3 TURKEY, noiembrie 2020). Recordul national este de 4.05.13, februarie 2020, Dubai si ii apartine lui Alex Ion.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Radu Bulzan, @Arobs