Revenirea Anei in scrima! Rodul abnegatiei si al fortei. E destinul unei luptatoare!

631
Revenirea Anei in scrima! Rodul abnegatiei si al fortei. E destinul unei luptatoare!

Revenirea Anei in scrima a inceput de la locul 71 si a ajuns la medalia de argint la Mondiale. Dupa opt luni de pauza, campioana olimpica in echipa Romaniei de la Rio a revenit in toamna anului trecut. Ana Maria Popescu (Branza) are in palmares medalii olimpice. A fost vicecampioana olimpica la Beijing, in 2008. A fost campioana olimpica pe echipe la Rio de Janeiro, in 2016. A castigat de doua ori titlul mondial pe echipe (2010, 2011) si e de sapte ori campioana europeana. Ana a castigat 14 turnee de Cupa Mondiala. Pana la medalia de argint cucerita in China parcursul a fost greu in 2017.

„Invatasem din nou sa fac primii pasi, marunti si greoi. Se intampla prin iulie. Apoi am inceput sa alerg. Usor, atat de usor incat parca stateam pe loc. Nu ma coordonam deloc si ma frustra teribil treaba asta, de suflu nu mai zic. Au trecut saptamani pana am reusit sa arat din nou a om care face sport. Nu ca as fi excelat vreodata la capitolul asta, dar musculatura mea se topise de-a dreptul.”

Revenirea Anei in scrima s-a datorat spiritului ei de luptatoare si coordonatorilor Radu Milea si Dan Podeanu.

„Primeam antrenamentele de la Radu Milea si doar citindu-le ma lua ameteala si mi se prea ca niciodata n-o sa mai pot sa ajung acolo. Ma chinuiam si fiecare imbunatatire era o mica victorie. Apoi am inceput sa merg la sala, la bazin, la yoga. Vedeam rezultatele si incepea sa-mi placa. Vocea din capul meu imi spunea intr-una ca POT! (trebuia s-o ascult, oricum n-ar fi tacut).”

Ana a lucrat intens in cantonamentul de la Izvorani impreuna cu Dan Podeanu.

„Cred ca a fost cea mai frumoasa perioada a noastra! Ne puteam antrena in liniste si petreceam ore intregi in sala, discutand si lucrand. Eram doi copii plini de entuziasm care isi regasisera jucariile de care le fusese atat de dor. Stiam ca-i o nebunie sa plecam din nou la drum si nu aveam certitudinea ca ne va iesi, dar nu ne interesa. Ne bucuram de moment cum n-o mai facusem de cand aveam eu 17 ani si am castigat CM de cadeti. De atunci a ‘trebuit’ sa luam medalii, bucuria cazuse pe locul doi… dar acum eram aici, impreuna si ne bucuram!”

Pregatirea a continuat pentru Ana la Craiova.

„Acolo s-a nascut sportivul Ana-Maria Branza, tot de acolo aveam s-o iau de la zero. Parca nici nu plecasem vreodata din orasul in care mi-am petrecut buna parte din viata. Toate erau la locul lor si ma asteptau. E minunat si benefic pentru un sportiv sa se simta ‘acasa’ chiar de este departe.
Au inceput asalturile si, implicit, o stare de nesiguranta. Poate ca nu eram chiar atat de pregatita precum credeam! Colegele din lotul national au venit in cantonament la Craiova. M-am pregatit alaturi de ele si incepeam sa-mi dau seama cat de departe eram de adevar. N-am dezarmat. Am crezut in continuare si am ascultat ‘vocea’ din capul meu.”

La prima competitie internationala dupa revenire, Ana s-a clasat in top 16.

„Castigam, pierdeam, imi luam notite si mergeam mai departe. Am invatat sa am rabdare cu mine. Nu mai faceam o tragedie din fiecare asalt pierdut! Domnul Podeanu imi spunea la fiecare competitie, indiferent de ce loc ocupam, ca este „un loc meritoriu pentru o debutanta ca tine”.

In Decembrie Ana castiga Grand Prix-ul de la Doha.

„Venise confirmarea. Nu muncisem degeaba si asta insemna ca POT, inca mai pot! ‘Vocea’ avusese dreptate!”

Campionatul European a fost un examen greu. Romania a incheiat cu trei prezente in Top 10, insa fara medalie, la Novi Sad. Cea mai buna clasare a fost obtinuta de Ana Maria Popescu, la 33 de ani a terminat pe locul sase.

„Organizarea de la Campionatul European, anvergura competitiei, emotiile, toate la un loc, au avut tendinta sa ma copleseasca pentru un moment, dar ma simteam stapana pe mine si de data aceasta, chiar eram pregatita. Doar ca… viata are propriile-i planuri si oricat incerci, nu le poti schimba. ‘Vocea’ era tot acolo, POTI…”

Si revenirea  Anei in scrima, in top a venit in China, unde a putut sa se bata pentru medalia de aur! 

Ana Maria Branza Popescu a cucerit medalia de argint a probei individuale de spada feminin, din cadrul Campionatelor Mondiale de scrima de la Wuxi, in China, dupa ce a fost invinsa duminica in finala de italianca Maria Navarria cu 13-9.

Sursa Ana-Maria Branza Official Facebook

Autor Ovidiu Pețenghea