Medalia care a sosit cu 10 ani intarziere: „O rasplata a muncii si sacrificiilor facute pentru sport”

1254

     E sfarsit de 2016. Telefonul „Luptatorului” suna lung. La capatul celalalt se aude vocea lui Stoianaov Nicolai, antrenorul lotului national feminin de lupte. „Esti medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008!”. Nu mai crede de mult in Mos Craciun…Si totusi: „Mi s-a facut pielea de gaina. Nu imi venea sa cred!!! Apoi ma gandeam cat de frumos ar fi fost sa traiesc toate aceste emotii la Beijing, sa traiesc emotia urcarii pe podiumul olimpic, sa traiesc acolo tot ce vine la pachet cu o medalie olimpica.” Medaliatul cu argint, Soslan Tigiev, din Uzbekistan, a fost descalificat, după ce s-a dovedit, la reanalizarea probelor, că s-a dopat pe durata concursului!  La 10 ani distanta de la Jocurile Olimpice din China si la aproape doi ani de cand a primit vestea luptatorul Stefan Gheorghita a primit medalia intr-o ceremonie la Comitetul Olimpic si Sportiv Roman.

   „Primirea medaliei vine ca si o rasplata a muncii si a “sacrificiilor” facute pentru acest sport.”

aimx.ro: Cum ai inceput cariera in lupte?
Stefan Gheorghita: De mic ma ştiu foarte energic. Imi  doream sa merg la un sport de contact si am inceput sa practic lupte libere în 1999. Aveam 12, aproape 13 ani.
aumx.ro: Unde ai fost legitimat?
Stefan Gheorghita: La clubul C.S Rapid, acasa, in Bucuresti.
aimx.ro: Cand ai simtit ca eforturile tale dau roade?
Stefan Gheorghita: In 2006  am cucerit medalia de argint la Capionatul European de juniori, iar imediat dupa am fost selectionat la Lotul National Olimpic de seniori. In 2007 am ajuns in semifinalele Campionatului Mondial de seniori unde am pierdut medalia de bronz. Am iesit pe locul 5, dar mi-am atins un vis: m-am calificat la JO  de la Beijing!
aimx: Cum ai „atacat” Jocurile Olimpice din China?
Stefan Gheorghita: La Beijing am mers increzator. Ca deobicei  ajung in semifinalele categoriei 74 de kilograme si din nou pierd medalia. La fel ca la Mondiale!

A fost o lovitura de moral incasată de Stefan si din pacate vestile  rele au continuat. La începutul  anului 2009 a fost diagnosticat cu hernie de disc ( L4, L5, S1). Din cauza diagnosticului  medicii de la Institul National de  Medicina Sportiva nu i-au acordat avizul medical!

   „Mi-au interzis sa mai lupt. Mi-au zis sa nu mai practic lupte( pana la retragrarea din sportul de performanta  am luptat pe semnatura mea ) si am fost exclus din Lotul Național Olimpic. Mi-a fost comunicat ca nu mai pot participa la Campionatul European şi nici la Mondialele de seniori.”

Pentru Stefan salvarea a venit din strainătate. A fost varianta care l-a readus în lotul tricolor!

Stefan Gheorghita: „In luna septembrie am plecat in  Germania unde am debutat la o echipa de lupte “Mainz88” din Bundesliga. Acolo am avut parte de oameni deosebiți. In final am primit acceptul  doctorului din Germania  si  am reușit  sa ajut echipa cu 19 victorii in tot atatea meciuri. Am terminat anul cu o senzație placuta! In  2010, pe baza documentelor date de doctorii din Germania am fost acceptat din nou in  lotul national  olimpic. In acelaşi an am fost reintrodus in programul Lotului Olimpic Național si am participat la Campionatul Europen la o categorie superioara( 84 kg). Am reusit  sa obtin  medalia de bronz, singura medalie pentru  delegatia  Romaniei de lupte. În 2011-2012  am reușit  sa repet performanta! Vreau sa le multumesc pentru sprijin lui Feri Bogdan (physiotherapy,personal traning) şi lui Nicolae Ghita ( antrenorul lotului național  olimpic 2009-2012)
In  anul 2012 la unul dintre turneele de calificare penru JO. de la Londra inainte  de semifinala, in timpul meciului, am suferit o ruptura completa  de tendon in  zona inghinala, ruptura pe aductor si oblic abdominal: Am ratat participarea la JO de la Londra, unde imi  doream foarte mult să  particip si sa castig o medalie olimpica.”

Stefan Gheorghita s-a retras din activitatea de luptator. La scurt timp dupa a fost fortat sa-si dea demisia de la clubul Rapid, club pentru care a strans trofee in intreaga sa cariera de luptator.
 „Imi  doream sa profesez şi  ca antrenor, sa impart  experiența  acumulata în anii de activitate. Momentan nu activez in  domeniu fiind pus in  situația  de a-mi  da  demisia la putin  timp după  ce mi-am anunțat  retragerea din activitatea sportivă „, a spus pentru aimx.ro Stefan Gheorghita.

Autor: Ovidiu Petenghea