Nou record mondial la 5 km pe şosea, stabilit de Joshua Cheptegei

185

Ugandezul Joshua Cheptegei a stabilit un nou record mondial la 5 km pe şosea. Africanul a depăşit cu 27 de secunde vechea performanţă reper şi a devenit primul care aleargă această distanţă în mai puţin de 13 minute. Al doilea clasat, francezul Jimmy Gressier, a stabilit şi el un nou record european.

Joshua Cheptegei, campion mondial la 10.000 de metri

Joshua Cheptegei a spulberat vechiul record mondial la 5 km pe şosea în Monaco Run. Africanul în vârstă de 23 de ani a încheiat cursa din Principat în 12 minute şi 51 de secunde, timp cu 27 de secunde mai bun decât vechiul record, stabilit în ianuarie, la Valencia, de kenyanul Rhonex Kipruto.

„Am avut în minte să termin cursa sub 13 minute, iar picioarele m-au ascultat, aşa că am vrut să forţez acest lucru”, a declarat Cheptegei la final.
Francezul Jimmy Gressier a încheiat al doilea, cu un nou record european, 13:18. Nick Goolab a completat podiumul cu un nou record al Marii Britanii, 13:27.

În decembrie, Joshua Cheptegei a bătut un record mondial vechi de aproape zece ani la 10 km pe şosea, după ce a alergat în 26:38. Kipruto a stabilit însă în ianuarie, la Valencia, noi recorduri ale lumii la 5 şi 10 km pe şosea.

Recordurile la proba de 5 km pe şosea sunt ratificate din noiembrie 2017. Ugandezul a bătut acum şi cel mai bun timp obţinut pe această distanţă, 13:00, stabilit de Sammy Kipketer în Carlsbad (SUA), în 2000.

Cheptegei este campion mondial în proba de 10.000 de metri la Mondialul de atletism de la Doha, din 2019, după ce cucerise argintul în aceeaşi probă doi ani mai devreme, la Londra.

Pe AIMX puteti citi si despre medaliile castigate de luptatorii romani in Italia, la Campionatele Europene. Detalii aici!

Credit foto: worldathletics.org