Povestea Predeal Vertical Race, prima editie: schi de tura. aimx.ro

877

Este ora 4 dimineata. Peste 4 ore se da startul primei editii a Predeal Vertical Race: schi de tura. Silviu Balan, organizatorul,este deja in masina. Mai intai are o „tura” lunga de facut prin Brasov. Urmeaza sa se intalneasca cu voluntarii si sa se indrepte spre partia Clabucet. La 4 si jumatate lumini stinghere incep sa se aprinda in Busteni, Azuga sau Zarnesti. Sunt pregatite sandivisuri, se verifica echipamentul…Copiii inca se mai bucura cateva minute de somn. Cel mai mic concurent are 9 ani. Nu este frig. Temperatura e undeva la -2 grade. La ora 7 dimineata drumul intre Busteni si Predeal se face cat ai clipi. In parcarea de la baza partiei agitatia creste. Copiii sunt energici in ciuda orei matinale. Au echipamentul pus si sunt pregatiti de cursa. Urmeaza un vertical de 2 kilometri si 200 de metri, cu o diferenta de nivel de 450 de metri.

Predeal Vertical Race

Predeal Vertical Race a avut la start atat incepatori, cat si sportivi care si-au confirmat valoarea

La start sunt si unii dintre cei mai valorosi schi alpinisti romani: Silviu Manea, Viorel Palici si Silviu Balan. Rares Manea nu va pleca in competitie: astazi este doar antrenor. Si suporter. Un zgomot de vuvuzela „sparge” linistea diminetii. Se alearga tare. Parintii isi incurajeaza pustii. Din pacate sunt doar ei, parintii. „Sunt mii de oameni pe traseu. E un fel de Turul Frantei in schi alpinism. Abia iti poti face loc printre spectatori. E o atmosfera incredibila”. Asta imi dezvaluia Silviu Manea despre Pierra Menta, o cursa de traditie care se tine in Franta din 1984 in fiecare an. Noi plecam in grup spre telescaun cu speranta ca vom ajunge la finish inaintea concurentilor. Ghinion: telescaunul porneste abia la 8.30

Cu cat urcam mai la altitudine chiciura e mai prezenta pe brazi. Se fac calcule. Se compara timpii scosi la Azuga. Se estimeaza ora la care ar ajunge primii, dar si cate minute scot copiii. Ceata invaluie linia de finish. Mai sunt doar 3 concurenti de sosit. Primul, Viorel Palici, a venit sub 19 minute. Multi dintre copii au coborat deja. Surprindem insa in direct o cerere in casatorie. Momentul e emotionant. Raspunsul este da. „Este cel mai extrem lucru pe care l-am facut pana acum. De-abia acum mi-am depasit limitele”, spune viitorul sot care cu siguranta ar fi fost mai in apele lui daca ar fi facut traseul de cateva ori in plus:) Albert Brabete este cel mai tanar concurent. Tocmai soseste. In ochii sai se citeste nemultumirea. Spune ca putea mai bine…, dar „focile” nu au alunecat deloc. Ne intoarcem la telescaun, iar varful ramane in ceata. Unii se bucura pentru rezultate, altii isi propun mai mult data viitoare.

 Si daca tot nu au trecut prin „tunelul” de la Pierra Menta merita macar aplauze virtuale. Atat ei,copiii, cat si parintii, organizatorii si cei care le sunt modele in acest sport minunat. Prima editie a Predeal Vertical Race a ajuns la final. Mai presus de rezultate si de podiumuri raman amintirile, socializarea, cateva ore petrecute in natura si placerea de a face sport, miscare.

Clasament Open:

  1. Viorel Palici          18.52
  2. Silviu Balan          19.54
  3. George Jinga        20.08
  4. Silviu Manea          20.45
  5. Surdu Constantin    20.46

Clasament feminin:

  1. Ingrid Mutter            26.13
  2. Alexandra Manea      28.33
  3. Carmen Galiteanu     28.58

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Alex Stoleru