Polonezul Andrzej Bargiel a devenit primul om din lume care coboara K2(8611m) pe schiuri

665

Polonezul Andrzej Bargiel a reusit o performanta istorica duminica 22 iulie. A reusit sa coboare pe schiuri de pe al doilea cel mai inalt varf al planetei: K2 (8611 metri). Bargiel a devenit astfel primul om capabil sa duca la indeplinire aceasta provocare extrema. Bargiel are 30 de ani si se afla la a doua tentativa.

Expeditia lui Andrzej Bargiel a avut un real succes in acest an

Andrzej Bargiel a petrecut cateva saptamani in Karakorum pentru aclimatizare. Joi, in data de 19 iulie, echipa lui Bargiel a inceput ascensiunea spre baza a doua. Vineri au urcat pana la 7000 de metri. Duminica dimineata, la ora 4, Andrzej Bargiel a pornit spre varf unde a ajuns in aceeasi zi. Si-a pus skiurile in picioare si a inceput coborarea.

„Sunt extrem de bucuros ca am reusit sa cobor pe schiuri de pe K2 si sa ajung in tabara de baza in siguranta. La urcare vremea a fost buna. Primele probleme au aparut insa imediat dupa ce am atins varful si am inceput coborarea. S-a inorat si a trebuit sa astept un timp in tabara 4 pentru a se insenina. Urma o parte extrem de dificila din coborare: tehnica si pe un perete foarte abrupt.Simt o bucurie uriasa. Ca sa va spun sincer, este a doua mea incercare, ma bucur ca nu ma voi mai intoarce din nou”, a declarat Andrzey Bargiel pentru redbull.com.

Coborarea a insemnat traversarea unor „campuri” periculoase cu crevase. Pana acolo polonezul a coborat pe Cesen Route. Andrzej Bargiel s-a nascut pe 18 aprilie 1988. A castigat premiul Snow Leopard (acordat alpinistilor care urca pe cele 5 varfuri de peste 7000 de metri din fostul URSS)  intr-un timp record: 29 de zile,17 ore si 5 minute).

Autor: Vlad Lucian Arhire