Nicu Buceanu „is back in business”: alearga 6 zile in SUA

73

Nicu Buceanu , 44 de ani, a revenit in competitiile majore de ultralergare dupa o pauza de un an si jumatate. Ultramaratonistul a suferit o interventie chirurgicala, la genunchi, in vara anului trecut. Nu s-a intors la antrenamente pana cand nu a fost sigur ca nu risca o recidiva, asta in ciuda dorintei uriase de a relua cat mai repede pregatirile si a simti din nou adrenalina provocarilor din concursurile oficiale. Romanul participa in aceste zile la proba de 6 zile a competitiei din Milwaukee, Statele Unite ale Americii, „Six Days in the Dome”.

165 de kilometri a alergat Nicu Buceanu in primele 24 de ore ale competitiei „Six Days in the Dome”

Au trecut 18 luni de la ultimul concurs de alergare al lui Nicu Buceanu. Se intampla tot in Statele Unite ale Americii, in Phoenix, Arizona, in cadrul competitiei Across the Years. La capatul cursei de 6 zile, ultramaratonistul roman stabilea doua noi recorduri nationale: la 72 de ore – 413,123 km, respectiv 144 de ore – 762,161 km. Asta in ciuda unor conditii meteo potrivnice: ploaie, temperaturi si de sub 0 grade, pe timpul noptii, coroborate cu o perioada extrem de scurta de acomodare la fusul orar.

Nicu a ales de data aceasta un mediu controlat din punct de vedere al fenomenelor meteo. Cursa de 6 zile se desfasoara intr-un imens „oval”, inchis, ce gazduieste doua terenuri de hockey, pista pentru patinaj viteza si o pista de atletism, cu 3 culoare, pe care se desfasoara competitia. Bucla pe care Nicu si alti 24 de concurenti vor alerga in cele 6 zile masoara 443,4 metri. Cursul de alergare se schimba la fiecare 6 ore.

Nicu Buceanu in fata Dome-ului din Milwaukee, Statele Unite ale Americii

„Sunt foarte multumit de ceea ce am gasit aici. Traseul este foarte bun, perfect pentru alergare. Temperatura din sala este scazuta. Cand intri inauntru ai acea senzatie din momentul in care deschizi un frigider. Sper si imi doresc ca dupa 144 de ore sa scot un rezultat bun. Mi-a fost dor de acest gen de competitii. Imi doresc impreuna cu Alisa ( iubita mea si team support in cursa), sa putem aduce un rezultat cat mai bun ultraalergarii din Romania. Imi doresc foarte, foarte, mult sa pot face un rezultat cat mai bun” spunea Nicu Buceanu cu doar o ora inainte de start.

Dupa 24 de ore de la start, ultramaratonistul roman alergase 165 de kilometri si ocupa locul 3 in clasamentul general. Liderul competitiei era americanul Greg Salvesen, cu 185 de kilometri parcursi. Nicu Buceanu are o vasta experienta in cursele „imposibile”. Este primul si singurul roman care a reusit sa incheie o cursa de 5000 de kilometri. A facut-o in 47 de zile si 19 ore (cu o medie alergata de 100-105 km/zilnic), devenind la acel moment al 16-lea cel mai rapid om de pe glob pe aceasta distanta.

Autor: Vlad Lucian Arhire